Endometrioza: cum se tratează prin operaţie

Endometrioza este o boală tăcută, dar care influenţează calitatea vieţii oricărei femei care o are. Mai mult, poate afecta fertilitatea, dacă nu e tratată corespunzător.
Endometrioza: cum se tratează prin operaţie
Prin prisma complexitătii bolii, manifestării “zgomotoase” şi impactului asupra calităţii vieţii pacientelor, afectate la nivel personal, familial, al vieţii de cuplu şi social, endometrioza ȋn stadiile ei avansate necesită un management terapeutic bazat pe o diagnosticare precisă, o stadializare corectă şi pe expertiza chirurgului care coordonează intervenţia chirurgicală. Am stat de vorbă cu doamna Profesor Dr. Elvira Brătilă, medic primar obstetrică ginecologie, despre chirurgia endometriozei. Managementul corect al endometriozei presupune o mobilizare a resurselor de investigare şi terapeutice ȋncă din primul moment ȋn care pacienta acuză simptomatologia bolii: durere cronică pelvină, context de infertilitate şi alte simptome ce afectează calitatea vieţii pacientei. 

Simplul diagnostic nu este suficient. De aceea, primul gest pe care medicul specializat ȋn tratamentul bolii ȋl are de făcut este o evaluare pre-chirurgicală, pentru un diagnostic precis, oferirea unei soluţii terapeutice personalizate, tratament medical sau chirurgical, urmate de un bilanţ terapeutic post-intervenţie care să constituie un punct de reper pentru obiective terapeutice viitoare.
Pre-chirurgical, managementul diagnostic al endometriozei presupune: un examen clinic de specialitate, un chestionar de evaluare a simptomatologiei şi impactului său asupra vieţii pacientei, plus bilanţul preoperator corect al leziunilor, analiza datelor oferite de către pacientă şi  interpretarea lor ȋn contextul tabloului clinic.

Diagnosticul imagistic ȋn cazul investigării endometriozei profunde presupune efectuarea de către pacientă a următoarelor investigaţii:
• Ecografia transvaginală
• Ecografia endorectală
• RMN
• Colonoscopie virtuală asistată computer tomografic / coloscan (CTC)
În urma investigaţiilor, medicul specializat în tratamentul endometriozei va stabili ȋn primul rând un set de obiective terapeutice, care să aibă ȋn vedere 3 obiective pricipale, pe care le va prioritiza ȋn acord cu pacienta: reducerea durerii, prezervarea şi ȋmbunătăţirea fertilităţii şi prevenirea recurenţei.

Chirurgia endometriozei, abordată pe cale clasică sau minim invaziv?

Când o pacientă primeşte indicaţie de tratament chirurgical al bolii se trece ȋntr-o altă etapă de management, când chirurgul specializat va decide care este calea optimă a intervenţiei chirurgicale, ȋn funcţie de obiectivele stabilite, pe termen scurt-mediu şi lung, modalitatea de abord, tehnica utilizată şi procedeele chirurgicale auxiliare.
Chirurgia minim invazivă, fie laparoscopică, fie robotică, a adus beneficiile sale pentru paciente, prin prisma minimizării complicaţiilor intervenţiei (sângerare redusă, minimizarea riscurilor/complicaţiilor post-intervenţie, traumă minimă asupra peretelui abdominal), ceea ce înseamnă recuperare mai rapidă şi revenirea la rutină ȋn 24-48 de ore de la intervenţie.

“Independent de modalitatea de abord, clasic sau minim invaziv, prima intervenţie pe care o realizezi ȋn abordarea unui caz de endometrioză profundă este esenţială! Intervenţia de endometrioză presupune abilităţi deosebite ale chirurgului, mai ales în stadiile avansate ale bolii.
Chirurgia endometriozei nu este o chirurgie de organ, este o chirurgie de teritoriu. Trebuie să ai abilităţi să operezi ȋn pelvis şi organe din vecinătate (vezică, rect), trebuie să ştii cum se produce inervaţia extensivă a întregii zone pelvice, trebuie să avem ȋn vedere obiectivele pe care le stabilim ȋmpreună cu pacienta. O chirurgie bine realizată presupune excizarea completă a leziunilor de endometrioză, care să ţină cont de obiectivul de prezervare a  fertilităţii sau chiar să ȋi imbunătăţească pacientei posibilităţile ȋn cazul unei proceduri de reproducere umană asistată, dacă şi-a propus acest obiectiv”, spune Prof. Dr. Elvira Brătilă, medic primar obstetrică ginecologie.
Odată ce obiectele chirurgicale au fost atinse, medicul va urmări să realizeze un bilanţ post operator, un protocol ce presupune: consolidarea etapei diagnostice, stadializarea endometriozei, scorul EFI –pentru impactul asupra fertilităţii. Bilanţul therapeutic evaluează în funcţie de ce leziuni au fost excizate şi tratamentul medical postoperator.


“Dificultăţile ȋn tratamentul chirurgical al endometriozei pleacă de la incertitudinea diagnosticării leziunilor endometriozei şi impreciziei ȋn a estima extinderea sau invazia acestora ȋn zone care depăşesc zona pelvină. Tratamentul minim invaziv al bolii este o exprimare evazivă, pentru ca da, abordul este minim invaziv, dar chirurgia ȋn sine este o chirurgie extensivă, de teritoriu, ce presupune localizarea leziunilor endometriozice, excizia lor completă ȋn perfectă concordanţă cu un management optim obiective-riscuri pentru pacientă. Pentru pacienta care are ȋn vedere un obiectiv reproductiv pe termen scurt sau mediu, chirurgia va urmări excizarea leziunilor ȋn contextul  prezervării şi imbunătăţirii fertilităţii. Ȋntr-un alt context facem managementul terapeutic al unei paciente care are deja copii, a carei proritate este găsirea unei soluţii pentru controlul simptomatologiei dureroase şi restabilirea unei calităţi a vieţii, controlul recurenţei bolii sau extinderii leziunilor de endometrioză,” explică Prof. Dr. Elvira Brătilă.
Pentru ca este o boală complexă, greu de diagnosticat, cu potenţialul de a se complica sau recidiva şi cu implicaţii pe toate palierele vieţii pacientei, endometrioza necesită o abordare complexă, 360, de aceea ȋncă din primele stadii ale bolii, până la demersul chirurgical, recomandarea este ca protocolul bolii să fie multidisciplinar. 

Un protocol de management pre-operator, chirurgical, post-operator, sub coordonarea unui medic specializat, cu expertiză ȋn acest tip de patologie, este un gest de mare resposabilitate care va influenţa ȋn bine viaţa pacientelor care suferă de endometrioză.

 

Eveniment pentru pacientele cu endometrioză

 
Doamna Prof. Dr. Elvira Brătilă vă invită pe 7 iunie, la 18.30, la Spitalul Monza, la un eveniment dedicat pacientelor care suferă de endometrioză, pentru a înţelege cum arată o zi din viaţa unei echipe dedicate diagnosticului-tratamentului-chirurgiei endometriozei. Fondatorul primei academii româneşti de endometrioză, Endomedicare Academy, Dna. Prof. Dr. Elvira Brătilă va prezenta o nouă viziune asupra bolii, împreună cu echipa dedicată acestei cauze.  Informaţii şi înscrieri: [email protected]
 
Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Prof. dr. Elvira Brătilă - Medic primar obstetrică-ginecologie
Prof. Dr. Elvira Brătilă este Medic primar obstetrică-ginecologie, Șef Clinică Spitalul Clinic de Obstetrică Ginecologie “Prof. dr. Panait Sarbu", Membru fondator al  Societăţii de Endometrioză și Fertilitate Est-Europeană și Președintele Societăţii Române de Uroginecologie. Prof. ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân