Ovarul polichistic

Sunt periculoase chisturile ovariene? - iata intrebarea pe care si-o pun astazi multe femei foarte tinere, deranjate mai ales de aspectele de estetica ale acestor probleme de sanatate, pilozitatea excesiva, acneea si cresterea in greutate.
  • Publicat:
Ovarul polichistic
Ovar polichistic

Sunt periculoase chisturile ovariene? – iata intrebarea pe care si-o pun astazi multe femei foarte tinere, deranjate mai ales de aspectele de estetica ale acestor probleme de sanatate, pilozitatea excesiva, acneea si cresterea in greutate. In multe cazuri, diagnosticul pe care il pun medicii este acela de ovar polichistic care poate determina menstruatii rare si chiar sterilitate.

5 la suta dintre femeile din intreaga lume sunt diagnosticate cu sindromul de ovar polichistic, iar primele informatii despre aceasta afectiune dateaza de la inceputul secolului trecut. Boala poate sa apara oricand dupa prima menstruatie si medicii o descriu ca fiind o combinatie de simptome care creeaza mari neajunsuri femeilor.

La inceput, la 14, 15 ani, femeile au cicluri normale, regulate, dar treptat, ele incep sa aiba tulburari de ciclu, incep sa nu mai aiba ovulatie, incep sa se ingrase, incep sa aiba o exagerare de pilozitate si atunci medicii suspecteaza prezenta ovarului polichistic.

Pentru un diagnostic precis medicii recomana analize homonale, dar si interventia laproscopica prin care specialistii pot vizualiza ovarele. In cazul sindromului de ovar polichistic, acestea sunt mari, capsula lor este foarte groasa, are aspect de portelan si nu permite expulzarea ovulelor. Astfel poate aparea infertilitatea, mai ales spre varsta de 30 de ani.

Tratamentul sindromului de ovar polichistic este unul mixt, hormonal si chirurgical. Prin interventia laparoscopica, medicii inlatura coaja ovarului pe anumite portiuni si astfel ovulatia devine mult mai permisiva, mai ales in combinatie cu tratament medicamentos pentru inhibarea secretiei hormonilor androgeni.

Multe adolescente au tulburari de ciclu si dureri pelvine, iar prin examinari ginecologice si ecografii, medicii descopera ca ovarele au multi foliculi. Tinerele nu trebuie sa se ingrijoreze pentru ca nu intotdeauna este vorba de sindromul de ovar polichistic. Aceste tulburari se pot rezolva cu ajutorul contraceptivelor recomandate de medici.

O alta problema de sanatate a femeilor este formarea unui singur chist ovarian, iar la cele mai multe dintre ele mostenirea genetica isi spune cuvantul : imaturitatea sistemului hormonal endocrin impiedica functionarea corecta a ovarelor. Marimea chisturilor variaza intre 3 si 6 cm, dar ele nu pun in pericol sanatatea daca apar la varsta tanara.

Chistul trebuie monitorizat, iar tratamentele cu anticonceptionale pot rezolva acest chist unic. Daca in 2, 3 luni, tratamentul nu da rezultate, medicul poate recomanda interventia chirurgicala, mai ale cand chisturile cresc foarte mult si se sparg.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân