Ce trebuie să știe pacienții cu leucemie despre vaccinarea împotriva COVID-19. Interviu cu dr. Florica Ghilezan, medic primar hematolog

  • Publicat:
  • Actualizat:
Ce trebuie să știe pacienții cu leucemie despre vaccinarea împotriva COVID-19. Interviu cu dr. Florica Ghilezan, medic primar hematolog
Dr. Florica Ghilezan, medic primar Hematologie la Spitalul Clinic Municipal de Urgență din Timișoara

Leucemia, cancerele de sânge în general, se situează pe locurile de la coada clasamentului prezentat în cel mai recent raport Globocan. Cancerul de plămâni, de sân și de prostată ocupă podiumul în topul cancerelor cu cea mai crescută incidență în țara noastră. Cu toate acestea, mortalitatea înregistrată în dreptul pacienților diagnosticați cu leucemie este sensibil mai crescută decât în cazul celor mai des întâlnite cancere.

Simptomele înșelătoare ce pot mima afecțiuni banale, amânarea analizelor de sânge uzuale, fondurile insuficiente care îngrădesc accesul pacientului la investigații mai complexe de tip CT/RMN în baza biletului de trimitere, lipsa de adresabilitate la medic la momentul oportun, accesul îngreunat la rețete compensate pentru cele mai noi terapii sau chiar lipsa lor, toate acestea contribuie, din păcate, la întârzierea diagnosticului, la agravarea bolii și, în consecință, prognosticul, și așa rezervat în cazul anumitor forme de leucemie, devine uneori extrem de grav, cu șanse reduse de vindecare.

În contextul pandemiei de coronavirus, pacienții cu diverse forme de cancere de sânge se confruntă și cu alte probleme, pe lângă cele menționate anterior. În urma unui eveniment realizat de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC) la sfârșitul anului trecut, pacienții au reclamat accesul îngreunat la spital din cauza lipsei de organizare a unităților care efectuează testări COVID-19, discriminarea față de pacienții infectați cu noul coronavirus, care au prioritate în fața celor oncologici, sau întreruperea tratamentelor pacienților oncologici care au fost confirmați cu COVID-19, fără o argumentare științifică.

Acum, odată cu autorizarea celor două vaccinuri anti-COVID, respectiv vaccinul Pfizer & BioNTech și vaccinul Moderna, pacienții cu leucemie sau alte tipuri de cancere de sânge se întreabă, justificat, cât de sigure sau de eficiente sunt acestea în cazul lor. Iar afirmația eronată și lipsită de argumente științifice făcută de o persoană publică, respectiv că „reacțiile adverse pe termen lung ale vaccinului împotriva COVID-19 ar putea consta și în, Doamne ferește, leucemie”, nu a făcut decât să pună paie pe foc.

Ne lămurește în privința acestui aspect, dar nu numai, dr. Florica Ghilezan, medic primar Hematologie la Spitalul Clinic Municipal de Urgență din Timișoara, într-un interviu exclusiv pentru „Ce se întâmplă, Doctore?”.

Recomandări pentru pacienții cu leucemie în ceea ce privește vaccinarea împotriva COVID-19

CSÎD: Multe persoane dintre cele care au trecut prin infecția cu SARS-CoV-2 spun că nu se vor vaccina pentru că s-au imunizat „natural”. Problema este că acești anticorpi dezvoltați în urma bolii au o durată scurtă, de câteva luni. Cum convingem aceste persoane că este mai sigur să se vaccineze, mai ales dacă suferă de boli cronice, în condițiile în care imunitatea dobândită prin vaccinare, de asemenea, este monitorizată în timp real?

Dr. Florica Ghilezan: Majoritatea persoanelor cu afecțiuni cronice hematologice au încredere în medicul curant și ascultă sfaturile acestuia; poate și datorită faptului că prezintă boli considerate grave și văd în medic un salvator!

Celor care au îndoieli li se explică pe înțelesul lor beneficiile vaccinării, de exemplu prevenirea unei infecții severe și posibilitatea efectuării la timp a tratamentului.

CSÎD: În ceea ce privește persoanele cu cancere de sânge, care sunt recomandările dvs. în ceea ce privește vaccinarea împotriva COVID-19: nu există contraindicații sau sunt situații când momentul vaccinării trebuie amânat până la finalizarea tratamentului? De exemplu, dacă o persoană suferă de leucemie cronică și nu urmează deocamdată un tratament versus o persoană cu leucemie acută care face chimioterapie.

Dr. Florica Ghilezan: Persoanele cu leucemii cronice fără tratament sau cu tratamente moderne, în remisiune de boală au indicație să se vaccineze. Persoanele cu leucemii acute în tratament chimioterapic nu prezintă contraindicații absolute la vaccinarea împotriva COVID-19, dar se va evita vaccinarea când pacientul este cu chimioterapie în desfășurare, dacă are aplazie medulară (scăderea valorilor hemogramei post-chimioterapie), dacă are febră și/sau infecții asociate. Sub atenta îndrumare a medicului se poate alege momentul optim de vaccinare.

Analizele uzuale de sânge și controlul de rutină la medicul de familie, indicate înainte de vaccinarea împotriva COVID-19

CSÎD: Din păcate, a fost indusă temerea că vaccinarea împotriva COVID-19 ar putea avea consecințe pe termen lung. Una dintre acestea, leucemia. Există dovezi care să sprijine această afirmație, există alte vaccinuri care să se fi asociat cu un risc de a dezvolta un anumit tip de cancer de sânge?

Dr. Florica Ghilezan: Nu există studii, nu sunt dovezi legate de aceste afirmații. Avem colegi medici geneticieni care ne susțin și care s-au vaccinat deja. Nu se cunosc vaccinuri care să se asocieze cu risc de apariție a cancerului. Chiar s-au creat vaccinuri precum cel contra infecției cu HPV, pentru prevenirea cancerului de col uterin.

CSÎD: Pentru persoanele sănătoase, care nu se știu cu boli cronice, sunt indicate anumite analize de sânge înainte de vaccinare, care de altfel pot fi făcute anual, ca măsură de screening?

Dr. Florica Ghilezan: Da! Persoanele sănătoase pot face înainte de vaccinarea împotriva COVID-19 un control de rutină la medicul de familie și analizele uzuale recomandate anual. Dacă apar ceva probleme de sănătate, medicii specialiști pot decide dacă și când se va face vaccinarea.

Sunt multe persoane care refuză să meargă la medic de teama unui diagnostic grav

CSÎD: Multe persoane se tem atunci când văd pe fișa de analize de sânge că anumite valori sunt fie prea mici, fie prea mari și încearcă să găsească pe internet explicații. Însă diagnosticul pus de Dr. Google este înșelător de multe ori, pentru că multe afecțiuni au simptome asemănătoare. Astfel, ajungem să citim despre tot felul de boli și nu facem decât să ne alimentăm frica și incertitudinea. Mai rău, unii dintre noi ne auto-tratăm acasă, pe baza unui diagnostic închipuit.

Cărei specialități trebuie să se adreseze persoana care, în urma hemoleucogramei, constată că prezintă valori anormale ale celulelor roșii/albe sau ale trombocitelor și ce le transmiteți celor care nu vor să meargă la medic, de teamă că vor afla că suferă de o boală, mai mult sau mai puțin gravă?

Dr. Florica Ghilezan: Interpretarea unei hemoleucograme trebuie să o facă orice medic practician! Aparatul afișează valori numerice și valori procentuale ale celulelor care pot să nu coincidă între ele. Rezultatele valide, reale sunt cele în valoare numerică, confirmate de frotiu de sânge periferic realizat de medicul de laborator.

Dacă aparatul afișează rezultate „înnegrite” începe căutarea explicațiilor pe internet, autodiagnosticarea și apoi auto-tratarea.

Dacă se constată modificări al parametrilor hemoleucogramei, pacientul este îndrumat în general către medicul specialist hematolog, dar nu toate modificările țin de hematologie. De exemplu, leucocitele cresc reactiv la o infecție, iar anemia are multiple cauze, fiind tratată în multe specialități clinice.

Sunt multe persoane care refuză să meargă la medic de teama unui diagnostic grav, dar până la urmă tot ajung, aduse de familie, vecini, ambulanță în stadii mai grave. Cu cât se prezintă mai repede, cu atât șansele de diagnostic precoce și tratament de succes sunt mai mari!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân