Cum se dezinfectează corect mâinile? Explică un medic de familie

Deși par banale, unele gesturi precum spălatul pe mâini, purtarea măștii, dezinfecția mâinilor au reguli proprii. Iată cum se dezinfectează corect mâinile.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Cum se dezinfectează corect mâinile? Explică un medic de familie
Cum se dezinfectează corect mâinile? Explică medicul de familie dr. Tatiana Popescu, foto Shutterstock

Distanțarea socială, masca de protecție, spălarea pe mâini, dezinfecția mâinilor atunci când am atins suprafețe pe care le ating și alte persoane sau posibil contaminate sunt obligatorii în pandemie. Și totuși, încă nu toate persoanele fac gesturile simple precum spălarea pe mâini, purtatul măștii sau dezinfectarea mâinilor corect. Am întrebat-o pe dr. Tatiana Popescu, medic de familie cum putem dezinfecta corect mâinile, ce cantitate de substanță pe bază de dezinfectant este necesară și ce conțin de obicei acste soluții.

 

CSÎD: Cum se dezinfectează corect mâinile?

Dr. Tatiana Popescu: Este, poate, mai important ca niciodată să știm să ne dezinfectăm corect mâinile pentru a ne proteja atât pe noi cât și pe cei dragi nouă. Dezinfecția mâinilor trebuie să înceapă întotdeauna cu spălatul mâinilor cu apa și săpun minim 20 de secunde atunci când acest lucru este posibil.

CSÎD: Dar dacă suntem pe drum sau utilizăm, atingem suprafețe comune sau posibil contaminate cum să curățăm mâinile?

Dr. Tatiana Popescu: Dacă însă suntem în locuri publice, la birou sau în mijloacele de transport în comun este bine să ne dezinfectăm mâinile periodic cu soluții dezinfectante pentru mâini acreditate de autoritățile sanitare.

Câtă soluție dezinfectantă se folosește?

CSÎD: Ce cantitate de soluție dezinfectată trebuie folosită?

Dr. Tatiana Popescu: Probabil 3-5 ml de soluție.

CSÎD: Cum dezinfectăm corect?

Dr. Tatiana Popescu: Prin folosirea unei cantități suficiente, prin acoperirea întregii suprafețe a mâinii: palma, fața dorsală a mâinii, fiecare deget în parte și de asemenea chiar și încheietura mâinii care poate fi contaminată odată cu mâna.

Ce conțin substanțele dezinfectante?

CSÎD: Ce au la bază soluțiile dezinfectante?

Dr. Tatiana Popescu: Soluțiile sunt în general pe baza de alcooli și se evapora destul de repede, în decurs de câteva secunde.

Dacă am sesizat că a rămas o suprafața neacoperită cu dezinfectant putem utiliza suplimentar 1-2 ml pentru a acoperi și zona respectivă.

Dr. Tatiana Popescu, medic de familie

Dr. Tatiana Popescu, foto arhivă

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân