Bronşita: simptome şi tipuri

Bronşita reprezintă inflamaţia plămânilor, cunoscută drept „răceală la plămâni“. Simptomele sunt tusea, starea de oboseală şi febra uşoară. Iată ce trebuie să ştii!
  • Publicat:
Bronşita: simptome şi tipuri

Bronşita este o inflamaţie a plămânilor, popular denumită „răceală la plămâni“. Acesta apare după o răceală sau ca o stare mai gravă în cazul fumătorilor, manifestându-se ca o tuse cronică. În cazul în care bronhiile care transportă aerul adânc în plămâni se inflamează, căile respiratorii se îngustează şi încep să secrete mai mult mucus care blochează căile respiratorii. Tusea este modul în care organismul încearcă să scape de aceste secreţii pentru a putea respira mai uşor.

Bronşita: simptome

Principalele simptome ale bronşitei sunt: tusea, flegma şi starea de oboseală, dar mai sunt şi altele precum febra uşoară, respiraţia zgomotoasă şi greoaie, durere la nivelul pieptului, de aceea e important un diagnostic corect. Simptomele de bronşitei sunt adesea asemănătoare cu cele ale astmului, pneumoniei, alergiei, racelii, gripei, sinuzitei, şi chiar a bolii de reflux gastroesofagian, dar şi a cancerului pulmonar. Consultă medicul pentru a obţine un diagnostic precis şi un tratament adecvat.

Bronşita: tipuri

Bronşita acută apare adesea la trei sau patru zile după o răceală sau gripă. La început poate apărea ca o tuse uscată, apoi, după câteva zile, se poate transforma într-una productivă. Majoritatea oamenilor scapă de bronşita acută în două-trei săptămâni, dar tusea poate continua patru săptămâni sau mai mult. Această formă de bronsita este mai frecventă în timpul iernii, iar nouă din 10 cazuri sunt cauzate de un virus. De asemenea, iritanţii precum fumul de tutun, produsele chimice de curăţare de uz casnic, fumul sau praful pot provoca bronşita acuta. Medicii o pot depista ascultându-ţi plămânii cu ajutorul stetoscopului.

Bronşita cronică este cauzată în cea mai mare parte de fumat, dar şi expunerea la praf şi gaze toxice (în cazul minerilor sau oamenilor care lucrează cu cereale). Poţi fi diagnosticată cu bronşită cronică dacă ai tuse cu flegmă cel puţin trei luni pe an, doi ani la rând. Este o afecţiune gravă care face ca plămânii să fie un teren propice pentru infecţii bacteriene şi necesită tratament. Pentru depistarea acesteaia medicii îţi pot recomanda o spirometrie şi o radiografie pulmonară.

Bronşita: când trebuie să mergi la medic

Apelează de urgenţă la medic dacă respiri greu şi zgomotos, tuşeşti cu sânge, ai febră mai mare de 38 şi o tuse care durează de mai mult de patru săptămâni.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Raluca Cristea
Raluca Cristea este jurnalist şi redactor al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, având drept domenii de interes pe care le acoperă sănătatea, frumuseţea şi medicina naturistă. Raluca Cristea realizează materiale de interes pentru publicul larg având drept surse specialişti de top ...
citește mai mult
Vinul, beneficii pentru sănătate
Vinul, beneficii pentru sănătate
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”