Recuperarea medicală după cancerul de sân, sfaturi în caz de mastectomie sau reconstrucţie mamară

Sfaturi de care trebuie să ţii cont dacă faci mastectomie sau reconstrucţie mamară.
  • Publicat:
Recuperarea medicală după cancerul de sân, sfaturi în caz de mastectomie sau reconstrucţie mamară

Cancerul de sân este un diagnostic grav, care afectează anul aproximativ 8.000 de femei din toată ţara. De cele mai multe ori, tratamentul include pe lângă chimioterapie şi radioterapie, şi mastectomia, o intervenţie chirurgicală marcantă atât pentru trup, cât şi pentru suflet.

Însă chiar şi aşa, tratamentul nu se opreşte aici. Operaţia presupune, uneori, şi înlăturarea unor ganglioni limfatici invadaţi de celule canceroase, ceea ce poate determina apariţia limfedemului.

Atunci când vorbim despre cancerul de sân, vorbim şi despre o recuperare medicală de lungă durată. Mai cu seamă dacă luăm în considerare şi reconstrucţia mamară ulterior. Şi asta deoarece orice intervenţie chirurgicală presupune secţionarea unor muşchi şi, deci, o problemă în mobilitatea pacientului post-operator.

În funcţie de situaţie, o femeie care a trecut prin experienţa cancerului de sân va avea nevoie de drenaj limfatic post-mastectomie pentru prevenirea sau tratarea limfedemului braţului, precum şi de kinetoterapie, terapie manuală şi alte tehnici de fizioterapie, înainte de reconstrucţia mamară, pentru elasticizarea ţesutului şi mobilitatea articulară.

După operaţia de reconstrucţie mamară, pentru o recuperare medicală mai rapidă, intervenţia kinetoterapeutică trebuie realizată imediat pentru recâştigarea independeţei în mobilitate”, declară Bogdan Goga, fizioterapeut în cadrul centrului Terapie pentru Mişcare.

Rolul şi importanţa recuperării medicale în viaţa femeilor cu cancer de sân

1. Recuperarea medicală post-mastectomie.

Scoaterea unor ganglioni limfatici care au fost invadaţi de celulele maligne, în timpul operaţiei, poate conduce la apariţia limfedemului braţului. “Ganglionii limfatici joacă rolul unor > prin care trece limfa în circulaţia sa prin organism. Este locul unde se distrug bacteriile şi alte deşeuri care circulă prin limfă, deci au un rol extrem de important în menţinerea unui imunităţi crescute. Este lesne de înţeles că dacă ganglionii vor fi scoşi, atunci limfa va întâmpina un blocaj în momentul în care va ajunge în acel punct, iar dacă pacientul nu va lua atitudine, acest lucru va determina umflarea braţului, deci apariţia limfedemului.

Ceea ce noi, ca fizioterapeuţi, facem în acest caz, este să drenăm limfa spre ceilalţi ganglioni limfatici, astfel încât aceasta să circule corespunzător. Recuperarea medicală prin drenaj limfatic este recomandată la scurt timp după operaţie, pentru a preveni sau trata timpuriu limfedemul, precum şi pentru a reda mobilitate braţului. Este un tratament pe termen lung, care iniţial se face mai des, după care ceva mai rar, doar de întreţinere”, explică fizioterapeutul Bogdan Goga.

2. Recuperarea medicală înainte de reconstrucţia mamară.

Recuperarea medicală înainte de o intervenţie chirurgicală, în general, şi înainte de reconstrucţia mamară, în particular, contribuie la pregătirea pacientului pentru operaţie, reducând riscurile şi complicaţiile.

“Înainte de reconstrucţia mamară este ideal să facem recuperare medicală şi asta deoarece avem nevoie de elasticizarea ţesutului, mai cu seamă dacă se va folosi un implant mamar. Tehnicile de recuperare medicală constau în terapie manuală şi kinetoterapie. Toate acestea vin în sprijinul pacientului pentru o recuperare rapidă post-operator, contribuind la o convalescenţă mai uşoară”, afirmă Bogdan Goga.

3. Recuperarea medicală după reconstrucţia mamară.

După reconstrucţia mamară avem de-a face cu o cicatrice, despre care ştim că este inamicul mobilităţii.
Ca fizioterapeuţi trebuie să acţionăm astfel încât vindecarea cicatricei să se producă având o elasticitate funcţională, să nu determine dureri şi senzaţia de strângere. De asemenea, recuperarea medicală în acest caz, ne ajută să avem o cicatrice estetică.

În România, se estimează că, anual, aproximativ 3.000 de femei trec printr-o operaţie de mastectomie, ca urmare a diagnosticării cu cancer de sân în stadiu avansat. Dintre aceastea, doar 2,5% apelează la reconstrucţie mamară, conform Asociaţiei Chirurgilor Plasticieni din România.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”
Recomandări: