Ce impact va avea inteligenţa artificială asupra medicinei

Inteligenţa artificială va revoluţiona medicina. Află cum!
  • Publicat:
Ce impact va avea inteligenţa artificială asupra medicinei
Sursa foto: 123rf.com

Inteligenţa artificială are potenţialul de a transforma complet medicina aşa cum o ştiam până acum. Progresele impresionante în acest domeniu vor revoluţiona sistemul sanitar în moduri care, până acum, ni se păreau imposibil de pus în practică, iar beneficiile aplicaţiilor inteligente vor fi impresionante deopotrivă pentru pacienţi şi personalul medical. Tehnologia smart este, în sine, o industrie de miliarde de dolari, dar implementarea acesteia în domeniul medicinei merită tot efortul financiar.

Roboţii chirurgicali, diagnosticul virtual, investigaţiile imagistice de ultimă oră, noi molecule pentru vindecarea unor boli până acum incurabile, studii clinice – toate acestea îşi găsesc locul în industria înfloritoare şi plină de speranţă numită IA (inteligenţă artificială).

Iată cum este deja şi cum va fi pusă în practică inteligenţa artificială în domeniul medical!

Chirurgia robotică

Roboţii chirurgicali au luat naştere în urmă cu aproximativ 30 de ani, chiar dacă noi abia în ultimii ani am început să îi vedem puşi în practică. Primul robot de acest tip s-a numit Westinghouse PUMA 2000 şi a executat cu succes o biopsie cerebrală. De atunci şi până în prezent, medicii chirurgi şi roboţii au conlucrat pentru rezultate din ce în ce mai bune în diverse operaţii mai mult sau mai puţin complicate.

Un robot chirugical care a făcut furori în ultimii ani este robotul da Vinci, care ajută chirurgul să execute mişcări mai sigure, în spaţii anatomice înguste, închise sau greu abordabile, reducând semnificativ oboseala chirurgului asociată cu chirurgia laparoscopică convenţională. De asemenea, robotul da Vinci da permite efectuarea de operaţii laparoscopice într-un mod mai funcţional. Gesturile precise permit disecţia de mare acurateţe, milimetrică, a leziunilor anormale. Atunci când este vorba de un cancer, asta înseamnă siguranţă că ai scos tumora, lăsând cât mai mult din ţesutul sanatos, deci şi o rată de recidivă mult scăzută. 

Însă chirurgia robotică prezintă şi alte avantaje, cum ar fi: reducerea complicaţiilor cauzate de erorile umane, suturarea mai rapidă şi mai precisă a plăgilor, colectarea de date la fiecare intervenţie chirurgicală, care vor ajuta la îmbunătăţirea tehnicilor pe viitor.

Nu este exclus însă ca roboţii chirurgicali să fie construiţi în aşa fel încât să nu mai depindă de acţiunile umane în viitorul apropiat.

Asistenţă medicală virtuală

Asistenta care schimbă aşternuturi sau montează o perfuzie ar putea deveni în curând o amintire. Cu ajutorul inteligenţei artificiale, astfel de acţiuni ar putea fi în viitor asigurate de asistenţi robotizaţi, aşa cum este Angel, care pot asculta, vorbi sau executa anumite comenzi specifice unui asistent uman. Aceşti roboţi vor putea fi codaţi în aşa fel încât să poată răspundă la întrebările pacienţilor, să le ofere acestora medicaţia necesară sau să alerteze medicul când observă ceva în neregulă.

Software inteligent de diagnostic

Pentru a afla cauza simptomelor pe care le prezintă un pacient, medicul ia în calcul o serie de rezultate relevate de examenul fizic, clinic, istoricul medical şi familial şi de investigaţiile imagistice. Aceste etape necesită însă timp, care în unele situaţii poate fi critic. Inteligenţa artificială va reuşi, pe baza datelor de informaţii impresionante, să stabilească un diagnostic precis şi mult mai rapid decât un medic în carne şi oase.

Un astfel de exemplu este platforma de diagnosticare Ultromics, care a obţinut rezultate excelent în depistarea timpurie a bolilor de inimă. 

Un alt exemplu este cel al Optellum, o platformă de diagnostic bazată pe tehnologia IA care promite diagnosticarea a nu mai puţin de 4.000 de cazuri de cancer pulmonar pe an, cu mult peste posibilităţile unui medic. Viteza, acurateţea, analiza rapidă a ţesutului, depistarea timpurie a celulelor maligne şi costurile reduse sunt doar câteva dintre avantajele acestor metode de diagnostic.

Imagistică medicală bazată pe inteligenţă artificială

Investigaţii imagistice precum radiografia, CT sau IRM pot fi acum citite cu ajutorul unor software-uri ce au la bază inteligenţa artificială. Acestea ajută medicul radiolog să vadă în profunzimea ţesutului examinat şi depistează anomalii care nu puteau fi observate până acum prin metodele convenţionale. Având în vedere faptul că personalul medical subdimensionat este copleşit de multitudinea de cazuri, un astfel de ajutor este bine-venit în viitorul apropiat.

Noi medicamente produse mai rapid şi mai ieftin

Revoluţia digitală va sprijini şi industria farma. Softurile inteligente vor formula noi molecule, mai rapid şi mai ieftin decât cercetătorii umani. În multe laboratoare de cercetare deja se experimentează astfel de tehnici, iar rezultatele sunt spectaculoase.

Un astfel de soft este capabil să sintetizeze în timp-record studii, reviste de specialitate, baze de date cu secvenţe genomice şi analize imagistice, care, în cazul unui cercetător, necesită ani întregi. De asemenea, timpul pierdut şi testele repetate şi eşuate presupun costuri de cercetare enorme pentru dezvoltarea noilor medicamente, însă inteligenţa artificială se conturează ca o soluţie la aceste probleme. Un nou medicament presupune investiţia a cel puţin 2,6 miliarde de dolari şi minimum 12 ani pentru a ajunge în farmacii, însă, cu ajutorul IA, aceste costuri şi timpul pierdut ar fi semnificativ reduse.  

De altfel, un gigant farma a început deja să folosească un robot numit Watson, realizat în parteneriat cu IBM, care va accelera descoperirile în domeniul imuno-oncologiei, o ramură relativ nouă în oncologie care constă în tratarea cancerului cu ajutorul propriului sistem imunitar.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”