Marijuana: efecte şi riscuri la care te expui în urma consumului

Unele persoane folosesc marijuana în scop recreativ, iar altele în scop medical. Dar oare cunosc riscurile la care se expun?
  • Publicat:
Marijuana: efecte şi riscuri la care te expui în urma consumului

Marijuana este un amestec din frunzele, tulpinile, seminţele şi florile uscate ale cânepei indiene, care se aseamănă tutunului, verzui şi tăiat foarte fin. Se consumă fie pe cale bucală, ca medicament, fie inhalată prin fumat. De asemenea, canabinoizii din marijuana sunt similari codeinei folosită în tratamentul durerilor, iar unii dintre ei sunt folosiţi pentru tratarea simptomelor sclerozei multiple. Conţine substanţe chimice numite canabinoizi care se regăsesc în concentraţii uriaşe în frunze şi flori, părţi folosite şi în medicină, în special Tetrahidrocanabinolul (THC), principala substanţă psihoactivă. Unele persoane folosesc marijuana în scop recreativ, pentru a obţine acea stare de bine sau pentru a-şi altera simţurile, în timp ce altele în scop medical, cum ar fipentru tratarea glaucomului, stimularea apetitului, inflamaţia membranei mucoase, lepră, febră, mătreaţă, hemoroizi, obsezitate, astm, infecţii ale tractului urinar, dureri şi scleroze multiple.

Chiar dacă se poate vorbi şi de beneficiile pe care le are, cum ar fi reducerea durerilor pe termen lung, nu putem trece cu vederea peste seria de aspecte negative pe care le aduce asupra sănătăţii noastre, de la problemele psihice, până la cele respiratorii. Marijuana provine de la florile uscate ale plantei canabis şi deţine peste 500 de substanşe chimice, având un efect psihoactiv asupra consumatorului. Unul dintre principalii agenţi psihoactivi este THC-ul, iar în momentul în care fumezi canabis, această substanţă trece din plămâni în celulele sangvine, iar mai apoi în creier. Stimulează acea parte a creierului care răspunde la surse de plăcere precum mâncarea şi sexul.

Marijuana: riscurile consumului de marijuana

Canabinoidul şi THC, substanţe chimice care se găsesc în marijuana, sunt sigure câtă vreme se iau cale bucală şi în urma unei prescripţii sau atunci când sunt folosite ca spray de gură şi, cu siguranţă sunt dăunătoare atunci când sunt inhalate sau luate pe cale bucală ca plantă sau extract din plante. Consumul de marijuana usucă gură, provoacă greaţă, vomă, ochii devin roşii sau uscaţi, apar problemele de inimă şi tensiunea ridicată, problemele de plămâni, durerile de cap, panica, halucinaţiile, depresia şi  problemele în viaţa sexuală.

În timpul sarcinii. Nu este indicat consumul de marijuana în timpul sarcinii, indiferent dacă substanţa este inhalată sau luată sub formă de medicament. Aceasta trece prin placentă şi poate  încetini creşterea fetusului. De asemenea, consumată în timpul sarcinii, marijuana este asociată cu leucemia în rândul copiilor şi anomalii ale fetusului.

În timpul alăptării. La fel ca în cazul sarcinii, nu este recomandat consumul de marijuana, indiferent de forma acesteia. Dronabinolul (THC) din marijuana trece prin laptele matern, iar consumul regulat în timpul alăptării bebeluşului poate rezulta încetinirea dezvoltării lui.

Bolile de inimă. Marijuana poate provoca bătăi rapide ale inimii, tensiune arterială foarte mare, dar şi riscul de a face infarct.

Slăbeşte sistemul imunitar. Canabinoizii din marijuana pot slăbi sistemul imunitar, îngreunând astfel posibilitatea organismului de a mai lupta împotriva infecţiilor.

Boli de plămâni. Consumul de marijuana pe o perioadă lungă de timp poate provoca probleme serioase asupra plămânilor. De asemenea, consumul în mod regulat a fost asociat cu diferite cazuri de tipuri neobişnuite de emfizem.

Intervenţii chirurgicale. Marijuana afectează centrul sistemului nervos, ceea ce se amplifică odată ce intră în contact cu anestezia sau alte medicamente luate în urma unei intervenţii chirurgicale. Nu consuma marijuana cu cel puţin 2 săptămâni înainte de o operaţie programată.

Marijuana: efecte negative asupra creierului şi corpului

Multe persoane consumă marijuana în locul altor droguri pentru că le permite să simtă că elimină stresul din viaţa de zi cu zi, fără să se mai teamă de supradoze sau moarte. Deşi este cam greu să mori din consumul de marijuana, poate avea numeroase aspecte negative asupra corpului şi sănătăţii tale. De asemenea, consumul de marijuana afectează creierul, în special părţile care controlează memoria, concentrarea, coordonarea, judecata şi percepţia timpului. Aşadar, apar pierderile de memorie, incapacitatea de a te putea concentra să înveţi noi lucruri şi paranoia.

De-a lungul timpului, marijuana a fost asociată cu problemele mentale. Cu cât persoana care consumă această substanţă este mai tânrără, cu atât sunt mai mari şansele de a dezvolta probleme psihice. Studiile arată că în urma consumului de marijuana, în special în cantităţi mari, poate creşte rata depresiei, a schizofreniei şi anxietăţii.

Marijuana afectează atât inima, cât şi plămânii. Poate duce de la palpitaţii, până la infarct, în special în prima oră după consum. În cazul plămânilor, aceştia pot fi afectaţi din cauza cantităţii de carcinogeni regăsiţi în fumul de marijuana şi care poate conţine până la 70% mai mult carcinogen decât în fumul de ţigară normală, care poate irita plămânii. Bineîneţeles, creşte riscul infecţiilor la plâmâni.

Consumul pe terment lung poate provoca efecte serioase asupra coprului:

  • Creşte riscul apariţiei problemelor respiratorii, inclusiv a cancerului la plămâni;
  • Scade cantitatea spermei şi a testosteronului;
  • Are efecte negative semnifiative în viaţa socială şi în carieră.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”