Cainele tau mananca sanatos?

Prietenii cu patru labute au nevoie, ca si noi, de o hrana sanatoasa. In plus, aceasta trebuie sa fie adaptata varstei, dar si rasei din care fac parte. Stapanii care au experienta stiu ca maidanezii sunt, in majoritatea cazurilor, mai rezistenti si mai p
  • Publicat:
Cainele tau mananca sanatos?
Cainele tau mananca sanatos?

Sa ne imaginam urmatoarea situatie: avem un caine caruia ii dam mancare dimineata si seara. Dupa ce a terminat un castron, vrea inca ceva aratand in mod evident ca ii este foame. Medicul veterinar ne-a spus ca trebuie sa ii limitam cantitatea de hrana pentru ca facem acest lucru intr-un scop benefic. Cu toate acestea, ne e mila sa lasam prietenul necuvantator sa sufere de foame. Daca situatia pare familiara, e posibil ca mancarea pe care i-o oferi sa nu fie potrivita varstei, conditiei, rasei si temperaturii de afara. In special pentru cainii tineri, mancarea pregatita in casa poate sa nu fie indeajuns de hranitoare. In primul rand, un consult la medicul veterinar e obligatoriu. Ar trebui sa-i povestim specialistului mai toate obiceiurile alimentare ale patrupedului, ca sa isi faca o idee clara in privinta alimentatiei. El este cel care ne ofera meniurile atat in privinta hranei preparate in casa, cat si in privinta hranei industriale. Ce inseamna insa un meniu sanatos pentru un caine? Regula de baza pentru o masa corecta, preparata acasa este: o treime proteine animale, o treime legume, o treime cereale. Dar chiar si asa medicul veterinar poate indica un supliment de vitamine si minerale. Avantajul hranei industriale este ca, in fiecare boaba exista o anume cantitate de proteine, lipide, glucide plus adaosuri optime de minerale si vitamine. La ora actuala, veterinarii insista ca, in perioada de crestere, patrupezilor sa li se dea hrana industriala. O alta regula este ca puii sa aiba 3 – 4 mese pe zi, iar adultii doar 2 mese. In cazul in care prietenul cu labute face efort mare si cantitatea de hrana se mareste, dar doar la sfatul unui specialist. De asemenea, cantitatea de hrana mai depinde si de starea fiziologica, adica de gestatie sau de alaptare. Si, pe langa o hrana sanatoasa, are nevoie in permanenta de un bol cu apa rece pus intr-un anume loc, unde sa mearga din reflex.

Ce are voie?
Patrupedul poate sa manance, in proportiile indicate, carne de vita, de pui sau peste, dar fara oase. Dintre cereale, orezul este indicat, iar dintre legume extrem de bune sunt ardeiul, morcovul, telina, rosia sau ceapa. Cainele mai poate sa roada oase lungi de vita, sa consume fructe proaspete si chiar miere.

Sunt interzise
Animalului de companie ii facem rau daca ii dam dulciuri, cafea, alcool, carne de porc, condimente, prajeli. Chiar daca nu ni se pare o problema, nu putem sa ii oferim: varza, mazare, fasole sau cartofi.

Pentru o viata mai lunga
Aproximativ 30% dintre cainii de companie sufera de obezitate, afectiune care le diminueaza considerabil atat calitatea vietii, cat si speranta de viata. Pe langa faptul ca medicul ne va indica cantitatea ideala de hrana, animalutului ar trebui sa nu-i lipseasca cateva ajutoare. E bine ca hrana sa fie bogata in vitaminele E si C, dar si in zinc si seleniu, pentru ca aceste elemente pot intarzia aparitia semnelor de imbatranire. Studiile mai arata ca adaosul de taurina, in cantitatile indicate de veterinar, contribuie la functionarea corespunzatoare a inimii. Si tot la sfatul medicului, aportul zilnic de glucozamina si sulfat de condroitina protejeaza articulatiile. Hrana industriala de calitate are toate aceste elemente intr-o proportie optima pentru caine. Insa si aceasta se ia la sfatul medicului.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Diana Suciu
Diana Suciu este un jurnalist cu experienţă în realizarea de ştiri şi articole pentru on line, fiind unul dintre primii redactori ai site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”. De-a lungul timpului, Diana Suciu a scris sute de ştiri, articole şi interviuri atât pentru revista “Ce se întâmplă, ...
citește mai mult
Nasterea prematura
Nasterea prematura
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”