Interpretare analize
Dr. Ioan Boleac Medic primar obstetrica-ginecologie

Rezultatele arata ca aveti o infectie cu Ureaplasma, iar antibiograma va arata la care antibiotice... citește

Caută în:

Toxiinfecţia alimentară un pericol estival major

Soarele, canicula şi alimentele perisabile reprezintă una dintre cele mai periculoase combinaţii în sezonul cald. Băuturile şi mâncarea alterate, alături de fructele şi legumele insuficient spălate pot provoca toxiinfecţii alimentare ale căror simptome se fac simţite la câteva ore de la consum. Aflaţi cum puteţi evita problemele!

Cele mai periculoase alimente asociate cu apariţia unor afecţiuni digestive, în special pe timpul verii, sunt carnea, mezelurile, ouăle, lactatele. Sub acţiunea arşiţei şi a umezelii specifice acestui sezon, se creează mediul perfect pentru înmulţirea unor microorganisme periculoase, precum bacterii, virusuri, paraziţi.

Lanţul evenimentelor este apoi simplu: se porneşte de la alimentele perisabile care, preparate sau depozitate în condiţii improprii, se alterează, sau de la fructele şi legumele crescute cu îngrăşăminte naturale şi irigate cu apă contaminată, sau pur şi simplu, nespălate înainte de consum.

Prin ingestie, germenii pătrund în organism, iar la câteva ore încep să apară primele simptome de toxiinfecţie alimentară.

Toxiinfecţia alimentară este, aşadar, o afecţiune cauzată de consumul de alimente şi băuturi contaminate.

Toxiinfecţia alimentară - simptome şi cauze

Simptomele includ în primul rând diareea – acesta fiind primul semnal de intoxicaţie, apoi pot să mai apară crampe abdominale, greaţă, vărsături, febră, dureri de cap, paloare, convulsii, tahicardie, înţepenirea cefei, stare generală de rău.

Desigur, tipul şi severitatea simptomelor depind de agentul infecţios contractat şi de starea iniţială a persoanei infectate. Astfel, cele mai vulnerabile categorii sunt copiii, femeile însărcinate, vârstnicii şi persoanele al căror sistem imunitar este slăbit din pricina unor boli cronice (diabet, lupus, HIV etc.).

Cel mai adesea, toxiinfecţia este cauzată de Salmonella, Staphylococcus aureus, Toxoplasma gondii şi Listerioza.

CITESTE PE EVZ.RO: Despărțire gravă în showbiz. Cântăreața nu...
CITESTE PE CAPITAL.RO: Ministrul Sănătății, anunțul serii! Când va...

Salmonella este o bacterie ce se dezvoltă de obicei în carne de pasăre şi ouă, însă orice aliment poate fi contaminat cu acest germen câtă vreme a fost manipulat de o persoană infectată care nu s-a spălat pe mâini sau dacă intră în contact cu alte alimente contaminate.

Staphylococcus aureus se găseşte în mod normal la suprafaţa pielii, iar aproximativ 30% dintre persoanele sănătoase sunt purtătoarele acestui germen fără să ştie. Nu provoacă neplăceri câtă vreme rămâne la nivelul pielii, însă când pătrunde în organism prin intermediul plăgilor sau al alimentelor contaminate, poate crea neplăceri.

Alimentele cel mai adesea contaminate Staphylococcus aureus sunt brânzeturile şi lactatele.

Toxoplasma gondii este un parazit care se transmite de la mamifere sau păsări prin intermediul mâinilor nespălate. Toxoplasmoza, infecţia pe care o generează, nu este de obicei gravă şi se vindecă de la sine, însă pentru femeile însărcinate poate fi deosebit de periculoasă, producând malformaţii grave la bebeluşi sau chiar oprirea din evoluţie a sarcinii.

Listeria monocytogenes este o bacterie ce provoacă listerioza, boală ce apare după consumul de lapte nepasteurizat, brânză sau carne insuficient preparată sau în urma contactului direct cu persoanele infectate.

Natural vs. riscant

Cea mai mare atenţie trebuie acordată alimentelor cumpărate din piaţă, de pe tarabe sau de pe marginea drumului, de la producători care nu prezintă încredere sau de la persoane care nu pot garanta pentru sursa acestora.

Lapte, brânză, smântână, carne de la ţară – de multe ori suntem tentaţi să le cumpărăm mizând pe faptul că sunt mai naturale şi conţin mai puţini conservanţi şi alte substanţe sintetice cu care sunt tratate alimentele care se vând în spaţii autorizate. De asemenea, un alt mare pericol îl reprezintă restaurantele “de sezon”, deschise de proprietari doar în timpul verii sau a unor evenimente mari, în zonele înţesate de turişti.

Aici, mâncarea este depozitată şi gătită de multe ori în condiţii suspecte, deoarece patronii sunt interesaţi mai degrabă de câştigul mare realizat într-un timp scurt decât de sănătatea clienţilor. Şi, nu în ultimul rând, nu uitaţi că toate fructele şi legumele pe care le cumpăraţi trebuie să fie spălate bine înainte de a fi consumate.

Alimentele perisabile trebuie păstrate numai la rece, iar dacă există dubii asupra calităţii lor sau a termenului de valabilitate, aruncaţi-le. Toxiinfecţia alimentară apre cu frecvenţă mai mare în urma consumului de carne, decât în urma consumului de brânzeturi.

Foarte important în cazul persoanelor care au fost deja infectate este menţinerea nivelului de hidratare pentru a evita complicaţiile ce pot surveni şi pentru a ajuta organismul să elimine toxinele, precum şi tratamentele de specialitate în cazul în care vărsăturile nu dispar după o zi, diareea persistă mai mult de 3 zile, iar durerile abdominale nu dispar după eliminarea scaunului.

Cum vă feriţi de toxiinfecţia alimentară

  • Spălaţi-vă întotdeauna pe mâini cu apă şi săpun când folosiţi toaleta şi când mâncaţi.
  • Nu consumaţi alimente din surse nesigure, restaurante care nu vă inspiră încredere, tarabe sau de pe marginea drumului.
  • Nu gustaţi fructe sau legume de la piaţă la îndemnul vânzătorilor care garantează că sunt curate.
  • Nu consumaţi alimente perisabile pe care le-aţi ţinut o zi întreagă la temperaturi ridicate (pe plajă, în rucsac etc.).
  • Nu consumaţi lapte, brânză sau smântână nepasteurizate.
  • Carnea trebuie să fie întotdeauna bine preparată, evitaţi carnea în sânge, mezelurile crude, biftecul dacă nu provin din surse sigure.
  • Evitaţi maioneza în sezonul cald întrucât gălbenuşul se degradează rapid, devenind periculos.
  • Pentru a evita contaminarea cu agenţi care provoacă Toxoplasmoza şi Listerioza, femeile însărcinate ar trebui să fie foarte atente la crudităţi. În această situaţie este mai bine ca fructele şi legumele să fie spălate nu doar cu apă, ci şi cu bicarbonat de sodiu, înainte de a fi consumate. Infecţia dobândită în timpul sarcinii poate conduce la avort spontan sau malformaţii congenitale grave care pun în pericol viaţa copilului.
  • Nu daţi copiilor lapte “de la ţărani” crezând că este mai hrănitor decât cel pasteurizat. Riscaţi sănătatea micuţilor al căror sistem imunitar nu este suficient maturizat pentru a lupta cu infecţia.


Citește și:
Uleiul de coriandru trateaza toxiinfectia alimentara si anumite infectii rezistente la antibiotice
Nu consuma carne de pasare pe canicula! Risc de toxiinfectie alimentara!
Vara, sezonul toxiinfecţiilor alimentare
GANDUL.RO: Klaus Iohannis, a anunțat primele măsuri după ce...
EVZ.RO: Despărțire gravă în showbiz. Cântăreața nu...
CAPITAL.RO: Ministrul Sănătății, anunțul serii! Când va...
IMPACT.RO: Prima reacție a noului iubit al Andreei Bălan. Detaliul...
EVENIMENTULISTORIC.RO: Povestea legendarului pistol Parabellum
Exclusiv Online - 06.06.2017
Adrian Streinu-Cercel atenționează populația: Aveți grijă cum purtați masca, la un moment dat nu vă mai protejează de coronavirus Doctorulzilei.ro Adrian Streinu-Cercel atenționează populația: Aveți grijă cum purtați...
Mărturii copleșitoare ale unei fetițe de 12 ani. „Am murit și am reînviat” Infoactual.ro Mărturii copleșitoare ale unei fetițe de 12 ani. „Am murit și am...
Care este ISTORIA pisicii. FELINA este un SPIRIT bun sau rău? Animalzoo.ro Care este ISTORIA pisicii. FELINA este un SPIRIT bun sau rău?
Jador s-a îndrăgostit! Cine este femeia care i-a pus capac: Substantial.ro Jador s-a îndrăgostit! Cine este femeia care i-a pus capac:
Klaus Iohannis, a anunțat primele măsuri după ce s-au înregistrat 614 cazuri noi de coronavirus în romania! Gandul.ro Klaus Iohannis, a anunțat primele măsuri după ce s-au înregistrat...
Ai temeri la volan? Acestea ar putea fi motivele. Cum poți rezolva acest aspect VoxBiz.ro Ai temeri la volan? Acestea ar putea fi motivele. Cum poți rezolva acest...
Rac Rac 22 iunie - 22 iulie

Sunteţi implicat trup şi suflet în problemele cu care vă confruntaţi la serviciu, dar eficienţa dumneavoastră în chestiunile practice este uşor diminuată. Luna iulie anunţă unele dispute în...citește mai departe

×

Gandul.ro
Klaus Iohannis, a anunțat primele măsuri după ce s-au înregistrat 614 cazuri noi de coronavirus în romania! Klaus Iohannis, a anunțat primele măsuri...
Concluzia șocantă a patologilor: 'Nimeni...
Adrian Streinu-Cercel a făcut anunțul!...
Go4it.ro
Fetița ei de 6 ani pescuia și a agățat ceva. Mama și fiica au încremenit când au scos „captura” Fetița ei de 6 ani pescuia și a agățat...
A golit bazinul de irigații pentru a-l...
Polițiștii au descins ieri la un irakian...
ProMotor.ro
Ca-n GERMANIA! Primele mașini de poliție cu noua inscripționare verde-albastră au intrat în trafic Ca-n GERMANIA! Primele mașini de poliție...
O șoferiță care conducea un Ford Focus...
Cum arată Dacia Dokker rulotă, cu care...
Descopera.ro
Tocmai acum s-a AFLAT! Bombe cu CIANURĂ sunt plantate PESTE tot în SUA. Pentru ce se PREGĂTEȘTE Guvernul Tocmai acum s-a AFLAT! Bombe cu CIANURĂ...
Oamenii MUTANȚI care trăiesc printre noi!...
Mor pe CAPETE și NIMENI nu știe DE CE!...
ULTIMA ORĂ
Fetița ei de 6 ani pescuia și a agățat ceva. Mama și fiica au încremenit când au scos „captura”

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul SC TITLURI QUALITY S.R.L .