Sistemul imunitar slăbit: cum avem grijă de el?

Sistemul imunitar trebuie să fie principala noastră preocupare, mai ales în contextul pandemiei, având în vedere pericolele la care ne putem expune.
  • Publicat:
Sistemul imunitar slăbit: cum avem grijă de el?
Sistemul imunitar slăbit: cum avem grijă de el?

Sistemul imunitar este esențial ca mecanismul de apărare al corpului să funcționeze corespunzător și să îl protejeze împotriva patogenilor (virusuri, bacterii și alte microorganisme care pot produce boli) și pentru a ne menține cât mai sănătoși. Pentru mulți tineri sănătoși, sistemul imunitar are momente când nu funcționează așa cum ar trebui, ceea ce ne face susceptibili la boli.

Sistemul imunitar trebuie să fie principala noastră preocupare, mai ales în contextul pandemiei de COVID-19, având în vedere pericolele la care ne putem expune odată ce virusul intră în contact cu un sistem imunitar slăbit sau imunocompromis.

Ce duce la slăbirea sistemului imunitar?

Înainte de a înțelege ce duce la slăbirea sistemului imunitar trebuie să știm că celulele albe joacă un rol extrem de important în această ecuație. Potrivit Insitutului Național de Boli infecțioase și Alergii, celulele albe circulă constant în organism prin vasele de sânge și ”depistează” diferite probleme. Majoritatea timpului, aceste celule își fac treaba căutând corpuri străine și protejând organismul împotriva lor. Dar de cele mai multe ori, anumite boli pot afecta funcționarea celulelor albe, iar printre acestea se numără bolile cronice precum diabetul și cancerul, dar și cele infecțioase precum HIV-ul. Printre alte afecțuni se numără și bolile autoimune precum lupus și artrita reumatoidă.

Totodată, sistemul imunitar poate fi slăbit și din cauza anumitor medicamente care sunt folosite pentru a combate inflamațiile din organism sau de a inhipa activitatea celulelor albe.

Cum protejăm sistemul imunitar slăbit?

În primul rând este foarte important ca persoanele care au un sistem imunitar slăbit în general, nu doar în timpul pandemiei de COVID-19 să fie precaute în privința acestui aspect. Gripa este un alt virus, similar coronavirusului, care afectează indivizi imunocompromiși mai mult decât pacienții care au un sistem imunitar sănătos. În cazul în care cunoști o persoană imunocompromisă, cel mai bun mod de a te menține sănătos este de a limita contactul cu persoanele bolnave pe cât de mult posibil. Din acest motiv este esențial ca persoanele bolnave să stea în casă și să practice distanțarea socială.

Alte modalități prin care putem proteja un sistem imunitar slăbit, mai ales în această perioadă, este cu ajutorul măștilor de protecție atunci când ieșim în spațiul public, să minimizăm interacțiunile fizice și să ne spălăm frecvent pe mâini cu apă și săpun. De asemenea, esențial este și să menținem curate și dezinfectate suprafețele pe care le atingem frecvent pentru a preveni contactul cu virusul.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân