De ce nu este bine să îndepărtăm singuri negii şi papiloamele

Papiloamele cutanate apărute în zona facială sau cervicală, precum şi negii de natură virală, reprezintă excrescenţe ale pielii întâlnite foarte frecvent la persoanele adulte şi nu numai.
  • Publicat:
De ce nu este bine să îndepărtăm singuri negii şi papiloamele

Papiloamele cutanate apărute în zona facială sau cervicală, precum şi negii de natură virală, reprezintă excrescenţe ale pielii întâlnite foarte frecvent la persoanele adulte şi nu numai.

Pentru că de cele mai multe ori acestea nu au tendinţa de a deveni cancerigene, multe persoane încearcă să le îndepărteze la domiciliu, urmând diferite sfaturi găsite pe internet.

MediculLaurenţiu Vlădău, specialist dermatolog, atenţionează însă că aceste excrescenţe cutanate sunt vascularizate, astfel încât încercarea de a le elimina fără supraveghere medicală, acasă, poate prezenta riscuri.

Papiloamele cervicale (din jurul gâtului), submamare (sub sâni) sau axilare reprezinta excrescenţe moi, de culoarea pielii, de natură virală. Ele apar de cele mai multe ori în zone de frecare şi, deşi în cele mai multe cazuri nu sunt periculoase, pot fi traumatizate, se pot inflama, sângera şi chiar infecta, devenind deranjante din punct de vedere estetic, dar şi incomode.

Negii, numiţi şi veruci filiforme, reprezintă formaţiuni asemănătoare, care sunt de natură virală – papiloma virusul uman – şi pot apărea oriunde la nivelul pielii.

“Pentru că papiloamele cutanate sunt, de cele mai multe ori, inofensive, devine tentant pentru multe persoane să încerce să le îndepărteze la domiciliu. Această varianta nu este, însă, o opţiune recomandată, tratamentul într-un cadru medical specializat fiind întotdeauna de preferat datorită siguranţei pe care o oferă pacientului.
Un dermatolog va folosi întotdeauna instrumente sterile, cu rolul de a preveni infecţiile, iar pacientului îi poate fi aplicată topic o cremă cu rolul de a a reduce durerea în timpul şi după efectuarea procedurii În plus, unele metode efectuate într-un cabinet specialist sunt atât de avansate, încât rareori lasă o cicatrice vizibilă”, spune medicul Laurenţiu Vlădău, specialist dermatolog.

Iată care sunt cele mai întâlnite proceduri de îndepărtare a papiloamelor cutanate!

Crioterapia
Crioterapia reprezintă o opţiune potrivită în cazul leziunilor de dimensiuni mici. Precizia şi eficienţa metodei sunt asigurate cu ajutorul unor aparate speciale care ţin azot lichid sub presiune constantă, prevăzute cu un aplicator cu vârfuri de diametru variabil în funcţie de dimensiunea leziunilor care trebuie tratate.

“Regiunea tratată poate ustura/durea imediat după tratament şi ulterior pentru câteva ore. De cele mai multe ori apare roşeaţă, o bulă/veziculă cu lichid clar sau hemoragic (roşu) care trebuie spartă, precum şi o mică eroziune/ulceraţie în 1-3 zile. Ulterior va apărea o crustă care NU trebuie înlăturată. Vindecarea completă se va realiza în 1-2 săptămâni, posibil cu o mică cicatrice”, explică medicul Laurenţiu Vlădău.

Chiuretajul şi cauterizarea
Numit şi electrocauterizare, acest tratament este unul cu rezultate imediate.
“În urma procedurii va rămâne o zonă asemănătoare uneia rezultate după o arsură cu ţigara. Progreziv, în timp de până la 2 săptămâni, zona urmează să se vindece, iar în regiunea tratată va apărea o crustă ce nu trebuie înlăturată. Efectele nedorite sunt reprezentate de durere, înţepătură, disconfort în timpul procedurii şi imediat după. In cazul in care apare infecţia, aceasta poate fi tratată uşor cu medicamente specifice.
Dezavantajul in cazul aceste proceduri este riscul de recidivă după tratament”, explică specialistul dermatolog.

Aşadar, deşi papiloamele cutanate şi negii deseori nu prezinta riscuri, doar un specialist poate spune dacă ele sunt benigne sau ascund o problemă de sănătate mai gravă. În timpul unei consultaţii, situaţia va fi evaluată de către specialist, care va determina tratamentul cel mai potrivit pentru fiecare pacient in parte.

În plus, existenţa anumitor probleme de sănătate poate fi incompatibilă cu unele terapii, astfel încât îndepărtarea acestor excrescenţe este recomandat să se facă doar la sfatul şi sub supravegherea medicului.

Tags:
Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Boala de reflux gastroesofagian: ce presupune diagnosticul?