România se află pe ultimele locuri în Europa la utilizarea medicamentelor pe bază de morfină

România se află pe ultimele locuri în Europa la utilizarea medicamentelor pe bază de morfină în ameliorarea durerilor de cancer, conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
  • Publicat:
România se află pe ultimele locuri în Europa la utilizarea medicamentelor pe bază de morfină
România se află pe ultimele locuri în Europa la utilizarea medicamentelor pe bază de morfină în ameliorarea durerilor de cancer, conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
 
În România şi în estul Europei, nivelul de utilizare a analgezicelor opioide este de aproape 2 ori mai mic faţă de restul continentului. Ameliorarea durerilor în cazul bolnavilor care suferă de cancer este un aspect important, dar adesea neglijat în sistemul medical.
 

“Nivelul de utilizare al medicamentelor extrase din opiu medicinal (între care si morfina) în Europa de Est, inclusiv în România, este mult mai mic faţă de ţările cu o economie mai dezvoltată de pe acelaşi continent. Mai exact, în cifre, folosirea analgezicelor opioide în ţările est-europene, inclusiv în România, este de 4,8 mg/ cap de locuitor, în timp ce în restul Europei cifrele ating 11,3 mg/ cap de locuitor. Media globală este de 6,27 mg/ cap de locuitor“, afirmă Prof. Ayşen Yücel, medic specialist în algeziologie (disciplină medicală care se ocupă de studiul durerii şi al posibilităţilor de prevenire şi combatere a acesteia) la spitalul-fundaţie Centrul Medical Anadolu din Istanbul.

Morfina face parte din categoria analgezicelor opioide folosite de specialişti în ameliorarea durerilor bolnavilor de cancer. Fiind principalul agent activ din opiu, morfina este un analgezic foarte puternic, a cărui concentraţie în extractul de opiu variază între 8 şi 14%, cu o medie de 10%.

Studiile arată că folosirea medicamentului potrivit în doza potrivită la momentul oportun ameliorează durerea în proporţie de până la 80%-90%. 

“Lipsa medicamentelor necesare, neprescrierea sau subdozarea lor de către profesionişti, lipsa de instruire în rândul medicilor şi asistenţilor, precum şi o slabă informare a publicului cu privire la faptul că durerea poate fi ţinută sub control sunt doar câteva dintre obstacolele care stau în calea combaterii eficiente a suferinţelor bolnavilor de cancer din întreaga lume.”, adaugă medicul Ayşen Yücel.

Potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii date publicităţii în 2015, în fiecare zi peste 3,5 milioane de oameni din întreaga lume suferă din cauza durerilor provocate de cancer, dar numai o parte dintre ei primesc tratament pentru ameliorarea lor.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”