Bill Gates, banii „pompaţi” în Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi povestea falsă a cipurilor implantate sub piele

Află adevărul despre Bill Gates, miliardarul care este ţinta numeroaselor teorii ale conspiraţiei legate de provenienţa noului tip de coronavirus.
  • Publicat:
Bill Gates, banii „pompaţi” în Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi povestea falsă a cipurilor implantate sub piele
Surse foto: Facebook

În ciuda pozei cu tentă ironică din deschiderea acestui articol, nasul roşu purtat de filantropul Bill Gates are o conotaţie aparte. El simbolizează Ziua Nasului Roşu, o campanie globală de strângere de fonduri înfiinţată de Comic Relief, a cărei misiune este eradicarea sărăciei în rândul copiilor. Lui Bill Gates i s-au alăturat în acest demers numeroase vedete, precum Julia Roberts, Ludacris, Michelle Rodriguez, Ellen DeGeneres, Ed Sheeran.

De la debutul acestei campanii în SUA, în 2015, au fost strânse peste 200 de milioane de dolari, de care au beneficiat peste 25 de milioane de copii din toată lumea.

Să revenim însă la Bill Gates, un personaj atât de blamat de o parte a societăţii şi, în acelaşi timp, un om care îşi dedică viaţa şi îşi investeşte câştigurile în eradicarea unor boli care altădată secerau milioane de vieţi.

În timp ce alţi bogaţi ai lumii preferă să se bucure de o viaţă liniştită, în confortul unei vile de lux sau în vacanţe exotice, Bill Gates şi-a îndreptat atenţia asupra unor probleme stringente cu care se confruntă omenirea, respectiv sărăcia şi sănătatea precară în ţările subdezvoltate.

Fundaţia Bill & Melinda Gates: „Nu ne vom opri până nu eradicăm malaria”

Totul a început în urmă cu peste 25 de ani, când Bill şi soţia sa, Melinda Gates, au citit un articol despre mii de copii care mureau din cauza diareei, un simptom specific malariei, boală care secera vieţile a 1 milion de copii anual.

„I-am trimis tatălui meu acel articol şi l-am rugat să facem ceva în privinţa asta. De atunci, toţi trei ne-am dedicat viziunii unei lumi în care inovaţia va ajuta pe toată lumea, fără discriminare”, spune Bill Gates.

Datorită măsurilor de prevenţie luate cu sprijinul financiar oferit de Fundaţia Bill & Melinda Gates, numărul deceselor cauzate de malarie a scăzut aproape la jumătate comparativ cu anii 2000.

„Toate programele care vizau malaria se concentrau pe reducerea numărului de cazuri. Noi vrem să eradicăm această boală, acesta este obiectivul nostru şi nu ne vom opri până nu reuşim”, a declarat Bill într-un comunicat de presă.

Legătura lui Bill Gates cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii

În ultimii zece ani, al doilea cel mai bogat om al planetei (după Jeff Bezos, fondator şi CEO al companiei Amazon), care şi-a strâns averea de peste 90 de miliarde de dolari în urma imperiului Microsoft pe care l-a construit, a devenit cel de-al doilea finanţator major al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, după Marea Britanie, abia pe locul al treilea situându-se Statele Unite ale Americii.

Scopul lui principal, declarat de altfel în numeroase ocazii, este de a eradica poliomielita, o boală virală extrem de contagioasă şi cu risc crescut de complicaţii fatale, la care copiii cu vârste mai mici de 5 ani sunt predispuşi.

Şi se pare că planul a funcţionat. Cu ajutorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, al cărei director este Tedros Adhanom Ghebreyesus (fost ministru al Sănătăţii în Guvernul Etiopiei), Bill Gates a investit milioane de dolari în programele de vaccinare în masă a populaţiilor vulnerabile, care trăiesc în condiţii insalubre şi au imunitate scăzută.

În 2019, OMS a anunţat că a doua dintre cele trei tulpini ale virusului poliomielitei a fost eradicată.

Acum, ultima tulpină a virusului face ravagii în Afganistan, Pakistan, Siria, Sudanul de Sud şi Camerun, dar eforturile filantropului cu siguranţă se vor face simţite şi sperăm ca, în câţiva ani, această boală nemiloasă să fie rasă de pe faţa Pământului.

Bill Gates, UNICEF, OMS şi Alianţa pentru Vaccinuri GAVI

În aprilie 2019, UNICEF a lansat campania #VaccinesWork (#VaccinurileFuncţionează), pentru a evidenţia, în rândul părinţilor şi al publicului larg utilizator de reţele de socializare, eficienţa şi siguranţa vaccinurilor.

