Ce metoda contraceptiva alegi?

Cel mai important aspect al pilelor contraceptive este acela ca previn sarcina.
  • Publicat:
Ce metoda contraceptiva alegi?
Ce metoda contraceptiva alegi?

Cel mai important aspect al pilelor contraceptive este acela ca previn sarcina. Aceasta poate surveni in urma oricarui contact sexual neprotejat; daca ai o viata sexuala activa si nu vrei sa ramai insarcinata, foloseste pilule anticonceptionale!

Piata contraceptivelor orale este foarte vasta, si propune consumatoarelor pana la 40 de tipuri de astfel de pilule. In plus, se mai afla in faza de testare si alta serie de produse, care abordeaza contraceptia dintr-un cu totul alt punct de vedere. Inainte de a te decide ce anume brand sau tip sa utilizezi, este bine sa te informezi corect asupra tuturor variantelor disponibile. Totusi, va fi nevoie sa consulti si un medic ori un consultant de planning familial.

O intelegere corespunzatoare a actiunii contraceptivelor orale poate elucida maniera in care acestea stabilizeaza/limiteaza/opresc ciclul menstrual. In mod normal, cresterea nivelului hormonal, asociata cu ovulatia, determina ingrosarea peretilor uterini in asteptarea sosirii ovulului.

Daca insa fertilizarea acestuia nu are loc, nivelul hormonal descreste, iar peretii uterului se subtiaza, eliminand surplusul sub forma de sange menstrual. In acest context, rolul contraceptivelor este acela de a stopa secretia hormonala normala, inlocuind aportul natural cu cel asigurat de ele, unul mult scazut fata de cel dintai. Astfel, peretii uterini nu se mai ingroasa, iar fluxul sangvin menstrual scade considerabil. Menstruatia revine doar in cazul in care se intrerupe administrarea anticonceptionalului.

Pilula contraceptiva este un medicament destinat administrarii orale regulate. Produsul se prezinta sub forma de tablete de 21 de zile. Unele ambalaje sunt inscriptionate ind reptul fiecarui drajeu cu zilele saptamanii, cu scopul de a usura conditiile de administrare. In cele mai multe dintre cazuri, prima pilula corespunde zilei de duminica, dar aceasta nu este neaparat o regula.

De aceea, este recomandata inceperea utilizarii in prima duminica de la instalarea ultimului ciclu menstrual. Protectia anticunceptionala se instaleaza abia la o aproximativ o luna de la inceperea utilizarii pilulei, astfel ca va fi nevoie de o masura contarceptiva secundara in aceasta perioada.

Este bine sa stii ca unii agenti externi dilueaza/anuleaza efectul de protectie impotriva unei eventuale sarcini nedorite. Dintre aceastia, amintim antibioticele. Altfel, pilula contraceptiva este sigura in procent de 99%, fireste, atunci cand este administrata corespunzator. Daca se intampla ca in urma unei senzatii de voma sa elimini pilula in interval de pana la o ora de la ingurgitare, trebuie sa o iei din nou.

Acelasi sfat se aplica si in cazul in care ai eliminat-o ca urmare a unei reprize diareice. In plus, pilula nu este recomandata femeilor de peste 35 de ani care fumeaza sau care consuma alcool. Daca nu fumeaza, ele pot folosi contraceptivul pana la instalarea menopauzei.

Micropilula contine un singur hormon – progesteron. Se ia o data pe zi. Rolul activ pe care-l indeplinesc este acela de a ingrosa mucusul cervixului, in asa fel incat spermatozoizii sa patrunda pentru a ajunge la ovul. Progesteronul schimba si consistenta peretilor uterini, in asa fel incat un eventual ovul fertilizat sa nu se poata fixa pe acestia. Intr-unele cazuri, micropilula contraceptiva impiedica ovulatia.

Contraceptivele orale cu administrarea neintrerupta au in compozitie progesteron si estrogen, iar rolul lor este acela de a opri ovulatia. Unele limiteaza, altele opresc de tot ciclul menstrual. In acest moment, exista doar 3 produse avizate de organismele legiuitoare in domeniu.

Anticonceptionalele sezoniere limiteaza aparitia ciclului menstrual la doar 4/an. In numar de 84, se administreaza in mod curent si regulat, dupa care se face o pauza de o saptamana. In aceasta perioada, se instaleaza menstra.

Actiunea acestor pilule amelioreaza foarte mult simptomele premergeatoare instalarii ciclului. Avantajul acestor contraceptive nu consta doar in reducerea sindromului premenstrual, ci si in eliminarea migrenelor, a schimbarilor temperamentale si diminuarea apetitului crescut asociat cu fluctuatiile hormonale.

Chiar si asa, contraceptivele sezoniere au dezavantaje. Pericolul major este acela de acumulare a sangelui sub forma de cheaguri, ceea ce creste riscul instalarii unor boli de inima. in cazul femeilor care fumeaza, riscul creste exponential.

Contraceptivele orale cu actiune extinsa au dozajul de hormoni reglat in functie de perioadele lunii. Astfel, unele pilule contin mai multi hormoni, altele mai putini, mai ales in zilele dintre ciclurile menstruale. Daca vrei sa beneficiezi de atuurile unei pilule cu administrare pe termen lung, dar sa si acorzi trupului tau pauze binemeritate de la administrarea controlata de hormoni, aceste contraceptive sunt alegerea cea mai buna.

Inainte de a alege varianta care ti se potriveste, discuta alternativele impreuna cu medicul tau ginecolog! Pilulele anticonceptionale sunt eficiente doar in masura in care se administreaza corect. Asigura-te ca esti la curent cu toate avantajele/dezavantajele pe care le implica produsul ales de tine!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân