Rahianestezia: ce este şi când este indicată

Rahianestezia este o alternativă la anestezia generală în cazul unora dintre intervenţiile chirurgicale şi permite pacientului să fie treaz, fără să simtă durere
  • Publicat:
Rahianestezia: ce este şi când este indicată

Rahianestezia constă în introducerea unei substanţe anestezice intrarahidian, substanţă care ajunge la rădăcinile nervilor rahidieni şi opreşte transmiterea influxului nervos, ceea ce determină paralizia musculară temporară şi reversibilă şi abolirea sensibilităţii la nivelul locului unde s-a făcut injecţia şi dedesubtul acesteia.

Ce trebuie să ştii despre rahianestezie

Rahianestezia este o alternativă la anestezia generală pentru unele intervenţii chirurgicale. Rahianestezia permite pacientului să rămână treaz în timpul operaţiei fără să simta nicio durere. Rahianestezia poate fi folosită în cadrul anumitor operaţii care se efectuează sub nivelul ombilicului, cezariana fiind una dintre cele mai frecvente cazuri în care se utilizează.

Pentru pacientul care urmează să benefieze de rahianestezie este foarte important să respecte postul alimentar şi hidric (să nu mănânce minimum 6 ore înainte de anestezie şi să nu bea apa minimum 2 ore înainte). Această regulă trebuie respectată în cazul oricărui tip de ansetezie. 

Cum se face rahianestezia

Un ac foarte fin este introdus la nivelul coloanei vertebrale lombare şi este injectat un anestezic local în lichidul din jurul măduvei spinării; astfel, vor fi anesteziaţi nervii care inervează partea de jos a abdomenului – şoldurile, fesele şi picioarele. Pacientul nu va simţi nimic de la ombilic în jos şi nu va putea să îşi mişte picioarele timp de aproximativ 3 – 4 ore.

Rahianestezia este efectuată întotdeauna cu pacientul treaz.

Pentru a se putea face rahianestezia există două variante de lucru cu pacientul: 

  • în poziţie şezândă, cu bărbia în piept, mâinile pe genunchi şi spatele arcuit
  • alungit pe o parte, cu genunchii la piept şi spatele arcuit

Aceste poziţii ajută la deschiderea spaţiilor între vertebre, unde medicul anestezist trebuie să insere acul. Odata ce te afli în una dintre aceste poziţii, pielea va fi curăţată cu un antiseptic iar medicul anestezist îşi va pune mănuşi sterile pentru a minimiza riscul de infecţii. Acesta va palpa mai întâi reperele osoase pentru a identifica exact locul inserţiei acului. În momentul in care acul pătrunde prin piele este foarte important să rămâi nemişcat. Nu vei simţi durere semnificativă, însă este posibil ca acul să se apropie de unul din nervii locali şi să ai o senzaţie asemănătoare cu o fulgerătură pe picior. Dacă se întâmplă acest lucru, este foarte important să rămâi nemişcat şi să spui medicului pe care dintre picioare ai avut senzaţia. 

Odata ce anestezicul local este injectat, vei simţi o încălzire şi apoi amorţire a feselor şi picioarelor. Anestezia nu are loc instantaneu, instalarea ei durează între 5 şi 20 de minute. Îţi va fi din ce in ce mai greu să îţi mişti picioarele, iar, la un moment dat, nu le vei mai putea mişca deloc.

Operaţii care pot fi efectuate sub rahianestezie

  • prostata, vezica şi operaţii în zona genitală
  • operaţii ale şoldului şi membrelor inferioare
  • operaţii ale uterului, vaginului şi ovarelor
  • operaţii ale vaselor de sânge ale picioarelor
  • hernii inghinale şi femurale
  • operaţie cezariană

Foto: 123rf.com

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Sarcina: mit şi adevăr
Sarcina: mit şi adevăr
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”