Combateţi sinuzita cu inhalaţii şi ceaiuri

Durerea frunţii, a obrajilor, a tâmplelor, a orbitelor sau durerea de la nivelul incisivilor, a capului, toate pot fi consecinţa imflamării sinusurilor. Această inflamare se poate declanşa dintr-o banală răceală sau dintr-o infecţie fungică ce are tendinţa de a se croniciza. Însă presiunea şi disconfortul cauzat de sinuzită pot fi tratate sau prevenite şi natural, cu ajutorul plantelor.
  • Publicat:
Combateţi sinuzita cu inhalaţii şi ceaiuri

Durerea frunţii, a obrajilor, a tâmplelor, a orbitelor sau durerea de la nivelul incisivilor, a capului, toate pot fi consecinţa imflamării sinusurilor.

Această inflamare se poate declanşa dintr-o banală răceală sau dintr-o infecţie fungică ce are tendinţa de a se croniciza. Însă presiunea şi disconfortul cauzat de sinuzită pot fi tratate sau prevenite şi natural, cu ajutorul plantelor.

„Sinusurile sunt reprezentate de nişte cavităţi localizate în jurul nasului, obrajilor şi ochilor. Sinuzita constă în inflamarea memebranei mucoase care se află în interiorul foselor nazale şi care căptuşeşte sinusurile. Faţă de răceală, această afecţiune a sinusurilor durează mai mult şi se agravează după 7 zile, perioadă în care o răceală trebuie să se fi încheiat.

Sinuzita se manifestă prin tuse productivă, febră, dureri dentare, cefalee, halenă, diminuarea senzaţiilor de văz şi gust. Evitarea contactului cu persoane care sunt răcite, spălarea mâinilor cât mai des sau evitarea fumului de ţigară sunt acţiuni ce reduc riscul inflamării mucoasei care căptuşeşte fosele nazale şi sinusurile”, a explicat dr. Carmen Nonn, medic specialist în medicină complementară.

Plante care vă alină durerea

Dacă medicamentele vin cu un prospect în care sunt enumerate efecte adverse şi secundare, natura vine cu plante care, sub fornă de ceaiuri şi infuzi, ajută organismul să se refacă. Consumul ridicat de fluide menţine mucusul diluat, evitând astfel tumefierea mucoasei. Şi ce fluide sunt mai bune, decât ceaiuri concepute din extracte naturale din plante?

Rozmarinul are efecte antiseptice, purificatoare, antianemetice, antifebrile, calmând musculatura şi stimulând circulaţia sanguină. Acţionează eficient ca antidepresiv, rozmarinul fiind folosit încă din antichitate ca stimulent penstru memorie.

Această plantă se poate lăuda cu proprietăţi tonice, consumul de rozmarin fiind indicat în nevroze, în astm bronşic şi în palpitaţii ale inimii cauzate mai ales de nevrozitate. Capacitata de concentrare şi memoria sunt îmbunătăţite prin efectul de intensificare a circulaţiei sângelui la nivelul creierului, iar când este ars în candelă, rozmarinul se dovedeşte a fi eficient în combaterea durerilor de cap şi a migrenelor.

Trei fraţi pătaţi este o plantă ierboasă şi scundă cunoscută şi sub numele de panseluţă sălbatică sau panseluţă de câmp. Conţine saponine triterpenice şi flavonoizi care îi atribuie proprietăţi diuretice, depurative, expectorante şi antialergice.

Este recomandat în tratarea infecţiilor respiratorii, în diminiuare febrei şi calmarea tusei, în eczeme şi afecţiuni alergice.

Florile de soc conţin vitamina C, tanini, caroten, zaharuri, uleiuri esenţiale, minerale şi acizi organici care le contribuie acestora proprietăţi diuretice, sudorifice, antiinflamatoare şi antireumatismale.

Acestea s-au dovedit a fi eficiente în tratarea bronşitei, răcelii, tusei şi în afecţiunile aparatului respirator.  Florile de soc prezintă proprietăţi laxative, ajută la eliminarea apei din ţesuturi şi e folosit ca medicament natural în tratarea obezităţii.

Inhalaţii cu efect decongestionant

În tratarea sinuzitei, deosebit de eficiente sunt şi inhalaţiile cu uleiuri esenţiale. Acestea se recomandă în cazul afecţiunilor căilor respiratorii precum răceala, gripa, tusea, bronşita sau sinuzita. Inhalaţiile au efect decongestionant şi dezobstruant nazal şi bronşic.

Se pun 10 picături într-un vas cu 2 litri de apă fierbinte şi timp de 10 minute se vor inhala vaporii degajaţi. În urma acestui tratament, organismul va simţi efectul tonic, înviorător, de împrospătare şi uşurare a respiraţiei datorat uleiurilor esenţiale de eucalipt şi cimbru.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Diana Suciu
Diana Suciu este un jurnalist cu experienţă în realizarea de ştiri şi articole pentru on line, fiind unul dintre primii redactori ai site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”. De-a lungul timpului, Diana Suciu a scris sute de ştiri, articole şi interviuri atât pentru revista “Ce se întâmplă, ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”