Populaţia a 23 de ţări va fi înjumătăţită, până în anul 2100. Ce va duce la acest rezultat dezastruos

China va fi detronată de India în ceea ce priveşte aspectul demografic. Care vor fi cele mai afectate ţări de declinul demografic şi care sunt cauzele.
  • Publicat:
Populaţia a 23 de ţări va fi înjumătăţită, până în anul 2100. Ce va duce la acest rezultat dezastruos

Suntem într-un moment greu în istorie, aşa cum a fost şi cazul pandemiei de gripă spaniolă din 1918, însă nu coronavirusul va fi cel care va duce la reducerea semnificativă a populaţiei. Cel puţin asta sperăm!

De fapt, pericolul cel mare este reprezentat de scăderea abruptă a natalităţii, trend care se observă de două decenii şi care va continua în următorii zeci de ani, sunt de părere specialiştii.


Infertilitatea este şi ea una dintre cauzele scăderii natalităţii, aşa cum arată datele Centrelor pentru Controlul şi Prevenţia Bolilor din America. Un cuplu din opt se confruntă cu dificultăţi în ceea ce priveşte obţinerea unei sarcini. Iar cauzele sunt multiple: alimentaţie haotică, surplus ponderal, stres, vârsta înaintată la care aleg femeile să devină mame etc.

Până în anul 2100, se estimează că populaţia a nu mai puţin de 23 de ţări – printre care Spania şi Japonia – va fi înjumătăţită. În 1950, rata medie a naşterilor era de cca 4.7 copii pentru fiecare femeie.

Un studiu publicat recent în jurnalul medical The Lancet arată că această rată medie ajunsese la 2.4 copii în anul 2017. Şi continuă să scadă! Acelaşi studiu estimează o scădere sub 1.7 a ratei medii a naşterilor până în anul 2100.

Cercetătorii se aşteaptă ca populaţia lumii să crească până la 9,7 miliarde în anul 2064, dar să scadă până la 8,8 miliarde până în anul 2100. Aspect foarte îngrijorător, este de părere savantul Christopher Murray.

„Societatea nu va mai fi aşa cum o ştim, trebuie să se reorganizeze”, a declarat el pentru BBC.

De ce scade natalitatea

Potrivit savanţilor, scăderea natalităţii nu este neapărat o consecinţă a infertilităţii, ci mai degrabă o urmare firească a accesului larg al populaţiei la metode de contracepţie şi a interesului mai crescut pentru carieră, aspecte care determină multe femei să aibă mai puţini copii sau chiar deloc.

Care vor fi cele mai afectate ţări

Populaţia Japoniei va scădea sub 53 de milioane până la sfârşitul acestui secol, de la aproximativ 127 de milioane, cât este în prezent, arată proiecţiile cercetătorilor. De asemenea, Italia se va confrunta cu un declin demografic semnificativ: de la 60 de milioane cât este în prezent, la sub 28 de milioane în acelaşi interval.

China, ţara aflată pe primul loc în ceea ce priveşte numărul locuitorilor, va înregistra o scădere a populaţiei în următorii 80 de ani de la 1,4 miliarde, cât este în prezent, la sub 730 de milioane, India urmând să ocupe locul fruntaş.

Spania, Portugalia, Thailanda, Coreea de Sud, Marea Britanie sunt, de asemenea, pe lista ţărilor care vor avea populaţia înjumătăţită până în anul 2100.

De ce este o problemă scăderea natalităţii

În primă fază, ai putea spune că reducerea populaţiei este un lucru bun pentru planetă, pentru mediu, mai puţine resurse vor fi consumate, amprenta de carbon va fi redusă. Însă lucrurile nu sunt atât de simple.

„Cu cât scade mai mult rata natalităţii, cu atât populaţia va fi mai îmbătrânită, iar acest aspect va avea consecinţe dezastruoase pe toate planurile”, spune profesorul Murray.

Studiul publicat în revista The Lancet arată că numărul nou-născuţilor va scădea, până în anul 2100, de la 681 de milioane la sub 400 de milioane. Iar numărul persoanelor cu vârsta peste 80 de ani va creşte de la aproximativ 140 de milioane (în prezent) până la peste 866 de milioane în acelaşi interval.

„Cine va plăti taxe într-o astfel de societate îmbătrânită? Cine va plăti asigurările de sănătate pentru bătrâni, dacă nu vor mai exista suficienţi tineri? Vor mai putea oamenii să se pensioneze, în astfel de condiţii?”, se întreabă profesorul Murray.

Singurul continent în care se va înregistra o creştere a natalităţii

Africa va fi, potrivit cercetătorilor, singurul continent unde declinul demografic nu va fi resimţit. Iar factorii sunt uşor de intuit: lipsa accesului la metode contraceptive şi lupta pentru supravieţuire, nu pentru a reuşi în carieră.

Experţii prezic că, până în anul 2100, Nigeria va fi a doua cea mai mare ţară din lume, cu o populaţie de 791 de milioane de locuitori.

Există soluţii?

Da, există, dar sunt greu de pus în aplicare şi foarte puţine ţări le consideră o prioritate. Unele ţări au dezvoltat deja politici precum sprijinul financiar pentru cei care devin părinţi, acordarea de concedii de maternitate şi paternitate prelungite, bonusuri la locul de muncă, dar rezultatele nu sunt atât de spectaculoase.

Suedia a reuşit, prin astfel de politici, să crească rata medie a naşterilor de la 1.7 la 1.9, dar tot nu este suficient. Singapore are o rată medie a naşterilor de 1.3.

Însă acestea sunt excepţia, nu regula. Majoritatea ţărilor nu au astfel de politici şi nici nu le consideră priorităţi. În consecinţă, declinul demografic este inevitabil, susţin experţii.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân