Nirvana Yoga, un sistem ce cuprinde terapii, meditaţie şi yoga

Terapia Areiki din sistemul Nirvana Yoga este o tehnică ce te ajută să îţi calmezi mintea, să gţndeşti pozitiv şi să fii fericită.
Nirvana Yoga, un sistem ce cuprinde terapii, meditaţie şi yoga

Ştii senzaţia aceea de „burn out”, când ai impresia că nu mai poţi face nimic, că sunt prea multe sarcini, prea mult stres şi o presiune mult prea mare pe umerii tăi? Am experimentat-o şi eu după o perioadă foarte stresantă din viaţa mea. Şi, deşi la nivel teoretic deţineam anumite instrumente care în trecut îmi erau de folos şi mă ajutau să mă relaxez, acum n-a mai funcţionat nimic. M-am gândit instant la yoga, pe care o mai practicam din când în când după nişte video-uri de pe net, însă am realizat de la început că trebuie să găsesc pe cineva care m-ar putea învăţa să fac yoga în adevăratul sens al cuvântului. Aşa am cunoscut-o pe Veronica Constantinescu şi am aflat de sistemul Nirvana Yoga. Eu nu ştiu nimic despre diferenţele dintre tipurile de yoga, posturi, asane, filozofia din spatele mişcărilor, ni-mic! Însă, după aproape o lună de practică, pot spune că acest sistem – cu exerciţiile de yoga, dar mai ales cu practica de areiki  – mi-a fost de mare ajutor. Şi pentru că nu auzisem până acum nici de acest sistem de yoga, şi nici de Areiki , această practică energetică ce seamănă la denumire cu terapia Reiki, am rugat-o pe Veronica să îmi explice cum de acest sistem a funcţionat atât de bine în cazul meu. Ocazie cu care i-am cunoscut şi puţin din poveste – cum a lăsat PR-ul pentru branduri de lux la Londra pentru desăvârşirea spirituală dintr-un ashram din India.

C.S.Î.D: Înainte de toate aş vrea să îmi spui cum erai tu ca persoană înainte de a cunoaşte tot ceea ce ştii acum despre yoga şi tehnicile de relaxare.
Veronica Constantinescu: Foarte diferită, asta pot spune cu siguranţă. Transformarea mea a avut o serie de etape, am fost la cursuri de mindfulness, am lucrat cu uneltele lor. Ele mi-au făcut bine la momentul respectiv punându-mi nişte oglinzi în faţă – am văzut cum stăteau lucrurile cu adevărat. M-au ajutat să am anumite realizări de sine, dar ceea ce a lipsit foarte mult a fost să mi se explice modul în care mă simţeam în interior. De fiecare dată când învăţam despre ceva, tindeam să mă implic complet şi la finalul zilei când trăgeam linia şi încercam să folosesc aceste unelte, simţeam că în interior nu exista o unicitate a reacţiei. Ceea ce eram în interior nu se schimba niciodată – uneltele doar mă ajutau să ţin situaţia sub control. Aceste lucruri nu funcţionează pe termen lung, mai ales că obiectivul meu era să fiu fericită.

C.S.Î.D.: Stăteai la Londra?
V.C.: Da, lucram pe partea de PR cu brandurile de lux, în fashion. Filosofia şi psihologia mi-au plăcut foarte mult, dar am profesat altceva. Mă interesau hainele frumoase, petrecerile cool, părerea oamenilor despre mine. Apoi m-am apucat de yoga şi nutriţie şi au început să se creeze două persoane în interiorul meu. Nu mi se mai întâmplase până atunci. Pe de-o parte eram implicată în lumea fashion si a petrecerilor, dar pe de altă parte în yoga şi alimentaţie sănătoasă. Mi-am dat seama că trebuia să mă reconciliez cu interiorul meu pentru a putea fi fericită.
Apoi mi-am început primul site, un blog de lifestyle sănătos, pe care aveam constant invitaţi (prieteni) specialişti în vindecarea prin sunete, yoga şi nutriţie şi ulterior am avut oportunitatea de a mă muta în Abu Dhabi pentru a deschide o afacere pe partea de lifestyle sănătos. Din fericire lucrurile s-au aşezat şi nu am rămas acolo, mutându-mă în final în India. Acolo am avut oportunitatea de a afla următorul pas pentru mine, anume sistemul Nirvana Yoga. Când am ajuns în această comunitate nu cunoşteam foarte multe lucruri despre yoga.
Înţelegeam doar partea externă a yoga, exerciţiile fizice şi o anumită relaxare mentală superficială. Am descoperit treptat că în Nirvana Yoga este vorba despre transformarea sufletească, interioară.
Experimentând ceea ce înseamnă yoga aplicat, prin practici, am început să înţeleg treptat ceea ce căutasem întotdeauna: să înţeleg cine sunt, de unde vin şi unde mă îndrept, ca suflet.
 

C.S.Î.D.: Cum ai ajuns la Nirvana Yoga?
V.C: Eram pusă în stand by timp de 6 luni pentru afacerea din Abu Dhabi, motiv pentru care am refuzat să mai colaborez cu acele persoane şi am realizat că pot deschide propriul meu business. Iniţial vestea m-a şocat, eram fără job pentru prima dată în viaţă şi nici nu voiam să mă întorc în Londra. La sugestia părinţilor mei şi a terapeutei care îmi făcea terapie craniosacrală, am ajuns în India la Ashramul Thapovanam. Cam aşa a început povestea şi de atunci, chiar dacă sunt în România, pot spune că nu am mai plecat de acolo.

C.S.Î.D.: În afară de yoga teaching training, ce altceva ai mai făcut?
V.C: Sistemul Nirvana este un sistem complet de practici yoghine care au ca scop purificarea minţii şi atingerea unei purităţi, a unei pozitivităţi care să se reflecte constant în gânduri, vorbe şi acţiuni pozitive, pentru sine şi pentru oamenii din jur. Sufletul nostru călătoreşte, ia diverse forme şi acumulează o serie de experienţe.
Toate acestea sunt stocate în interiorul nostru ca particule de energie. Guruji vorbeşte mereu despre faptul că noi căutăm miracole în exterior fără a realiza că de fapt noi suntem miracolul, sufletul nostru. Începând să răspundem la întrebarea cine suntem descoperim că în noi există atât caracteristici pozitive, cât şi negative. Observând aceste lucruri nu este totuşi suficient pentru a putea înlătura partea de negativitate. Este necesar să primeşti conştient energia universală pentru a începe procesul de expansiune.
Aceasta se face prin practicarea de tehnici de dezvoltare personală prin yoga: meditaţie, exerciţii de respiraţie, mişcare fizică, tehnici specifice de echilibrare la nivel psihosomatic şi mantre. Este o ignoranţă a oamenilor să creadă că se pot salva singuri din cercul karmic.
Atunci când dezvoltăm ataşamente este greu să avem conştientizare de sine fără o practică de cunoaştere de sine, prin care fluxul de energie primit este direct, cu un impact de conştientizare extraordinar. De exemplu, dacă am purtat ochelari roz toată viaţa, percepem toată viaţa roz. Pentru a o percepe altfel, trebuie să ne dăm jos ochelarii de la ochi. Pentru a putea face acest lucru este necesar să începem o practică de yoga care să ne susţină în procesul de descoperire.
O formă de terapie este Areiki, care ne ajută să înţelegem foarte rapid lucruri despre noi înşine. Este nevoie de o conştiinţă elevata pentru a percepe faptul că dezbinarea interioară pe care o simţim este un aspect mental, nu unul real. Scopul Sistemului Nirvana este să ne ajute să realizăm că suntem cu toţii făcuţi din aceeaşi energie, cu toate că suntem diferiţi unul faţă de celălalt în aparenţă. De aceea, este important să ştim ce tip de terapie ni se potriveşte.
Fiecare om rezonează cu un anumit tip de terapie din Sistemul Nirvana. De exemplu un om agitat nu va rezona niciodată cu meditaţia. În schimb, Areiki este o terapie convenabilă pentru oricine îşi doreste să înceapă o terapie de vindecare şi o meditaţie prin observarea senzaţiilor.

C.S.Î.D.: Cum a apărut Areiki?
V.C.: Numele complet al terapiei este Meditaţia Kalkareiki. Ea a fost dăruită omenirii de către Guruji. Areiki nu este Reiki. Deoarece Sfinţia Sa Guru Madhavacharyan este un Guru complet, a atins Nirvana în anul 2005 şi starea de Bodhi Satwa în 2006, energia pe care o primim este energia universală pură, neîntreruptă de ego sau minte. Fiecare practică depinde de nivelul spiritual al Maestrului care o predă. Ca tehnică, cunoaştere şi potenţial energetic. De aceea rezultatele pe care le primim practicând Areiki sunt foarte rapide, vindecă bolile din corpul fizic şi relaxează mintea. Este o practică minunată în adevăratul sens al cuvântului.

Pagina 1 din 2