Medicamentele pentru tensiunea arterială, mai eficiente dacă sunt administrate seara

Noile studii arată că medicamentele pentru tensiunea arterială administrate înainte de culcare sunt mult mai eficiente.
30.10.2019
Medicamentele pentru tensiunea arterială, mai eficiente dacă sunt administrate seara
FOTO: 123rf.com / Medicamentele pentru tensiunea arterială, mai eficiente dacă sunt administrate seara

Cercetătorii susţin că cel mai bun moment în care să-ţi iei tratamentul pentru tensiunea arterială este chiar înainte de culcare, pentru a fi mai eficient. Specialiştii notează în European Heart Journal că acest sfat simplu ar putea salva vieţi.

Pastilele oferă mai multă protecţie împotriva infarctului şi a accidentului vascular dacă sunt administrate înainte de culcare decât dacă sunt luate dimineaţa, arată un nou studiu. Experţii sunt de părere că ceasul biologic sau ritmul natural de 24 de ore alterează felul în care corpul răspunde medicamentelor.

Sincronizarea medicamentelor cu ceasul biologic

De-a lungul timpului s-au făcut numeroase studii în privinţa diferitor medicamente, inclusiv a celor pentru inimă, care sugerează că funcţionează mai eficient când sunt luate la o oră specifică din zi. La cel mai recent studiu au participat peste 19.000 de persoane aflate sub tratament. Astfel:

  • Pacienţii au fost separaţi în două grupuri: persoanele din primul grup trebuia să administreze pastilele dimineaţa, iar cele din al doilea grup, seara.
  • Cercetătorii au monitorizat pacienţii pentru o perioadă de cinci ani.
  • Pacienţii care administrau pastilele dimineaţa aveau şanse mai mari să moară din cauza unui infarct, a unui accident vascular cerebral sau insuficienţă cardiacă.

Tensiunea arterială ar trebui ca în mod natural să scadă pe timpul nopţii, atunci când dormim şi ne odihnim. Dacă acest lucru nu se întâmplă şi rămâne constantă la un nivel înalt, experţii informează că eşti expus riscului de a face un infarct sau un accident vascular cerebral. Cercetarea sugerează că dacă medicamentele sunt luate pe timpul zilei, menţine stabilă tensiunea, în special în cazul pacienţilor diagnosticaţi cu hipertensiune.

Pacienţii care au participat la studiu şi au luat medicamentele înainte de culcare au înregistrat un nivels căzut al presiunii arteriale, atât pe timpul nopţii, cât şi pe timpul zilei. În plus, pe timpul nopţii, nivelul era şi mai scăzut comparativ cu cel al pacienţilor care şi-au luat medicamentele pe timpul zilei.

Cercetătorul Prof. Ramon Hermida, de la Universitatea din Vigo, menţionează că medicii ar trebui să ofere pacienţilor acest sfat care ar putea salva numeroase vieţi.

”Ghidul în privinţa tratamentului pentru hipertensiune nu recomandă nicio perioadă din zi pentru administrarea lui. Cel mai des, medicii sau farmacistii recomandă ca pastilele să fie luate dimineaţa, în funcţie de obiectivul pe care îl au în privinţa reducerii nivelului tensiunii arteriale dimineaţa”.

Stilul de viaţă poate face o diferenţă în privinţa tensiunii arteriale, aşadar trebuie să eviţi:

  • consumul excesiv de alcool
  • fumatul
  • kilogramele în plus
  • sedentarismul
  • consumul excesiv de sare
Alexandra Necsoiu
Alexandra Necsoiu

ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, alexandra.necsoiu@m.ro

Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să ... citește mai mult

Cel mai nou articol Video:
Diana Stănculeanu, psihoterapeut: cum abordăm anxietatea prelungită
Recomandări:
De ce pocnesc oasele – boala responsabilă apare la peste 50% din populație!
De ce pocnesc oasele – boala responsabilă apare la peste 50% din populație!
Primul transplant cardiac din 2022 în România
Primul transplant cardiac din 2022 în România