Oxidul nitric sau molecula fericirii

Eu nu ştiam ce face cu adevărat oxidul nitric până nu am citit cartea Zeiţele rămân tinere pentru totdeauna scrisă de Dr. Christiane Northrup, medic specialist în obstetrică-ginecologie, profesor asistent la Maine Medical Center. De aici am aflat că acest gaz este responsabil de starea de bine şi de sănătatea corpului nostru.
  • Publicat:
Oxidul nitric sau molecula fericirii

Eu nu ştiam ce face cu adevărat oxidul nitric până nu am citit cartea „Zeiţele rămân tinere pentru totdeauna” scrisă de Dr. Christiane Northrup, medic specialist în obstetrică-ginecologie, profesor asistent la Maine Medical Center. De aici am aflat că acest gaz este responsabil de starea de bine şi de sănătatea corpului nostru.

Ce este oxidul nitric sau molecula fericirii?

Celulele din corpul nostru – din sânge, din vasele de sânge şi din plămâni – produc o moleculă de semnalizare sau un gaz denumit oxid nitric (NO). Acesta nu trebuie confundat cu protoxidul de azot folosit în stomatologie, cunoscut sub numele gaz ilariant. Oamenii de ştiinţă afirmă că producerea de oxid nitric este stimulată de râs, orgasm şi de alte trăiri plăcute, dar şi de mâncatul fructelor şi legumelor bogate în antioxidanţi, de meditaţie şi sport (oxidul nitric este cel care declanşează starea de euforie a celor care aleargă).

Oxidul nitric relaxează pereţii vaselor de sânge, ceea ce permite vaselor să se lărgească, şi astfel o cantitate mai mare de sânge circulă prin ele.

Viagra funcţionează pe baza acestui proces natural al corpului: stimulează eliberarea oxidului nitric, iar cantitatea mai mare de sânge inundă penisul, rezultând astfel erecţia. În mod similar, nitroglicerina poate opri un atac de cord pentru că eliberează în corp acest oxid nitric care lărgeşte vasele de sânge, domolind contracţiile.

Ce face, la ce ajută oxidul nitric?

Senzaţia eliberării oxidului nitric durează în corp câteva secunde, dar este vorba de câteva secunde extraordinare. Acesta stabileşte o reacţie în lanţ a celorlalte elemente chimice din corp care produc starea de bine. Simţi o eliberare de energie şi o senzaţie deosebită de relaxare.

După ce este eliberat în corp, oxidul nitric lucrează ca un anticoagulant, prevenind astfel accidentele vasculare cerebrale, impulsionând globulele albe să lupte cu infecţiile şi să distrugă tumorile, echilibrând nivelurile neurotransmiţătorilor şi reducând inflamaţia celulară. Cu cât mai des corpul tău creează şi eliberează oxid nitric, cu atât mai flexibile devin vasele tale de sânge, deoarece le-ai antrenat să se relaxeze. Astfel, circulaţia se îmbunătăţeşte. Practic astfel îţi ajuţi corpul să funcţioneze mai bine şi să evite problemele de sănătate.

Dr. Christiane Northrup crede că e util să ne gândim la oxidul nitric ca la expresia chimică a forţei vitale (cunoscută şi ca chi sau prana) care ne animează corpurile. Cercetări făcute la Stanford University asupra aricilor de mare arată că oxidul nitric este eliberat atunci când ovulul şi spermatozoidul se întâlnesc într-un moment de maxima creativitate.
La capătul celălalt al spectrului vieţii lumina strălucitoare, alba, despre care oamenii spun că au experimentat-o în apropierea morţii, poate fi rezultatul unei explozii de oxid nitric. De asemenea, oxidul nitric administrat prematurilor le pune în funcţiune plămânii (pentru că ţesutul pulmonar este unul de natură erectilă), fiind ca prima gură de aer. Tot oxidul nitric este ceea ce îi face pe licurici să lumineze!

Doctorul şi cercetătorul Herbert Benson spune despre oxidul nitric că e un element crucial în momentele cunoscute drept “experienţe de vârf” (valuri de extaz), explicând că acesta permite să fie create în creier noi conexiuni neuronale. Ştim că aceste conexiuni sunt căile prin care circulă informaţia. Este posibil ca aceste schimbări ale creierului să determine noi moduri de gândire. NO este “un mecanism biologic care într-un fel sau altul determină dinamica convingerilor umane, procesul creator, esenţa funcţionării fizice şi mentale, ba chiar şi experienţele spirituale”, spune Benson.

Mânia, frica şi supărarea epuizează oxidul nitric

Dacă ţesutul endotelial al vaselor tale de sânge a fost distrus de moleculele radicalilor liberi create de stres şi toxine, corpul tău nu poate elibera destul oxid nitric pentru a reduce activitatea radicalilor liberi şi a reface stricăciunile.

Mecanismul prin care funcţionează oxidul nitric este un ciclu pozitiv – creează mai mult şi îţi vei ajuta corpul să creeze şi mai mult. Plăcerea determină mai multă placer şi astfel viaţa se reînnoieşte. În schimb, mania, frica şi supărarea secătuiesc viaţa din tine.

Biochimia plăcerii poate neutraliza biochimia îmbătrânirii. Oxidul nitric este neurotransmiţătorul care amplifică şi echilibrează nivelurile tuturor celorlalţi: dopamine, endorfina, serotonina, oxitocina (un neurotransmiţător care favorizează legăturile între oameni fiind eliberat în timpul alăptării, când ai orgasm sau când te bucuri de compania altora) şi DMT secretat de glanda pineală.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”