Cum devenim mame după 40 de ani? Soluţia la care femeile pot apela

Infertilitatea reprezintă astăzi o problemă cu care se luptă tot mai multe cupluri din România. Incapacitatea femeilor de a obţine o sarcină pe cale naturală este clasată pe locul 5 în topul dizabilităţilor care afectează omenirea. Expertul în tratarea infertilităţii, Deniz Usal, diagnosticheaza frecvent astfel de cupluri în Turcia. Printre acestea, şi mulţi români.
  • Publicat:
Cum devenim mame după 40 de ani? Soluţia la care femeile pot apela

Infertilitatea reprezintă astăzi o problemă cu care se luptă tot mai multe cupluri din România. Incapacitatea femeilor de a obţine o sarcină pe cale naturală este clasată pe locul 5 în topul dizabilităţilor care afectează omenirea. Expertul în tratarea infertilităţii, Deniz Usal, diagnostichează frecvent astfel de cupluri în Turcia. Printre acestea, şi mulţi români.

“Există mai multe categorii de pacienţi. În prima categorie, care reprezintă 10-15 la sută din pacienţi, intră femeile care se confruntă cu probleme de ovulaţie. Apoi, există categoria de paciente cu probleme tubare, ale trompelor uterine, care reprezintă cam 17-20 la sută din cazuri. Există şi factorul masculin, unul din 4 pacienţi având diverse tulburări care afectează calitatea materialului seminal, a spermei.

Pe lângă aceste situaţii, vedem şi cupluri care nu pot avea copii pe cale naturală, deşi investigaţiile nu arată vreo problemă. Acestea sunt cazurile de infertilitate de cauză necunoscută. Avem şi situaţii mai deosebite aşa cum este cea când pacienta suferă de endometrioză. De asemenea, între 5 şi 10 la sută dintre femeile care nu pot avea copii au probleme la nivel uterului”, descrie situaţia medicul turc.

Doctorii pun diagnosticul de infertilitate atunci când cuplurile nu obţin o sarcină pe cale naturală după un an de încercări. De altfel, într-un cuplu fără probleme de sănătate, şansele ca femeia să rămână însărcinată sunt de 15 la sută în prima lună, de 50 % în şase luni şi ajung la 80 la sută într-un an. După această perioadă se impun teste speciale.

“Urmărim trei aspecte: dacă femeia are o rezervă de ovocite, dacă sperma este normală şi dacă trompele sunt deschise sau nu. Dacă identificăm vreo problemă la unul dintre cele trei aspecte, putem începe tratamentul pentru a rezolva problema respectivă. Dacă nu depistăm nicio problemă şi nu este nici endometrioză, atunci putem diagnosticul de infertilitate de cauză necunoscută.

În cazul cuplurilor cu infertilitate de cauză necunoscută, când femeia are mai puţin de 37 de ani şi o rezervă normală de ovocite, recomandăm să mai aştepte o sarcină între 6 luni şi un an. Dacă la celelalte categorii de paciente am descoperit motivul pentru care suferă de infertilitate, fie recomandăm inseminare, fie fertilizare in vitro”, completează specialistul în tratarea infertilităţii, Deniz Usal.

„După vârsta de 35 de ani, numărul ovulelelor scade vertiginos”

Fertilizarea în vitro este o procedură care se aplică în lume de aproape 40 de ani. Până astăzi, aproximativ 5 milioane de copii au venit pe lume datorită medicinei reproductive. Performanţele acesteia se îmbunătăţesc permanent şi reuşesc să vină în ajutorul celor care vor să aibă copii chiar şi după 40 de ani.

De altfel, după vârsta de 35 de ani, numărul ovulelor scade vertiginos. În plus, există şi situaţii când femeile se nasc cu un număr mic de foliculi care vor genera ovulele. Medicina reproductivă are soluţii şi pentru astfel de situaţii.

“Dacă o pacientă de 37 de ani are o rezervă normală de ovocite şi s-a hotărât ca în următorii 5 ani să nu rămână însărcinată, atunci recomandăm criogenarea ovulelor. De asemenea, dacă o femeie trebuie să facă chimioterapie, atunci recomandăm procedura înainte de tratament.

În plus, fiecare femeie are o vârstă biologică diferită. De exemplu, o tânără de 25 de ani poate avea o rezervă mică de ovule, ca o femeie de 45 de ani. Nu există o vârstă standard la care se recomandă o testare a fertilităţii.

Dacă o femeie ia decizia să-şi crioprezerveze ovulele se recomandă să meargă la ginecolog o dată pe an, ca să vadă exact care este rezerva şi în funcţie de asta, să facă procedura sau nu”, adaugă expertul.

Prelevarea ovulelor durează 10 minute, se face cu anestezie uşoară, iar pacientele sunt externate la două, trei ore după procedură.

Care sunt şansele de a obţine o sarcină din embrioni congelaţi?

Dr. Deniz Usal spune că “Nu există nicio diferenţă între embrionii proaspăt obţinuţi şi cei congelaţi. Cel mai frecvent suntem întrebaţi dacă embrionul îşi pierde din calitate după ce este decongelat. Cu 10 ani în urmă, răspunsul ar fi fost da, însă astăzi, datorită tehnicilor pe care le folosim, embrionii îşi păstrează calităţile şi după criogenare. Decicriogenerea şi decriogenarea sunt metode care NU afectează rata de succes a procedurilor”.

La ora actuală, ovulele criogenate pot fi păstrate timp de 5 ani. Cât priveşte tratamentele de stimulare ovariană, acestea sunt personalizate, nu au efecte adverse pe termen lung şi nu cresc riscul de cancer sau al altor boli.

Experţii spun că rata de succes a procedurilor este de peste 80% pentru pacientele cu vârsta până în 40 de ani.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân