Igiena aparatului dentar – cum se face periajul și ce alimente trebuie evitate

Igiena aparatului dentar - îngrijirea aparatului ortodontic, periajul corect, restricțiile alimentare și igienizarea profesională la cabinetul medicului.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Igiena aparatului dentar - cum se face periajul și ce alimente trebuie evitate

Adesea, pacienții nu se pot decide asupra purtării unui aparat dentar, pentru că se îngrijorează în privința impactului pe care îl are tratamentul ortodontic. Cele mai frecvente întrebări sunt cele legate de impactul asupra fizionomiei sau obiceiurilor legate de igienă.

Cum astăzi ne bucurăm de tehnologie avansată, care permite executarea unor aparate aproape invizibile, disconfortul estetic este substanțial redus. Într-adevăr, când vine vorba de igiena orală în timpul purtării unui aparat ortodontic, aceasta trebuie să fie riguroasă și implică niște etape care sunt prezentate pacientului în cabinet. Mulți pacienți acuză retenția alimentelor în aparatul dentar, care poate deveni o problemă dacă igiena este deficitară.

Dr. Denisa Zaharia, medic stomatolog ortodont și fondator al Clinicii PerfectDent, oferă mai multe informații în ceea ce privește igiena aparatului dentar.

Cum avem grijă de aparatul ortodontic în funcție de opțiunea pe care o alegem?

Pentru a fi siguri că tratamentul progresează în condiții optime, trebuie să avem grijă în mod specific de aparatul dentar. Așadar, modul de abordare depinde de tipul de aparat ortodontic folosit.

Spre exemplu, în cazul aparatului dentar fix, periajul  pare mai dificil de realizat, deoarece brackeții creează zone de retenție. Însă pacientul trebuie să acorde mai mult timp și atenție pentru igiena aparatului dentar, să folosească, pe lângă periuța clasică, manuală sau electrică, periuțe speciale interdentare, dușul bucal și ața dentară.

Este adevărat că, odată cu evoluția tehnologică, brackeții dentari au devenit mai mici și mai rotunjiți, retenționează mai puține alimente și facilitează menținerea unei igiene optime.

Aparatul dentar care constă în purtarea unor aliniatori transparenți (gutiere Invisalign) nu afectează alimentația și igiena aparatului dentar, pentru că sunt complet detașabili de pe dinți și permit efectuarea igienei obișnuite.

Aparatele dentare mobile se pot îndepărta și reatașa în cavitatea bucală de către pacient. Igienizarea se va face în mod obișnuit printr-un periaj adecvat, ață dentară, duș bucal etc.

Igiena aparatului ortodontic – cum se face corect periajul?

Periajul complet se realizează de 2 ori pe zi, dimineața si seara, iar în timpul zilei este indicat ca după fiecare masă să realizați o curățare cu periuțele interdentare.

Există periuțe special concepute pentru igiena aparatului dentar. Acestea au perii foarte moi, flexibili, pentru a putea pătrunde în spațiul din zona brackeților. Multe dintre periuțele disponibile pe piață au peri duri și prea puțin elastici, care pot de asemenea irita gingia si sunt contraindicate.

Este foarte importantă igienizarea zonei dintelui de lângă gingie, pentru că în șanțul gingival sunt cantonate bacteriile și determină inflamație sau retracție gingivală.

După igienizarea normală cu periuțele moi, urmează cele interdentare, care pătrund în zonele foarte retentive, în jurul brackeților.

De asemenea se recomandă utilizarea unei paste de dinți și apă de gură cu fluor, care împiedică formarea plăcii bacteriene.

Există restricții alimentare pe perioada purtării aparatului ortodontic?

Purtarea aparatului dentar nu împiedică procesul de masticație, așadar nu există restricții semnificative in ceea ce privește alimentația. Însă, în scop preventiv și pentru rezultate ideale, se pot face unele recomandări.

Cum bine știm, produsele zaharoase favorizează formarea plăcii, de asemenea unele gustări lipicioase sunt dificil de îndepărtat din aparatul dentar. Alimentele tari pot duce la ruperea sau dezlipirea brackeților.

Se recomandă tăierea în bucăți mai mici a alimentelor, pentru a fi mai ușor mestecate, evitarea celor foarte lipicioase sau dure (caramele, fistic, alune, popcorn etc.). De asemenea nu se recomandă mușcarea dintr-un măr spre exemplu – acesta trebuie tăiat felii și mestecat pe zonele laterale.

Orice element dezlipit sau deteriorat al aparatului dentar creează disconfort pacientului și poate să implice întârzieri în evoluția tratamentului.

Igiena aparatului dentar – cât de des trebuie să beneficiem de o igienizare profesională?

Deoarece brackeții îngreunează igiena orală și creează zone de retenție, placa bacteriană este favorizată. O dată la trei luni, pacientul trebuie să beneficieze de detartraj, periaj profesional, air flow sau tratament de fluorizare. Pentru orice eventuală defecțiune (arc care creează disconfort, bracket dezlipit), cereți ajutorul medicului specialist ortodont.

În concluzie, există mijloace prin care vă puteți igieniza corect în timpul unui tratament ortodontic și acest lucru nu trebuie să vă îngrijoreze.

La controlul lunar efectuat de către medicul ortodont, acesta va face și o evaluare generală a stării de igienă, semnalează apariția unor eventuale leziuni carioase și se poate interveni în orice moment pentru tratarea lor.

Dr. Denisa Zaharia, medic stomatolog specializat în ortodonție și ortopedie dento-facială la Clinica PerfectDent
Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Denisa Zaharia - Medic specialist ortodont
Ortodonție și Ortopedie Dento-Facială – Medic coordonator PerfectDent Dr. Denisa Zaharia este Medic specialist în Ortodonție și Ortopedie Dento Facială din 2006, absolventă UMF Carol Davila promoția Stomatologie 2003 și fonda­toa­rea clinicii stomatologice Perfect Dent din Capitală. Are ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”