Vaccin antigripal: totul despre vaccinul împotriva gripei

Sunetm în plin sezon cu gripă, de aceea vaccinul antigripal este alegerea inteligentă ce trebuie făcută în această perioadă. Află tot ce trebuie să ştii despre acest vaccin.
  • Publicat:
Vaccin antigripal: totul despre vaccinul împotriva gripei

Medicii spun la unison că vaccinul antigripal este cea mai eficientă modalitate de a reduce numărul de îmbolnăviri cauzate de gripă şi, implicit, numărul internărilor, al zilelor de concediu medical, al zilelor lipsite de la şcoală şi, evident, al deceselor cauzate de aceşti viruşi.

Ce este vaccinul antigripal şi ce beneficii are

Vaccinul antigripal ajută organismul să dezvolte anticorpi împotriva viruşilor de gripă incluşi în vaccin. Nu este niciodată simplu pentru specialişti să prevadă cu ce tip de viruşi se vor lupta oamenii în iarna ce vine şi ce tulpini anume îi va îmbolnăvi de gripă. Tocmai de aceea, de două ori pe an, experţii în vaccinuri se întâlnesc la Organizaţia Mondială a Sănătăţii să analizeze datele oferite de diverse ţări, încercând să afle ce tulpini vor fi predominante în acest sezon şi să creeze vaccinul care să distrugă aceşti viruşi.

Printre beneficiile vaccinării cu vaccinul antigripal se numără şi faptul că se reduc vizitele la medic pe motiv de gripă cu 40-60%, reducerea perioadei de spitalizare pentru persoanele cu boli cronice ( diabet, boli pulmonare cronice), protejează femeile gravide în timpul sarcinii şi după naştere. Vaccinul antigripal nu îl protejează doar pe cel vaccinat. Vaccinându-vă scădeţi riscul de a-i îmbolnăvi pe cei cu care intraţi în contact, deci, practic, beneficiază şi cei din jur de faptul că v-aţi vaccinat.

Tipuri de vaccin antigripal

Vaccinurile antigripale pot fi trivalente, care oferă protecţie împotriva a trei tulpini ale virusului gripal: de obicei cele două tipuri de virusuri A (virus gripal A (H1N1) şi virusul gripal A (H3N2)) şi virusul gripal B. Sunt şi vaccinuri tetravalente, cele care protejează împotriva a patru virusuri gripale. Acestea oferă protecţie împotriva aceloraşi virusuri ca vaccinul trivalent la care se adaugă un virus suplimentar B.

Când se face vaccinul antigripal

Perioada optimă este în lunile octombrie şi noiembrie, pentru că sezonul gripei începe în octombrie şi se termină în mai. Dar poate fi făcut şi mai târziu, în sezonul rece. Trebuie să se ţină cont că devine activ la două săptămâni după administrare. Este necesar ca starea de sănătate a celui vaccinat să fie bună la momentul vaccinării.

Cine trebuie sa faca vaccin antigripal

De principiu, toată lumea ar trebui să se vaccineze, însă există nişte grupe de risc unde inidcaţia este aproape obligatorie. Persoanele în vârstă, cele cu sistem imunitar slăbit, persoanele cu boli cronice, copiii ( începând de la 6 luni) şi femeile gravide, cele care alăptează sau cele care plănuiesc să rămână gravide, copiii şi adolescenţii care iau aspirină regulat şi sunt l risc să dezvolte sindromul Reye dacă fac gripă. 

De la ce vârstă se face vaccinul antigripal la copii

Specialiştii recomandă vaccinarea începând cu vârsta de 6 luni, iar pentru bebeluşii mai mici de această vârstă se recomandă vaccinarea tuturor celor care îi îngrijesc.

De unde cumperi vaccin antigripal

Pentru că medicii de familie au ca indicaţie să ofere gratuit vaccinuri antigripale doar persoanelor din grupele de risc, cel mai bine achiziţionaţi vaccinul de la farmacie, după ce aţi primit indicaţia de vaccinare de la medicul de familie.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”