Campania face parte din Săptămâna Mondială a Imunizării marcată în perioada 24-30 aprilie pentru a răspândi mesajul că, împreună, comunităţile, inclusiv părinţii, pot proteja toţi copiii prin vaccinare.

Haştagul #VaccinesWork a fost folosit de-a lungul timpului pentru a-i reuni în mediul online pe susţinătorii imunizării. UNICEF îi are ca parteneri în acest demers pentru creşterea ratei imunizării pe Fundaţia Bill & Melinda Gates, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Gavi, the Vaccine Alliance (GAVI, Alianţa pentru Vaccinuri).

În luna aprilie 2019, Fundaţia Bill & Melinda Gates a donat câte 1 dolar pentru UNICEF pentru fiecare Like sau Share al postărilor care conţineau haştagul #VaccinesWork, până la 1 milion de dolari, pentru a se asigura că toţi copiii pot beneficia de vaccinurile care le pot salva viaţa.

„Mai mulţi copii decât oricând beneficiază astăzi de vaccinuri”, a spus Violaine Mitchell, Director Interimar al Vaccine Delivery din cadrul Fundaţiei Bill & Melinda Gates.

„Ne bucurăm că avem şansa de a colabora cu UNICEF şi cu toţi partenerii internaţionali şi naţionali din întreaga lume, care lucrează neîncetat pentru a se asigura că toţi copiii, în special cei din ţările cele mai sărace ale lumii, pot fi protejaţi împotriva bolilor infecţioase mortale.”

Vaccinurile salvează până la 3 milioane de vieţi anual, protejând copiii de boli potenţial mortale, foarte contagioase, precum rujeola, pneumonia, holera şi difteria.

În 2017, aproximativ 1,5 milioane de copii au murit din cauza unor boli prevenibile prin vaccinare. Deşi, adesea, acest lucru este consecinţa lipsei de acces la vaccinuri, în unele ţări, familiile amână sau refuză vaccinarea copiilor lor pentru că fie nu au acces la informaţii legate de vaccinuri, fie sunt sceptici.

Această situaţie a dus la izbucnirea mai multor epidemii, inclusiv la creşterea alarmantă a cazurilor de rujeolă, în special în ţările cu venituri mai mari. Neîncrederea privind vaccinurile manifestată pe platformele digitale şi de socializare reprezintă unul dintre factorii care au dus la dezvoltarea acestei tendinţe.

Câţi bani a investit până acum Bill Gates în lupta cu noul coronavirus

Într-o scrisoare deschisă publicată în luna februarie 2020 în New England Journal of Medicine, Bill Gates atrăgea atenţia Guvernului SUA că este necesară implementarea rapidă a unor politici de sănătate în contextul exploziei de cazuri de coronavirus.

El a investit în aceeaşi lună 100 de milioane de dolari pentru dezvoltarea testelor de screening şi a adunat o echipă de cercetători (reunită sub numele CEPI – Coalition for Epidemic Preparedness Innovation) pentru a studia structura virusului SARS-CoV-2, în scopul realizării unui vaccin eficient.

În schimb, Administraţia Trump a ignorat semnalele de alarmă şi a declarat public că nu există motive de îngrijorare. Dar declaraţiile oficialilor guvernamentali au fost rapid demontate de realitate. Până la acest moment, SUA este pe primul loc la numărul cazurilor de infecţie cu noul coronavirus (peste 1,5 milioane) şi a înregistrat aproape 100.000 de decese.

Pe 15 aprilie, Fundaţia Bill & Melinda Gates a donat alte 150 de milioane de dolari în scopul ajutorării ţărilor sărace care se confruntă cu pandemia de coronavirus.

„Realistic vorbind, dacă vrem să ne întoarcem la normalitate, aşa cum o ştiam înainte de pandemie, trebuie să dezvoltăm un vaccin sigur şi eficient. Apoi trebuie să distribuim vaccinurile rapid la nivel mondial acelor categorii care sunt mai vulnerabile – persoane vârstnice, care sunt predispuse la apariţia complicaţiilor, pe fondul comorbidităţilor”, a declarat Gates la finalul lunii aprilie.

De asemenea, Bill Gates se gândeşte deja la investirea în fabrici care vor produce vaccinul anti-coronavirus, indiferent de compania care va reuşi să descopere formula ideală, astfel încât acesta să fie distribuit cât mai rapid la nivel mondial.

La începutul lunii mai, Bill Gates a anunţat că a mai făcut o serie de investiţii, totalul ajungând la 300 de milioane de dolari.

Desigur, faptele bune nu rămân „nerăsplătite”. Gates a atras şi critici, inclusiv adepţi ai teoriei conspiraţiilor care cred că miliardarul ar avea ceva de câştigat de pe urma banilor investiţi. Unii chiar cred că Gates este „vinovatul pandemiei de COVID-19” şi cer arestarea acestuia, deoarece în 2019 el a finanţat o simulare în cazul unei pandemii.

Însă această simulare nu avea drept actor principal SARS-CoV-2, virusul care determină boala COVID-19, ci un alt coronavirus, care afectează doar păsările.

De altfel, Gates a fost foarte vocal în privinţa unei iminente pandemii încă din 2015, când, în cadrul unui discurs TED Talk, el a argumentat că „dacă începem să ne pregătim de pe acum, vom şti cum să gestionăm situaţia. Epidemia de Ebola ne-a arătat că nu suntem pregătiţi pentru aşa ceva şi trebuie să luăm măsuri”.

Fapt este că Bill Gates şi toţi ceilalţi bogaţi ai lumii implicaţi în lupta cu noul coronavirus nu pot face suficient fără sprijinul Guvernului Statelor Unite, care deţine „felia cea mai mare” de bani care ar putea fi investiţi în cercetare. 

Fake news cu cipuri implantate sub piele

Şi acum, povestea cu mult invocatele cipuri de la sfârşitul lunii martie, distribuită de mii de internauţi pe Facebook şi Twitter.

Totul a pornit de la un articol publicat pe 19 martie pe site-ul biohackinfo.com (în spatele căruia sunt doi „biohackeri”, aşa cum aflăm în secţiunea Despre, şi care publică doar ştiri false), cu titlul „Bill Gates will use microchip implants to fight coronavirus” (traducere – „Bill Gates va folosi microcipuri implantate pentru a combate coronavirusul”).

Autorul articolului (care nu îşi asumă identitatea şi se semnează cu „Redacţia”) se foloseşte de o replică reală a lui Bill Gates într-o conversaţie cu fanii săi pe Reddit la rubrica Ask Me Anything, dar o plasează într-un alt context, denaturându-i astfel sensul.

El susţine că Gates vrea să le implanteze oamenilor microcipuri (tatuaje) invizibile sub piele pentru a-i monitoriza prin tehnologia „quantum dot dye”.

Kevin McHugh, unul dintre cercetătorii de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT) care au contribuit la dezvoltarea acestei tehnologii, sprijinită financiar, e adevărat, de Fundaţia Bill & Melinda Gates, spune următorul lucru: „Această tehnologie constă în încorporarea în siguranţă în piele a unui tip special de cerneală, care este vizibilă doar folosind un filtru şi o aplicaţie pe smartphone.”

„Cu alte cuvinte, au găsit o modalitate de a încorpora înregistrarea unei vaccinări direct pe pielea pacientului, fără a fi necesară înregistrarea electronică sau pe hârtie, sistem care simplifică foarte mult procesul de vaccinare la scară largă”, scrie Science Alert.

Acest „tatuaj” invizibil este realizat din cristale semiconductoare minuscule care strălucesc sub lumina infraroşie.

Acum, să vedem ce a spus Bill Gates, a cărui replică a stârnit dezbateri aprinse.

Concret, întrebarea adresată lui Gates pe Reddit era următoarea: „Ce măsuri putem lua pentru ca economia să funcţioneze, dar respectând în continuare măsurile de distanţare socială?”

Răspunsul lui Bill Gates: „Întrebarea referitoare la care afaceri trebuie să continue este una dificilă. Cu siguranţă, aprovizionarea cu alimente şi sistemul de sănătate. Avem nevoie de apă, de electricitate şi de internet. Trebuie asigurat lanţul de aprovizionare pentru lucruri esenţiale. Ţările încearcă să identifice afacerile care pot fi menţinute în acest context. În cele din urmă, e posibil să implementăm nişte certificate digitale pentru a arăta cine s-a recuperat sau testat recent ori, când vom avea un vaccin, cine l-a primit.”

Certificat digital versus microcip implantat sub piele – nu vi se pare că este totuşi o diferenţă?

Ei bine, chiar există o diferenţă, şi încă una foarte mare: „Certificatul digital este, practic, un document electronic cu sursă deschisă (open source) folosit cu scopul de a extinde accesul la teste de screening sigure folosite la domiciliu”, a explicat Gates.

Acest document electronic este similar unui permis de conducere sau unui paşaport, oferă dovada identităţii unei persoane. Prin urmare, nu este vorba despre niciun tatuaj invizibil, nici despre microciparea oamenilor.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Ce este telemedicina?
Ce este telemedicina?
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân