140 de români mor zilnic de cancer

În anul 2018 numărul cazurilor nou depistate s-a ridicat la 83.461, în condiţiile în care 50.902 români îşi pierd viaţa din cauza cancerului.
  • Publicat:
140 de români mor zilnic de cancer
foto 123rf.com

Din cauza deficienţelor sistemului de sănătate, în România, cancerul a ajuns să aibă cea mai mare rată a mortalităţii din ţările UE, avertizează Colegiul Medicilor din România. Numărul insuficient de medici, subfinanţarea programului de oncologie, politicile neinspirate din domeniul sanitar sunt doar câţiva dintre factorii care contribuie la această concluzie.

“Pentru că în oncologie nu avem nimic clar reglementat, nici măcar un program de chimioterapie este necesar un plan naţional de oncologie care să cuprindă real tot ceea ce trebuie să se întâmple de la prevenţie până la îngrijirea paliativă. Elementele de bază pe care orice plan pentru cancer ar trebui să le aibă sunt: existenţa programelor de screening, accesul la investigaţii, terapii inovatoare şi testări genetice care ar conduce la tratamente personalizate, accesul la studii clinice care lipsesc în România şi dezvoltarea paliaţiei, atât de necesară pacienţilor. De asemenea, se impune imperativ Registrul Naţional de Oncologie ca parte componentă a Planului Naţional de Oncologie. Realizarea unui plan naţional de cancer complet şi coerent, corect finanţat, va avea ca rezultat identificarea bolii în stadii incipiente, curabile”, spune Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC).

Statistici în România: 83.461 cazuri noi de cancer în 2018

În România, conform ultimelor date Globocan 2018 (Globocan Cancer Observatory)*, în anul 2018** numărul cazurilor nou depistate s-a ridicat la 83.461, în condiţiile în care 50.902 români îşi pierd viaţa din cauza cancerului. Sunt cifre alarmante şi multe dintre ele pot fi considerate decese evitabile, dacă ar exista o strategie corespunzătoare pentru combaterea acestei afecţiuni. Datele au fost sondate din centrele de oncologie din Cluj şi Timişoara. Îngrijorător este şi faptul că România nu deţine un Registru Naţional de Cancer şi prin urmare se estimează că numărul total ar fi mult mai mare.

Decesele prin cancer s-au dublat în România din 2009 până anul trecut

Ca urmare a raportului Jurnalului European de Oncologie, publicat în 2013, numărul deceselor provocate de cancer în România s-a dublat din 2009 până în 2018.
“Datele statistice noi, publicate de Globocan (Global Cancer Observatory) în anul 2018 şi folosind pentru România datele Registrului Regional din Cluj-Napoca şi pe cele ale Registrului Regional Timişoara extrapolate la cele ale ţărilor vecine, arată că în România pentru o populaţie de 19.580.628 de locuitori au fost înregistrate 83.461 de cazuri noi de cancer, 50.902 decese prin cancer şi o prevalenţă la 5 ani a cazurilor de cancer de 202.230 de pacienţi cu cancer. În ceea ce priveşte incidenţa pentru ambele sexe, pe primul loc se află cancerul pulmonar, urmat de cancerul mamar, de prostată, de vezică urinară si cel gastric. Dacă ne referim la incidenţa pe sexe, pe primul loc pentru sexul masculin se află cancerul pulmonar, urmat de cel de prostată, vezică urinară, stomac şi hepatic, iar pentru femei cancerul mamar, de col uterin, pulmonar, de corp uterin (endometrial) şi ovarian.

Toate aceste date atestă nevoia acută de măsuri preventive care să pornească de la primul nivel de prevenţie până la prevenţia terţiară. Întărirea măsurilor de prevenţie ar putea duce la scăderea mortalităţii şi a costurilor în tratamentul cancerului. Este adevărat că numărul medicilor oncologi în România a crescut, la fel ca şi modalităţile terapeutice moderne, dar ele sunt încă insuficient repartizate la nivelul ţării ca să putem discuta de tratament uniform în toată ţara. Creşterea nivelului de educaţie al populaţiei ar permite obţinerea unor rezultate mai bune în depistarea precoce, dar şi în scăderea costurilor referitoare la tratament. În ultimii ani a crescut accesul pacienţilor la terapiile noi, moderne prin rambursarea acestora. Creşterea eforturilor întregii societăţi privind abordarea cancerului vor permite scăderea mortalităţii prin cancer şi creşterea ratei de curabilitate”, spune prof. dr. Dana-Lucia Stănculeanu, medic primar oncologie medicală şi Preşedintele Societăţii Naţionale de Oncologie Medicală din România (SNOMR).

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”
Recomandări: