9 beneficii medicale ale bicarbonatului de sodiu. Absolut toate metodele au fost dovedite!

Cele mai cunoscute beneficii medicale ale bicarbonatului de sodiu. Iată de ce nu trebuie să-ţi lipsească din casă.
  • Publicat:
9 beneficii medicale ale bicarbonatului de sodiu. Absolut toate metodele au fost dovedite!
FOTO: profimediaimages.ro / 9 beneficii medicale ale bicarbonatului de sodiu. Absolut toate metodele au fost dovedite!

Bicarbonatul de sodiu şi-a câştigat popularitatea nu doar în bucătărie, printre preparate, ci şi pentru folosirea lui treburile casnice sau chiar ca remediu pentru ameliorarea anumitor probleme de sănătate. Iată 9 beneficii şi motive pentru care bicarbonatul de sodiu nu ar trebui să lipsească din casa ta.

Beneficiile bicarbonatului de sodiu: cum să-l foloseşti

Tratează arsurile de stomac. Arsurile de stomac sunt cunoscute şi ca reflux acid gastric care se produc în zona stomacului şi se extind până spre gât. De cele mai multe ori sunt cauzate de refluxul acifului din stomac şi ajung în esofag, tubul care conectează, de fapt, stomacul şi gura. Câteva cauze comune ale acestui reflux sunt mâncatul excesiv, stresul sau consumul de alimente uleioase sau picante. Bicarbonatul de sodiu poate trata această afecţiune prin neutralizarea acidului din stomac. Dizolvă o linguriţă de bicarbonat de sodiu într-un pahar cu apă rece şi bea amestecul.

Înlocuieşte apa de gură. Apa de gură este ideală în rutina de igienă orală, deoarece curăţă dinţii, limba şi gingiile în profunzime, dar mai ales ajută la îndepărtarea resturilor la care periuţa de dinţi nu a putut ajunge. Foarte multe persoane înlocuiesc apa de gură obişnuită cu bicarbonatul de sodiu, deoarece ajută la reîmprospătarea respiraţiei şi vine la pachet cu proprietăţi antibacteriene şi antimicrobiene.

Albirea dinţilor. Bicarbonatul de sodiu este un remediu popular pentru albirea dinţilor. Numeroase studii arată că pasta de dinţi conţine bicarbonat de sodiu pentru albirea dinţilor şi eliminare plăcii bacteriene, iar asta pentru că bicarbonatul de sodiu are uşoare proprietăţi abrazive, dar şi proprietăţi antimicrobiene şi antibacteriene care luptă împotriva bacteriilor dăunătoare.

Înlocuieşte deodorantul. Transpiraţia este de fapt inodoră, dar mirosul apare în momentul în care pe piele intervin bacteriile, care transformă transpiraţia într-un acid, iar astfel apare mirosul. Bicarbonatul de sodiu poate elimina mirosul făcând transpiraţia să fie mai puţin acidă.

Îmbunătăţeşte performanţele sportive. Bicarbonatul de sodiu este un supliment popular printre atleţi. Există studii care arată că bicarbonatul de sodiu creşte rezistenţa în timpul antrenamentelor ca HIIT sau sprinting. De exemplu, în timpul antrenamentelor HIIT, celulele muşchilor încep să producă acid lactic, responsabil pentru febra musculară. Totodată, acesta scade nivelul pH-ului din celule, iar astfel apare oboseala.

Elimină mâncărimile şi arsurile. O baie cu bicarbonat de sodiu este recomandată atunci când te confrunţi cu mâncărimi la nivelul pielii. Din fericire, este eficient şi atunci când este combinat cu alte ingrediente precum ovăz sau amidon de porumb.

Încetineşte progresul în bolile cronice de rinichi. Persoanele care se confruntă cu boli cronice de rinichi, se confruntă şi cu o slăbire a funcţionalităţii acestora. Rinichii sunt extrem de importanţi, deoarece elimină excesul de apă şi resturi din sânge şi, în acelaşi timă, ajută la echilibrul mineralelor precum potasiu, sodiu şi calciu.

Îmbunătăţeşte anumite tratamente împotriva cancerului. Cancerul se află pe locul doi în top-ul cauzelor de deces din întreaga lume. De cele mai multe ori se tratează cu ajutorul chimioterapiei pentru a încetini sau stopa dezvoltarea celulelor canceroase. În mod normal, celulele canceroase cresc şi se divizează destul de rapid. Unele cercetări sugerează că bicarbonatul de sodiu ar putea ajuta ca tratamentul cu chimioterapie să fie mai eficient, deoarece face ca mediul pentru tumori să fie mai puţin acid.

Curăţă fructele şi legumele. Foarte multe persoane sunt îngrijorate în privinţa pesticidelor pe care multe alimente le conţin, iar cea mai bună modalitate de a le îndepărta este prin eliminare cojii, ceea ce înseamnă totodată pierderea unor nutrienţi importanţi precum fibre, vitamine şi minerale. O cercetare recentă arată că dacă laşi fructele şi legumele la înmuiat în apă cu bicarbonat de sodiu, pesticidele sunt îndepărtate, iar astfel nu mai este nevoie să cureţi alimentele de coajă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”