Patologia perianală în boala Crohn

Dr. Matei Bratu, medic specialist Chirurgie Generală la Spitalul Clinic Sanador, detaliază în ce constau manifestările perianale în boala Crohn, diagnosticul şi tratamentul acestei patologii.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Patologia perianală în boala Crohn

Boala Crohn este o patologie inflamatorie cronică a tubului digestiv, cu afectare posibilă ce se întinde de la cavitatea orală până la nivelul anusului.
Aproximativ 46% dintre pacienţii diagnosticaţi cu boala Crohn* prezintă ca primă manifestare o afectare perianală: abces, fistulă, fisură.

Simptome ale afectării perianale în boala Crohn

Manifestările frecvente ale afectării perianale în boala Crohn sunt reprezentate de:

  • durere locală;
  • scurgere;
  • sângerare rectală;
  • tenesme rectale;
  • febră şi frison.

Aceste manifestări pot apărea brusc, sugerând o patologie acută ce necesită evaluare medicală de urgenţă, sau lent, pacientul putându-se prezenta la medic în mod programat.

Diagnosticul patologiei perianale în boala Crohn

Diagnosticul este stabilit de regulă de medicul specialist chirurg sau gastroenterolog, prin examinare fizică şi investigaţii suplimentare: rectoscopie, ecografie transrectală şi imagistică prin rezonanţă magnetică.

Examinarea fizică este elementul cel mai important pentru diagnosticul patologiei perianale, putând identifica precis abcesul, fisura sau fistula perianală.

De asemenea, poate corela prezenţa acestora cu boala Crohn (dacă este deja diagnosticată) sau poate indica o patologie inflamatorie cronică intestinală (dacă nu s-a efectuat un diagnostic în acest sens).

În cadrul examinării fizice, chirurgul va plasa pacientul în poziţia specifică şi apoi va investiga vizual regiunea perianală (pentru identificarea semnelor de inflamaţie locală sau a eventualelor orificii fistulare) şi palpator prin tuşeul rectal va simţi zone de inflamaţie acută sau cronică (sugerând tipul patologiei).

De asemenea, funcţia sfincterului anal poate fi aproximată prin tuşeul rectal.

Dintre investigaţiile paraclinice, cea mai importantă metodă este reprezentată de rezonanţa magnetică, folosită în special în evaluarea fistulelor perianale, evaluând complexitatea acestora şi raportul cu sfincterul anal.

Restul investigaţiilor paraclinice aduc date importante, dar necesită utilizare doar în anumite cazuri particulare.

Tratament patologiei perianale în boala Crohn

Tratamentul patologiei perianale în contextul bolii Crohn trebuie ghidat de o echipă multidisciplinară formată din chirurg generalist, gastroenterolog şi radiolog.

Cel mai frecvent, tratamentul este mixt, chirurgical şi medicamentos (cu terapie specifică patologiei inflamatorii cronice intestinale).

Este important de reţinut că patologia perianală în contextul bolii Crohn poate recidiva în ciuda unui tratament chirurgical corect efectuat şi este vitală menţinerea viabilă a sfincterului anal pentru a preveni incontinenţa anală.

Prin prisma recidivelor posibile a fistulelor perianale, intervenţiile chirurgicale trebuie ghidate în funcţie de complexitatea fistulelor, de raportul cu sfincterul anal, de activitatea bolii Crohn şi de posibilitatea de vindecare a acesteia doar prin utilizarea unui tratament medicamentos sau necesitatea tratamentului chirurgical.

Calitatea vieţii pacientului este unul dintre factorii primordiali ce trebuie evaluaţi şi care trebuie îmbunătăţită prin tratament şi menţinută la standarde acceptabile pe parcursul acestuia.

Acest lucru se face prin indicarea unui tratament chirurgical corect şi aplicarea la momentul oportun în conjuncţie cu utilizarea tratamentului medicamentos.

*Schwartz DA et al. The natural history of fistulizing Crohn’s disease în Olmsted County, Minnesota, Gastroenterology. 2002;122(4):875.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”