Materiale pe care să le foloseşti dacă-ţi faci propria mască, eficiente împotriva COVID-19

Un nou studiu vorbeşte despre materialele care pot fi folosite pentru realizarea măştilor acasă, în lupta cu COVID-19.
  • Publicat:
Materiale pe care să le foloseşti dacă-ţi faci propria mască, eficiente împotriva COVID-19
FOTO: shutterstock / Materiale pe care să le foloseşti dacă-ţi faci propria mască, eficiente împotriva COVID-19

O echipă de cercetători susţine că a descoperit care sunt cele mai bune materiale pentru măştile de protecţie realizate acasă. Este vorba de o combinaţie între bumbac şi şifon sau bumbac şi mătase naturală, ambele fiind eficiente în privinţa filtrării aerosolilor.

În urma unui nou studiu s-a investigat care materiale sunt ideale pentru măştile de protecţie realizate acasă. Având în vedere că începând cu data de 15 mai se vor ridica restricţiile, iar toată lumea va fi obligată să poarte măşti în spaţiile publice, fiecare dintre noi va fi nevoit să-şi achiziţioneze măşti chirurgicale sau să le realizeze direct acasă. Centrul de Prevenţie şi Control al Bolilor a actualizat ghidul de folosire a acestor măşti în timpul pandemiei şi recomandă chiar folosirea unor materiale pentru acoperirea nasului şi gurii, mai ales la cumpărături. Însă, ultimele cercetări vorbesc despre importanţa materialelor din care sunt realizate aceste măşti şi riscul de răspândire a noului coronavirus.

De exemplu, cele mai recente studii sugerează că măştile care se pot folosi şi sunt realizate din bumbac, pot fi ineficiente în privinţa filtrării aerosolilor care conţin virusuri care produc COVID-19. Aşadar, cercetătorii Universităţii Chicago şi ai Laboratorului Naţional Argonne, ambele din Illinois, s-au întrebat dacă alte materiale ar putea fi eficiente în acest sens. Descoperirile lor au fost publicate ăn jurcalul ACS Nano şi sugerează că anumite combinaţii de materiale pot funcţiona perfect împotriva răspândirii coronavirusului.

Fixarea măştii, un aspect crucial

În studiu, echipa de cercetare a experimentat cu diferite mostre de bumbac, satin, spandex, polyester şi alte materiale, testând astfel materialele pentru a putea vedea dacă pot fi filtrate mici particule de aerosoli, iar asta pentru că s-a demonstrat că virusul nu se poate transmite numai prin tuse sau strănut, ci şi în timp ce vorbim. Astfel, a fost nevoie de un duo în care masca să ofere o dublă barieră protectoare. Totodată, cercetătorii menţionează că aceste măşti pot fi eficiente dacă ar fi foarte bine fixate pe faţă.

”Efectul golurilor dintre conturul feţei şi mască poate afecta eficacitatea oricărei măşti”, scriu cercetătorii. ”Descoperirile noastre indică faptul că aceste goluri pot degrada eficacitatea cu aproximativ 50% sau mai mult”.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân