Menstruatie abundenta? Urgent, la ginecolog!

Modificarile in cantitatea sau in durata sangerarii menstruale pot sa nu aiba o semnificatie patologica, dar in acelasi timp, pot anunta boala maligna.
  • Publicat:
Menstruatie abundenta? Urgent, la ginecolog!
Menstruatie abundenta? Urgent, la ginecolog!

Orice femeie stie care e fluxul menstrual normal al corpului ei. Daca observati modificari in cantitatea sau in durata sangerarii menstruale, faceti de urgenta o vizita la medicul ginecolog. Acestea pot sa nu aiba o semnificatie patologica, dar in acelasi timp, pot anunta boala maligna.

Fluxul menstrual normal se petrece la un interval situat intre 21 pana la 35 de zile si dureaza pana la 5-6 zile. Pierdeti in acest interval aproximativ 60 de militri de sange. Menoragia sau menstruatia abundenta inseamna o pierdere de sange mai mare de 80 de militri. In acest caz, este necesara vizita la medicul ginecolog.

Tot o vizita la ginecolog trebuie sa luati in calcul daca menstruatia se prelungeste mai multe zile decat intervalul cu care sunteti obisnuita. Iata si alte cateva indicii care sa va duca cu gandul la menstruatia abundenta. In decursul unei singure ore, aveti nevoie de mai mult de un tampon. De asemenea, in timpul noptii aveti nevoie sa inlocuiti tamponul igienic. Un alt semn care trebuie sa va duca la un control ginecologic sunt cheagurile mari de sange prezente in cursul sangerarii menstruale.

Ce ar putea descoperi ginecologul?

Daca exista un dezechilibru intre hormonii estrogeni si progesteron, atunci endometrul (cel care se elimina la menstruatie) creste prea mult (se vede ecografic cat) si atunci, firesc, eliminarea lui va fi de mai lunga durata si/sau printr-un flux de sange abundent. In acest caz, aveti nevoie de o evaluare a statusului hormonal (analize de sange) si, ulterior, a deteminarii unor posibile cauze care v-au perturbat estrogenii si progesteronul.

Apropo, acesti hormoni sunt controlati atat de creier cat si de glanda tiroida. Atentie insa! Daca luati tratament hormonal si acesta nu e corect, se poate sa declansati astfel menstruatia abundenta. In afara de evaluarile hormonale, menstruatia abundenta necesita si un test Papanicolau. Inainte insa de aceste teste, in cadrul consultului ginecologic, medicul cel mai probabil evalueaza inclusiv ecografic pelvisul.

Evaluarea ecografica cu sonda vaginala permite vizualizarea optima a tuturor partilor aparatului genital. In afara de afectiuni ale endometrului, menstruatia abundenta poate fi determinata inclusiv de disfuctii sau afectini ovariene. Acestea pot declanta atat lipsa ovulatiei (daca va doriti o sarcina e imposibil de obtinut), dar si menstruatii abundente.

De asememena, exisa si boli ale uterului care pot duce la astfel de manifestari. Este vorba despre fibromul uterin – o tumora benigna care se dezvolta la nivelul acestui organ. Din pacate, cancerele genitale – cancerul uterin, cancerul de col uterin, cancerul ovarian pot fi cauza acestor sangerari anormale, desi sunt in timpul menstruatiei.

Din acest motiv, daca ginecolocul suspecteaza o problema grava va recomanda obligatoriu biopsia. In unele cazuri, menstruatia abundenta apare ca urmare a unui avort spontan sau cand aveti o sarcina extrauterina. Ambele variante se diagnosticheaza la o simpla ecografie. 

 
Si aspirina poate provoca menstruatii abundente
 
Trebuie sa stiti insa ca steriletul, dispozitiv intrauterin cu rol de contraceptie, poate avea ca efect secundar menstruatii abundente. In acest caz, steriletul trebuie scos, iar femeia va fi directionata de catre medic spre o alta metoda contraceptiva. De asemenea, exista doua grupe de medicamente care pot produce menstruatii abundente.

E vorba despre anticoagulante si de antinflamatoare nesteroidiene – banala aspirina poate avea acest efect. De aceea, la vizita la medicul ginecolog trebuie sa precizati orice fel de medicatie luati, chiar daca e vorba de o simpla aspirina. Cu alte cuvinte, menstruatia abundenta poate indica atat o afectiune minora, dar poate arata inclusiv un cancer.

Pe langa faptul ca trebuie sa va consulte un medic specialist ginecolog, cel mai important lucru este sa va observati bine corpul de-a lungul timpului. Va puteti da seama ca menstruatia nu este in regula comparand-o cu cele mai multe menstruatii din viata dumneavoastra, nu din viata altor femei.

Apropo, daca va apropiati de menopauza, se poate sa aveti astfel de episoade si, dupa investigatii, medicul sa va spuna ca sunt normale si ca prefateaza astfel incetarea definitiva a ciclurilor menstruale.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andra Nastase - Redactor
Nascuta intr-o familie cu bunici iscusite la gatit, din ale caror maini ieseau prajituri demne de Cartea Recordurilor categoria Gusturi Divine, inzestrata cu un metabolism extrem de capricios, a se citi lenes, si indragostita de tot ce inseamna delicatesa pe lumea asta, Pofticioasa scrie despre telina ...
citește mai mult
Afectiunile danturii – trateaza-le!
Afectiunile danturii – trateaza-le!
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”