Posibil tratament pentru scleroza laterală amiotrofică

FDA (Administraţia pentru Alimente şi Medicamente din Statele Unite) a aprobat un studiu medical cu celule stem, menit să obţină rezultate în lupta împotrivă SLA (Scleroza Laterală Amiotrofică). 18 pacienţi vor beneficia de acest tratament, considerat a fi o abordare inovativă pentru vindecarea acestei maladii.
  • Publicat:
Posibil tratament pentru scleroza laterală amiotrofică

FDA (Administraţia pentru Alimente şi Medicamente din Statele Unite) a aprobat un studiu medical cu celule stem, menit să obţină rezultate în lupta împotrivă SLA (Scleroza Laterală Amiotrofică).

18 pacienţi vor beneficia de acest tratament, considerat a fi o abordare inovativă pentru vindecarea acestei maladii, scrie stemsure.ro.
 

Cunoscută şi ca boala Lou Gehrig, SLA este o boală neurologică în care sunt afectaţi neuronii motori, acei neuroni ce sunt responsabili de comanda muşchilor voluntari, muşchi care fac posibilă mişcarea. În această boală se ajunge la o paralizie progresivă, invalidantă, ce duce de obicei în mai puţin de 5 ani de la diagnostic la decesul pacientului.
 
Cercetătorii de la Centrul Medical Cedars–Sinai din Los Angeles au primit aprobarea U.S. FDA – Organismul similar din România se numeşte Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM) – pentru a testa această nouă combinaţie de terapie genică şi celule stem pe care au dezvoltat-o în speranţa de a opri evoluţia Sclerozei Laterale Amiotrofice (SLA).

Înscrierea în acest studiu clinic trebuie să înceapă în curând. Aprobarea FDA va permite ca 18 pacienţi să primească această nouă medicaţie în următoarele câteva luni de la începerea studiului, la Institutul de Medicină Regenerativă Cedars-Sinai.

Deoarece nu există un tratament eficient pentru această boală, iar singurele medicamente ce sunt oferite pacienţilor vizează ameliorarea simptomelor, pacienţii primind inclusiv susţinere din partea maşinilor pentru a rămâne în viaţă (de exemplu, se folosesc aparate ce susţin respiraţia artificială), acest studiu clinic este văzut ca fiind particular semnificativ.
 
Celulele stem prezintă un deosebit interes pentru cercetătorii Medicinei Regenerative.

„Aceasta este o abordare extrem de inovativă pentru o boală ce a încurcat medicina vreme de foarte multe generaţii”, spune Shlomo Melmed, medic la Centrul Medical Cedars-Sinai.

„Această combinaţie inovativă a ştiinţei celulelor stem, utilizând un nou device pentru injectarea celulelor stem, la care se adaugă faptul că deţinem laboratoare de cercetare ultramoderne şi implicarea directă a neurocercetătorilor, neurochirurgilor şi neurologilor, face acest proiect posibil”, mai spune el. 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”