Chistul ovarian – cauze, diagnostic, tratament

Chistul ovarian marit se poate rasuci, se poate rupe sau poate sangera si devine foarte dureros. Este descoperit de regulă la un examen de rutină.
  • Publicat:
  • Actualizat:

Un chist ovarian functional este, in general, inofensiv. El nu prezinta nici un fel de simptome si dispare in timp fara nici un fel de tratament. Acesta este descoperit, de obicei, doar in timpul examenelor ginecologic de rutina.

Ce este chistul ovarian?

Chistul ovarian este asemanator unui sac rotund cu pereti subtiri, plin cu lichid limpede, care se dezvolta in ovar ca parte a procesului normal de producere de ovule. La suprafata ovarului, chistul ovarian seamana cu o umflatura. Cand un chist ovarian nu elibereaza ovule, continua sa creasca, devenind mai mare decat cel functional.

Un chist ovarian marit se poate rasuci, se poate rupe sau poate sangera si devine foarte dureros. Totusi, majoritatea chisturilor functionale dispar de la sine in cateva luni si sunt inofensive. Un chist ovarian functional se poate forma si dupa ce ovulul a fost eliberat. In acest caz, chistul ovarian se inchide singur si se umple cu lichid. Acesta se numeste chist luteal. Chisturile ovariene functionale sunt cauza cea mai obisnuita pentru marirea volumului ovarelor in perioada fertila.

Motivele aparitiei chistului ovarian

Un chist ovarian functional apare in urma uneia sau mai multor modificari minore in modul de producere si de eliberare ale ovulului. In timpul ciclului menstrual normal, pot aparea unul sau doua tipuri de chisturi functionale:

– chistul folicular sau simplu, cand sacul ovulului (foliculul) nu elibereaza ovulul si se mareste umplandu-se cu lichid in interiorul ovarului sau la suprafata sa;

– chistul luteal sau corpul luteal apare cand resturile ovulului folicular nu se dizolva si continua sa se umple de lichid. Acesta este cel mai frecvent tip de chist ovarian.

Dezvoltarea chisturilor luteale este frecventa in timpul tratamentului cu clomiphene citrate (Clomid sau Serophene) pentru infertilitate. Aceste chisturi dispar dupa ce tratamentul este terminat. Ele nu apar in timpul sarcinii si nici nu o pun in pericol.

Simptomele chisturilor ovariene

Chisturile ovariene functionale de obicei nu produc simptome si dispar fara tratament. Totusi, cu cat este mai mare, cu atat creste si probabilitatea ca el sa produca simptome.

Cand apar, acestea se manifesta astfel:
– urinari frecvente, in cazul in care chistul marit apasa pe vezica urinara;
– dureri abdominale;
– modificari ale ciclului menstrual;
– cresteri in greutate.

Simptomele severe pot sa apara atunci cand chistul a fost rasucit (torsionat), daca sangereaza sau daca s-a rupt. Se recomanda consultul medicului in cazul in care apar:
durere pelviana severa, aparuta brusc;
– greata si varsaturi;
– lipotimie (lesin), ameteala, slabiciune aparute brusc;
– sangerari vaginale sau simptome din pricina socului produs de sangerarea excesiva.

Exista multe alte afectiuni care cauzeaza aceleasi simptome ca si ovarul chistic functional. Din acest motiv, orice semne neobisnuite trebuie examinate de catre un medic specialist.

Diagnosticul de chist ovarian

Atunci cand exista suspiciunea de chist ovarian, urmatorul pas este ecografia. Cele mai multe chisturi sunt diagnosticate astfel, ecografia fiind cea mai buna tehnica imagistica pentru detectarea chisturilor.

Prin intermediul acestei proceduri se poate confirma prezenta unui chist, ajuta la identificarea locatiei acestuia si determina daca este solid, umplut cu lichid sau o combinatie. Ecografia se poate face in doua moduri, fie pe abdomen, fie prin vagin.

Daca o femeie are in jur de 40 de ani sau chiar mai tanara si are ciclu regulat, cea mai mare parte a masei ovariene este reprezentata de chisturi ovariene functionale ceea ce nu este chiar anormal. Ele sunt legate de mecanismul ovulatiei.

Tratament pentru chistul ovarian

Majoritatea chisturilor ovariene functionale sunt inofensive, asimptomatice si dispar fara tratament. Cand tratamentul este necesar acesta se realizeaza pentru:
– tratarea simptomelor – durere sau presiune pelviana;
– prevenirea aparitiei altor chisturi prin controlul ovulatiei.

Tratamentul medicamentos poate fi util in cazul chistului ovarian functional recurent (care reapare) si dureros. In timp ce anticonceptionalele nu accelereaza eliminarea chisturilor, cele cu doza mare de hormoni pot chiar sa previna aparitia lor.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân