Noul vaccin impotriva herpesului genital

Human Papilloma Virus (HPV) este cea mai raspandita boala cu transmitere sexuala din lume.
  • Publicat:
Noul vaccin impotriva herpesului genital
Noul vaccin impotriva herpesului genital

Human Papilloma Virus (HPV) este cea mai raspandita boala cu transmitere sexuala din lume. Astfel, cel putin jumatate din populatia activa din punct de vedere sexual va dezvolta simptome ale acestei infectii virale la un moment dat sau altul pe parcursul vietii.

Virusul Papilloma uman nu este nici pe departe unul nou; orice persoana care a avut contact sexual neprotejat cel putin o data in viata, are sanse sa se infecteze cu HPV. Din pacate, atat femeile, cat si barbatii pot fi purtatori virali, de multe ori chiar fara sa realizeze acest fapt. O persoana poate transmite virusul, chiar si dupa cativa ani de la contactul sexual neprotejat, iar asta din cauza ca afectiunea se mentine tacit, fara sa prezinte simptome notabile sau sa cauzeze dprobleme de sanatate. Totusi, exista tipuri de HPV care ajung sa dezvolte cancer sau veruci genitale. Acestea se impart in doua categorii mari:

– soiuri de risc scazut care cauzeaza veruci genitale
– soiuri cu risc crescut, care pricinuiesc diverse manifestari canceroase de tip cervical

Oricum ar fi, este important ca fiecare femeie sa inteleaga legatura dintre herpesul genital si cancer, pentru a lua masuri de prevenire in acest sens.

Noul vaccin impotriva HPV este recomandat fetelor in varsta de 11-12 ani, dar administrarea lui se poate incepe inca de la 9 ani. Vaccinarea se adreseaza si persoanelor de sex feminin cu varsta cuprinsa intre 13 si 26 de ani, in cazul in care acestea nu si-au efectuat inca un set complet. Procesul de imunizare contine 3 reprize a cate o injectie pe o perioada de 6 luni. Protejeaza impotriva HPV, care este cauza a 70% dintre cazurile de cancer, si 90% dintre cele de veruci genitale.

Femeile care nu si-au inceput inca viata sexuala au cel mai mult de castigat de pe urma vaccinului, iar asta pentru ca exista foarte putine sanse sa se fi infectat deja cu HPV. De asemenea, si cele active din punct de vedere sexual, dar tinere, pot profita de vaccinul nou elaborat, intrucat este putin probabil sa fi contactat vreuna dintre cele 4 forme ale virusului.

Din pacate, nici acest vaccin nu protejeaza impotriva tuturor tipurilor de cancer cervical. Din aceasta cauza, chiar si femeile care si l-au efectuat, necesita tesatre periodica de tip Papanicolau. Acesta identifica schimbari structurale si morfologice in cadrul celulelor cervicale, pentru a identifica forme incipiente de cancer; ele pot fi tratate inainte de a se maligniza.

Cea mai buna si eficienta cale de a preveni infecatrea cu HPV este abstineta; totusi, daca decizi ca vrei sa ai o viata sexuala activa, foloseste prezervative! Acestea scad considerabil riscul de a contacta herpesul genital, protejandu-te in acelasi timp si de alte boli cu transmitere sexuala. Din cauza ca HPV poate afecta portiuni din vecinatatea zonei acoperite de prezervativ, acesta nu ofera protectie 100%.

Vaccinul se afla inca in faza de testare, dar rezultatele obtinute pana acum sunt incurajatoare in ceea ce priveste suma de observatii de mai sus.

Daca ai sub 26 de ani si nu ti-ai facut inca vaccinul impotriva HPV, ar fi bine sa consideri acest lucru drept o prioritate! Mergi la medicul de familie si informeaza-te in legatura cu maniera cea mai potrivita de administrare!

 (A. Raicu)

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andra Nastase - Redactor
Nascuta intr-o familie cu bunici iscusite la gatit, din ale caror maini ieseau prajituri demne de Cartea Recordurilor categoria Gusturi Divine, inzestrata cu un metabolism extrem de capricios, a se citi lenes, si indragostita de tot ce inseamna delicatesa pe lumea asta, Pofticioasa scrie despre telina ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”