Rădăcina de gențiana: beneficii

Rădăcina de gențiana se folosește în medicina alternativă de secole. Află care sunt beneficiile sale și cum poate acționa asupra artritei sau digestiei.
  • Publicat:
Rădăcina de gențiana: beneficii
Rădăcina de gențiana: beneficii

Rădăcina de gențiana este o plantă folosită de secole în scop medicinal. Aceasta crește în climatul muntos din Europa, Asia și America și are flori de culoare albastră sau galbenă. În medicina tradițională, gențiana s-a folosit în lupta împotriva inflamațiilor și umflăturilor, pentru tratarea rănilor infectate, dar și pentru a servi ca antidot la otrava de animale. Există câteva studii științifice care evidențiază beneficiile rădăcinii de gențiana.

Rădăcina de gențiana: beneficii

Principalii compuși activi pe care îi conține sunt iridoizi, secoiridoizi, flavonoide și xantonă. Cantitatea acestor compuși care se regăsesc în plantă depinde de tspecie, timpul și anul în care a fost culeasă, dar și de procesul de uscare. Nu fiecare modalitate de preparare a acesteia oferă aceleași beneficii.

Poate ajuta în combaterea artritei

Rădăcina de gențiana are prorpietăți antiinflamatorii, motiv pentru care ajută în tratarea afecțiunilor inflamatorii. Artrita reumatoidă, de exemplu, este o afecțiune care rezultă din sistemul imunitar care atacă celulele sănătoase. Această afecțiune duce la dureri, inflamații și umflarea articulațiilor.

Rădăcina de gențiana combate infecțiile sinusurilor

Cercetătorii au explorat efectele antiinflamatorii ale rădăcinii de gențiana în rândul persoanelor cu infecții sinusale. Simptome precum congestie nazală, dureri de cap și dureri faciale sunt rezultate ale inflamțiilor sinusurilor. Rădăcina de gențiana este un component al Sinupretului, un tratament din plante pentru infecțiile sinusale cre se află pe piață de mai bine de 80 de ani.

Ajută digestia

Consumată sub formă de tincturi sau ceaiuri înainte de fiecare masă, gențiana sprijină digestia. Mai mult, stimulează apetitul și combate constipația, dar are efecte și asupra diareei. Administrarea preparatelor pe bază de gențiană are capacitatea să prevină formarea paraziților intestinali.

În privința dozajului de suplimente de rădăcină de gențiana se recomandă între 0.5–1.5 mL pentru extractele lichide, 500–900 mg pentru pastile și 1-2 lingurițe pentru ceai.

Pentru că nu s-au făcut prea multe cercetări în privința efectelor adverse se recomandă ca femeile însărcinate, cele care alăptează, copiii și pacienții care iau pastile pentru tensiune să evite această plantă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”
Recomandări:
Metoda japoneză care te vindecă în numai cinci minute
Metoda japoneză care te vindecă în numai cinci minute
Cum calmezi natural durerile înfiorătoare produse de calculii renali
Cum calmezi natural durerile înfiorătoare produse de calculii renali