Candida si vaginita in sarcina
Dr. Ioan Boleac Medic primar obstetrica-ginecologie

Da, eu va recomand sa luati doar un antimicotic pentru moment si sa repetati analiza cand... citește

Caută în:

Cele mai

Hemoroizii: unguente şi dietă

Sedentarismul ne îmbolnăveşte de hemoroizi. Astăzi, 8 din 10 persoane au de suferit din cauza bolii hemoroidale. În acelaşi timp peste 75% dintre persoanele adulte se vor confrunta până la vârsta de 50 de ani cu această problemă, susţin studiile. Chiar dacă bărbaţii între 30-50 de ani par să fie cei mai afectaţi de această afecţiune, boala este depistată tot mai des şi la femei. Vasele de sânge care vascularizează canalul anal se pot dilata din cauza unor factori precum: constipaţia, statul pe scaun pe perioade foarte lungi, sarcina, sedentarismul, obezitatea, alimentaţia incorectă.

„Conform datelor statistice, hemoroizii apar mai frecvent la bărbaţi decât la femei, se agravează odată cu trecerea timpului şi creează stări de disconfort tot mai mari. Este surprinzător, totuşi, că doar 4% dintre persoanele care suferă de hemoroizi ajung la medic pentru a căuta o soluţie. Dacă ne referim tot la date şi studii, acestea încep să arate tot mai îngrijorător în ultima perioadă.

Dacă hemoroizii erau o boală frecventă pentru categoria 50+, acum apar cazuri tot mai multe şi la adulţii de 40+. Statisticile urmează să se schimbe. Şi nu în bine!”, explică Dr. Dănuţ Andronesi, medic primar Chirurgie generală, specialist Proctologie, pentru Ce se întâmplă, doctore?!

Hemoroizi: clasificare

Hemoroizii sunt situaţi în zona inferioară a rectului şi anusului. Ei sunt de două feluri, interni şi externi.

Hemoroizii interni se află în interiorul canalului anal şi nu provoacă dureri, pentru că sunt puţine terminaţii nervoase la acest nivel, dar sângerarea anală poate fi un simptom. Dacă observaţi sânge în vasul de toaletă, consultaţi imediat un medic proctolog, pentru că  hemoroizii pot ieşi în afara anusului, cauzând prolapsul hemoroidal intern. Puteţi să îi simţiţi sub forma unor umflături în jurul anusului şi pot cauza dureri, deoarece anusul prezintă o reţea nervoasă bogată” , adaugă Dr. Dănuţ Andronesi.

Hemoroizii externi se află şi ei în interiorul anusului, dar se pot exterioriza şi atunci devin dureroşi. Hemoroizii externi ies, de obicei, în afara rectului, în timpul tranzitului intestinal şi se pot vedea şi palpa. În cazul prolapsului hemoroidal extern se pot forma cheaguri de sânge, hemoroizii externi se trombozează, capătă o culoare violet şi provoacă dureri mari, patologia numindu-se tromboză hemoroidală.  Sângerarea anală şi durerea de la nivelul zonei ano-rectale trag un semnal de alarmă şi trebuie investigate imediat. La acest nivel pot exista afecţiuni care vă pot pune viaţa în pericol, cum ar fi cancerul colorectal”, mai spune specialistul.    

Hemoroizii sunt clasificaţi în patru stadii diferite de dezvoltare, în funcţie de care poate fi stabilit şi un tratament adecvat de către medic:

 • stadiul I - este momentul în care apar sângerările anale la defecaţie, fără prolabarea maselor hemoroidale (hemoroizi interni).
 • stadiul II - odata cu hemoragia apare şi prolapsul maselor hemoroidale, însă acestea se pot reduce spontan.
 • stadiul III – în timpul defecaţiei sau la efort se produce prolapsul maselor hemoroidale, care trebuie împinse înapoi în rect.
 • stadiul IV - masele hemoroidale ies în afara anusului sub forma unei umflaturi ireductibile.

Constipaţia şi statul pe scaun, printre cauzele hemoroizilor

Cauza principală a apariţiei hemoroizilor o reprezintă creşterea presiunii în venele regiunii ano - rectale. Factorii care determină acest lucru sunt statul prelungit pe scaun, constipaţia, ridicarea de greutăţi mari, sarcina, sedentarismul şi vârsta înaintată. Staza venoasă prelungită provoacă dilatarea şi subţierea pereţilor nodulilor, iar asta duce la apariţia eroziunilor şi fisurilor mici. Astfel se explică prezenţa sângelui în scaun.

Hemoroizii sunt cunoscuţi şi ca boala statului pe scaun. Opt sau chiar mai multe ore petrecute la birou, în faţa laptop-ului, încercând să ducem la bun sfârşit tot mai multe task-uri, aşa arată o zi de muncă pentru jumătate dintre români. Statul pe scaun pune mai multă presiune asupra vaselor de sânge din zona anală, cauza principală a apariţiei hemoroizilor. Astfel, creşte şi riscul de apariţie a constipaţiei cronice şi a senzaţiei de încordare atunci cand se foloseşte toaleta. De aceea, se recomandă o pauză de 5 minute la fiecare oră, asta pentru a diminua presiunea pusă pe vasele de sânge din regiunea ano-rectal”.

Hemoroizii: soluţii pentru durere

Înainte de a ajunge medic puteţi încerca metodele tradiţionale de ameliorare a durerii, cum ar fi băile de şezut, recomandate de doctori în criza hemoroidală. 15 minute în apă calduţă după fiecare scaun va scădea inflamaţia locală şi va relaxa sfincterul anal. Contracţiile rectale involuntare se vor diminua până la dispariţia lor. O igienă locală riguroasă poate preveni apariţia iritaţiei locale.

Hemoroizi: dietă

Câteva schimbări în stilul de viaţă vor avea un impact imens în prevenirea apariţiei şi dezvoltării hemoroizilor de orice fel. Cremele. pastilele sau ceaiurile pot doar să amelioreze simptomatologia, dar nu pot face să dispară nişte vene modificate.

Constipaţia reprezintă unul din factorii majori în dezvoltarea bolii hemoroidale şi de aceea este recomandat să beţi cel puţin 2 litri de apă pe zi şi să consumaţi alimente bogate în fibre. Fibrele absorb apa şi fac scaunul mai puţin consistent. Defecaţia irită hemoroizii. De aceea, este important ca materiile fecale să nu fie dure. La polul opus, diareea (prin scaunele repetate) produce iritaţie locală. Produsele corect alese vor ajuta în acest sens.

În ce priveşte alimentaţia, există o listă de produse care nu se recomandă a fi consumate atunci când hemoroizii sunt prezenţi.

Alcoolul deshidratează organismul, iar asta poate duce la constipaţie. Consumul de alcool în cantităţi mari poate tulbura echilibrul digestiv în intestine, ceea ce face dureroasă eliminarea scaunului.

Cerealele rafinate, lipsite de fibre şi alte substanţe nutritive, pot sta pentru perioade lungi de timp în stomac sau intestine, iar asta duce la constipaţie şi dureri. 

Alimentele procesate sunt un pericol pentru sistemul digestiv şi, bineînţeles, pentru hemoroizi. Conţin foarte puţine substanţe nutritive, sare şi grăsimi, ingrediente ce pot contribui la probleme de digestie şi constipaţie. Junk food-ul, dulciurile ambalate şi mezelurile pot produce iritarea şi inflamarea vaselor sanguine din regiunea ano-rectală.

Chiar dacă fibrele alimentare sunt recomandate în alimentaţia persoanelor care suferă de boala hemoroidală, excesul de astfel de alimente poate dăuna. Ele pot genera scaune de volum mare, care vor pune presiune pe intestin, anus şi, implicit, pe hemoroizi.

Şi excesul de laxative poate avea un efect neplăcut asupra hemoroizilor. Laxativele înmoaie scaunele, care adesea au un conţinut ridicat de acid. Scaunele acide pot provoca durere şi disconfort în zonele afectate de hemoroizi. În plus, laxativele luate pe o perioadă lungă de timp pot duce, de fapt, la constipaţie. 

Sarea poate fi un aliment periculos în crizele bolii hemoroidale. Deshidratează şi poate provoca durere în timpul eliminării scaunului. În plus, acumularea de sare în sânge poate provoca balonare, care poate înrăutăţi starea hemoroizilor.

Alimentele prăjite sunt greu de digerat, iar acest lucru încetineşte sistemul digestiv şi face tot mai dificil tranzitul intestinal. În al doilea rând, alimente sunt de obicei prăjite în uleiuri vegetale, cum ar fi porumb, soia şi ulei de rapiţă. Acestea sunt extrem de inflamatoare şi pot duce la deteriorarea pereţilor intestinali.

Suplimentele de fier nu sunt recomandate în boala hemoroidală. Fierul este un supliment care duce la constipaţie.

Fructele necoapte ar putea contribui la durere şi suferinţă pentru cineva cu hemoroizi. Sunt dificil de digerat, iar unele, cum ar fi bananele, conţin compuşi constipanţi până la coacerea completă. Dacă doriţi să mâncaţi fructe în timpul crizelor hemoroidale, asiguraţi-vă că sunt complet coapte.

O altă recomandare este limitarea timpului stat pe vasul de toaleta deoarece creşte presiunea în sistemul venos.

Genetica joacă un rol important în dezvoltarea hemoroizilor şi a varicelor. Dacă aveţi persoane cu varice sau hemoroizi în familie, înseamnă că perete venos al acestora este uşor de destins la presiuni mici şi este posibil ca această stare să se moştenească.

Hemoroizi: diagnostic prin tuşeul rectal

Deşi suferă, ruşinea exagerată îi impiedică pe români să meargă la medic. „Există bărbaţi pentru care tuşeul rectal este ceva de neimaginat, deşi cancerul de prostată este frecvent, iar controlul periodic salvează multe vieţi prin intervenţiile făcute în timp util. La fel de neglijate sunt şi sângerările anale pentru că monitorizarea eliminarii bolului fecal este privită cu multă repulsie. Asa că simptomele afecţiunilor anale sunt de multe ori trecute cu vederea”, adaugă medicul  Dănuţ Andronesi.

Specialistul poate prescrie următoarele investigaţii:

 • Tuşeu rectal: metoda principală de diagnostic al bolilor proctologice. Acesta se face în toate cazurile de afecţiuni rectale, indiferent de natura bolii.
 • Rectosigmoidoscopie: cea mai răspândită, precisă şi veridică metodă de investigare a rectului şi a colonului inferior. Cu ajutorul rectosigmoidoscopului se poate investiga mucoasa intestinului la adâncimea de 30-35 cm distanţă de anus.
 • Videoanuscopie:  investigarea canalului anal şi a rectului inferior cu ajutorul videoanuscopului. Investigaţia este prevazută pentru examinarea canalului anal şi a rectului la adâncime de până la 10-12 cm.
 • Colonoscopie: investigaţia în timpul căreia este evaluată vizual starea mucoasei intestinului gros. Se face cu un dispozitiv flexibil special, care transmite imaginea pe monitor.
 • Irigoscopie: investigaţie radiologică a intestinului gros.
 • Testul hemocult: se face pentru depistarea eventualelor hemoragii în segmentele superioare ale intestinului.

În general, pacientul se prezintă la medicul proctolog şi se plânge de disconfort, mâncărime, senzaţie de arsură ori de umiditate în zona anală, hemoragii anale, iar specialistul efectueză un examen proctologic. Astfel, pacientului i se face tuşeu rectal şi anuscopie (examen cu ajutorul unei oglinzi speciale).

Simptomele întâlnite în cazul hemorozilor sunt comune mai multor boli, inclusiv în cazul polipilor şi tumorilor intestinale. De aceea, stabilirea diagnosticului final la pacienţii cu hemoroizi se face după investigaţii detaliate.

Hemoroizi: medicamente şi operaţie

Dacă vă confruntaţi pentru prima oară cu apariţia hemoroizilor, ce mai la îndemână metodă de ameliorare temporară a simptomelor este aplicarea de creme şi unguente. Acestea pot fi achiziţionate din farmacii fără prescripţie medicală.

Aceste creme şi unguente există şi sub formă de supozitoare. Ele conţin anestezic ce vă ajută la ameliorarea durerii. De asemenea, au în componenţă şi un antiinflamator pentru a scădea inflamaţia şi edemul local care vă provoacă disconfort. Cu toate acestea, este important să reţineţi că aplicarea unor astfel de creme nu reprezintă decât o soluţie temporară. Vă pot ajuta la eliminarea simptomelor şi dispariţia durerii/sângerării însă nu reprezintă un tratament curativ.

Printre metodele moderne de tratament non invaziv se numără: ligatura cu benzi, scleroterapia, fotocoagularea cu infraroşu, ablaţia cu unde de radiofrecvenţă, îngheţarea cu CO2, coagularea mono şi bipolară. Aceste metode au numeroase avantaje precum durata scurtă a intervenţiei, recuperarea rapidă, lipsa internării, complicaţii rare postintervenţie şi reluarea activităţii cotidiene chiar de a doua zi.

Pacientul care va fi operat de hemoroizi trebuie să ştie că urmează să fie supus uneia dintre cele mai dureroase operaţii şi că, după intervenţie, va fi nevoit să stea în pat, în unele cazuri chiar şi o lună.

Hemoroidectomia după Milligan-Morgan „din afară — în interior”. După această metodă este indicat să fie operaţi pacienţii de până la 70 de ani, care nu suferă de diabet zaharat în stadiul de decompensare, insuficienţă circulatorie, tuberculoză sau boli psihice). Perioada de recuperare durează până la 25 zile.

Hemoroidectomia „din interior — în afară” cu suturarea defectului anodermului, după excizia complexului hemoroidal. În acest caz, perioada de recuperare se reduce la 15-20 de zile.

Criodistrugerea hemoroizilor este indicată în cazul pacienţilor care au hemoroizi de gradul II-III. Această metodă este cel mai des utilizată în ambulatoriu, nu necesită prescrierea calmantelor şi poate fi recomandată persoanelor care au peste 50 de ani. Perioada de recuperare este de două săptămâni. Reabilitarea:10-15 zile.

Tehnica de operaţie Longo se adresează pacienţilor de toate vârstele şi este indicată în special în stadiile II-III de hemoroizi, în combinaţie cu căderea mucoasei (anopexia). Tehnica Longo este deosebită de alte metode de hemoroidectomie şi se desfăşoară după următorii parametri:

 • durata operaţiei: în medie 8 minute;
 • absenţa disconfortului şi durerii în zona canalului anal;
 • perioada scurtă de reabilitare: cel mult 5 zile;

Legarea hemoroizilor cu inele de latex. Acest tip de tratament este indicat în stadiile incipiente ale hemoroizilor. Se efectuează în ambulatoriu, fără anestezie generală. Se estimează că până la 20% dintre persoanele care suferă de hemoroizi necesită intervenţie chirurgicală.

 

Citește și:
Medicii avertizează: cancerul rectal şi hemoroizii au simptome similare
Alimente care usureaza lupta cu hemoroizii
Avertismentul medicilor: hemoroizii nu se pot vindeca nici cu plante, nici cu creme


Exclusiv Online - 23.07.2018
Taguri: hemoroizii, dieta, sange
Citește pe descopera.ro
ADEVĂRUL istoric pe care puţini ROMÂNI îl cunosc. Cum putea România să aibă ieşire la ocean ADEVĂRUL istoric pe care puţini ROMÂNI îl cunosc. Cum putea România...
O nouă descoperire ULUIEŞTE cercetătorii. Un sit al vikingilor rescrie ISTORIA pe care o ştim - FOTO+VIDEO O nouă descoperire ULUIEŞTE cercetătorii. Un sit al vikingilor rescrie...
Gemeni Gemeni 22 May - 21 June

În luna mai veţi avea o stare de spirit destul de echilibrată şi nu veţi accepta ca nicio problemă să vă afecteze dispoziţia pozitivă pe care o aveţi. Natura acestei luni este una de introvertire...citește mai departe

×

Zf.ro
Surpriză COLOSALĂ după înfrângerea devastatoare suferită de PSD. Cine este marele câştigător al alegerilor Surpriză COLOSALĂ după înfrângerea...
Cea mai mare AMENINŢARE la firmelor din...
Este oficial: Cum puteţi lua 10.000 de...
BusinessMagazin.ro
Povestea românului care I-A REFUZAT pe Mark Zuckerberg şi Bill Gates. A fost CEL MAI TÂNĂR MILIONAR din Silicon Valley Povestea românului care I-A REFUZAT pe...
Cine este omul care a fost de trei ori mai...
Cele mai SIGURE maşini. 9 modele în care...
Mediafax.ro
Game of Thrones s-a încheiat. Comentariile continuă!/ "Să n-ai încredere în nimeni!" Game of Thrones s-a încheiat. Comentariile...
Rachete Kalibr, LANSATE în Marea Neagră...
Liviu Dragnea îi cere lui Eugen Teodorovici...
Gandul.info
Un elev de liceu a văzut două profesoare tinere care stăteau de vorbă. A mers la ele sub pretextul că le întreabă ceva despre şcoală, iar ce a urmat e SCANDALOS. Adolescentul, prins accidental de poliţie/ Cadrele didactice sunt ŞOCATE Un elev de liceu a văzut două profesoare...
Noi detalii în cazul celor doi soţi care...
Şi-a cumpărat un Audi R8 de 130.000 de...
DA.ZF.ro
5 drumuri magice din România pe care poţi evada cu maşina - GALERIE FOTO 5 drumuri magice din România pe care poţi...
Cele 7 minuni ale României: locuri spectaculoase...
TOP 5 plaje sălbatice, foarte aproape de...
ProSport.ro
Simona Halep a votat la alegerile europarlamentare! FOTO & VIDEO | Isterie la secţia de votare din Paris: românii i-au făcut loc să intre în faţă! Simona Halep a votat la alegerile europarlamentare!...
BREAKING NEWS: România, zguduită de încă...
BREAKING NEWS: Marea lovitură a Gabrielei...
ApropoTv.ro
Destinaţii alternative de Crăciun care te fac să vezi cu alţi ochi Europa Destinaţii alternative de Crăciun care...
Jurnalistul Ion Cristoiu publică două...
Electric Castle Festival anunţă headliner-ii...
Go4it.ro
Huawei nu mai poate include slot pentru card micro SD pe telefoanele comercializate Huawei nu mai poate include slot pentru...
În timp ce HUAWEI este acuzat de spionaj,...
Telefoanele HUAWEI nu vor mai folosi ANDROID....
ProMotor.ro
MAŞINILE SECOND-HAND de care trebuie SĂ TE FEREŞTI! Să nu cumperi niciodată aceste modele, oricât de atrăgătoare par să fie! MAŞINILE SECOND-HAND de care trebuie SĂ...
Misterul simbolului pe care tot mai mulţi...
MANEVRA asta o vezi o dată la 100 de ani....
Descopera.ro
Ce PĂŢESC femeile care fac prea MULT sex. Nimeni nu le-a spus asta până acum Ce PĂŢESC femeile care fac prea MULT sex....
Cum se AJUNGE la orgasm. Nu ţine nici de...
Unul dintre cei mai BIZARI şi SÂNGEROŞI...
ULTIMA ORĂ
”Cea mai mare poveste din istoria ALEGERILOR”: Candidat ÎN LACRIMI la TV, după ce a aflat că a fost votat de doar 5 oameni, deşi familia lui are 9 membri

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.