Beneficiile consumului de miere de Manuka

Mierea de Manuka a fost folosită, timp de mii de ani, pentru proprietățile sale vindecătoare.
  • Publicat:
Beneficiile consumului de miere de Manuka

Recunoscut, ulterior, și de medicină pentru proprietățile antibacteriene, antimicrobiene, antivirale, antioxidante, antiseptice, antiinflamatorii și antifungice, acest sortiment de miere a început să fie tot mai popular, iar în zilele noastre consumul de miere de Manuka este recomandat tuturor celor care vor să aibă un stil de viață sănătos și un sistem imunitar puternic.

Ca fapt divers, aceasta este singura miere medicinală din lume certificată pe baza unor studii științifice extrem de riguroase și desfășurate pe parcursul a mai multor decade.

Dincolo de aceste considerente generale, consumul acestui sortiment de miere originar din Noua Zeelandă este recomandat și pentru tratamentul unor afecțiuni, însă despre toate acestea vom vorbi pe larg în cele ce urmează.

Mierea de Manuka – 10 beneficii

Care sunt, așadar, principalele 10 beneficii care rezultă din consumul de miere de Manuka?

  1. Întărește sistemul imunitar

Așa cum aminteam anterior, consumul de miere de Manuka reprezintă un ajutor real pentru întărirea sistemului imunitar. Odată ce introduci mierea Manuka în dieta zilnică, vei observa, în majoritatea cazurilor, o creștere a rezistenței imunitare. Potrivit studiilor, „vinovată” pentru acest boost este o proteină numită citochină, care se găsește în cantități foarte mari în mierea de Manuka.

  1. Scade nivelul colesterolului „rău” din sânge

Studiile au arătat că mierea de Manuka ajută și la scăderea colesterolului „rău” din sânge, care este responsabil cu declanșarea multor boli cardiovasculare. De asemenea, un consum regulat ajută și la scăderea nivelului lipidelor din sânge.

  1. Este un antibiotic natural

Datorită proprietăților sale antibacteriene, mierea de Manuka este un veritabil inamic al tuturor bacteriilor, putând fi folosită și pe post de antibiotic natural. Conținutul mare de metilglioxal și de peroxid de hidrogen o transformă în aliatul perfect împotriva oricărui tip de infecție bacteriană, însă, ca întotdeauna, atunci când cauți să tratezi o problemă nu trebuie să contezi doar pe suplimente naturiste, ci să te asiguri că urmezi și rețeta medicamentoasă prescrisă de doctor.

  1. Ajută la ameliorarea și tratarea bolilor gastro-intestinale

Consumul regulat de miere de Manuka reduce și patogenii gastrointestinali și, de asemenea, tratează infecțiile cu Salmonella. În plus, medicii spun că mierea de Manuka ameliorează și probleme precum aciditatea și refluxul gastric, arsurile la stomac, dar și probleme mai complicate precum gastroenterită ori infecțiile cu bacteria Helicobacter Pylori.

  1. Ajută la menținerea sănătății colonului

Mierea de Manuka poate preveni și probleme precum inflamarea colonului, frecvent întâlnită în rândul populației adulte. De asemenea, poate fi de ajutor și în schema de tratament pentru boala Crohn (o boală inflamatorie intestinală). În plus, este recomandat să consumi miere de Manuka și atunci când nu ai niciun fel de problemă, pentru a menține colonul sănătos.

  1. Ameliorează durerile de cap

Dacă te confrunți cu dureri de cap frecvente ai putea ca, pe lângă rețeta medicamentoasă prescrisă de medic, să încerci să consumi și miere de Manuka. Datorită rolului său antiinflamator și a conținutului mare de potasiu și magneziu, mierea de Manuka le este de ajutor inclusiv persoanelor care au astfel de probleme care pot afecta activitățile zilnice și calitatea generală a vieții.

  1. Tratează alergiile

Fiind vorba de un superaliment cu proprietăți antibiotice, antibacteriene și antifungice, mierea de Manuka poate fi folosită și pentru a combate și chiar pentru a putea preveni instalarea diverselor tipuri de alergii sezoniere.

  1. Te ajută să ai un somn odihnitor

Datorită conținutului de glicogen (o substanță esențială pentru funcționarea optimă a organismului în timpul somnului), o linguriță de miere de Manuka înainte de culcare te poate ajuta să ai un somn odhinitor. Nu uita că lipsa unui somn de calitate este asociată de obicei cu problemele cardiovasculare, cu apariția diabetului, a depresiei și a anxietății, așa că este bine să iei măsuri cât mai repede.

  1. Ajută la menținerea sănătății orale

Mierea de Manuka este recomandată și pentru menținerea sănătății dinților. Datorită proprietăților antibacteriene și antimicrobiene, acest superaliment împiedică formarea plăcii dentare, protejându-ți astfel dantura împotriva cariilor. În plus, s-a dovedit că poate ajuta și la tratarea gingivitei, precum și la ameliorarea efectelor parodontozei.

  1. Vindecă rănile și arsurile

Mierea de Manuka diminuează și perioada de vindecare de care ai nevoie în urma unei arsuri ușoare sau a unei lovituri. Este important de menționat însă că pentru arsuri și răni trebuie folosită miere de Manuka sub formă de produs medical patentat și sterilizat prin radiere, așadar în acest caz este obligatoriu să te adresezi în prealabil medicului.

De asemenea, mierea de Manuka mai vindecă și unele tipuri de dermatite, psoriazis, ulcerații ale pielii, iritațiile cauzate de scutece și chiar herpesul.

Așadar, acestea sunt principalele 10 beneficii ale consumului de miere de Manuka.

Contraindicații miere de Manuka

Acest sortiment de miere poate fi consumat în siguranță doar de:

  • persoanele care au vârste de peste un an;
  • persoanele care nu suferă de diabet;
  • cei care nu sunt alergici la albine sau la miere, în general;
  • cei care nu iau medicamente pentru chimioterapie (consumul de miere de Manuka ar putea influența efectele acestor medicamente, deci este important să te consulți cu medicul înainte).

Mierea de Manuka este considerată a fi un superaliment, așa că, ori de câte ori ai ocazia, ia în considerare achiziția acestui tip de miere pentru tine și pentru familia ta – beneficiile consumului sunt, așa cum am arătat mai sus, nenumărate.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări:
Beneficii ascunse ale reflexoterapiei
Beneficii ascunse ale reflexoterapiei
10 remedii naturale care alină arsurile la stomac și indigestia
10 remedii naturale care alină arsurile la stomac și indigestia