6 motive solide sa renunti la fumat

Trebuie sa stii insa ca studiile in domeniul medical largesc de la an la an lista afec­tiu­nilor cauzate de patrunderea nicotinei in organism, iar viitorul fumatorilor ia forme tot mai tenebroase.
  • Publicat:
6 motive solide sa renunti la fumat
6 motive solide sa renunti la fumat

De ce te-ai lasa de fumat? Doar e singurul tau viciu, atunci cand fumezi se creeaza un moment intim in care esti doar tu si prietena ta cea mai buna, tigara. Gandurile tale dospesc intocmai ca un cozonac sub efectul tabacului care joaca acum rolul drojdiei.
Cata relaxare in acest mic tabiet al tau, cate probleme si-au gasit rezolvarea de-a lungul timpului, atunci cand neuronii tai au fost pusi in miscare prin ritualuri de fumigatie cu tigara aprinsa!

Trebuie sa stii insa ca studiile in domeniul medical largesc de la an la an lista afec­tiu­nilor cauzate de patrunderea nicotinei in organism, iar viitorul fumatorilor ia forme tot mai tenebroase.

Cunoasterea si intelegerea importantei renuntarii la acest viciu te vor face mai puternica si te vor ajuta sa depasesti mai usor temerile si “sevrajul” ce te domina atunci cand hotarasti sa incepi o viata sanatoasa.

Iata cateva motive pentru care merita sa spui stop fumatului:

Motivul renuntarii la fumat 1: o viata sanatoasa

Alege o viata mai sanatoasa pentru tine si apropiatii tai. Renuntarea la fumat prezinta o suita de avantaje, atat pe termen scurt, cat si pe termen lung, imbunatatind starea generala de sanatate si reducand riscul aparitiei afectiunilor cauzate de acest obicei nociv.

Motivul renuntarii la fumat 2: riscul unor boli grave

Daca pe tine nu te sperie bolile cronice de plamani, cancerul cavitatii bucale, cataracta, anevrismele aortei abdominale, leucemia mieloida acuta etc., afla ca aceste primejdii se extind si asupra apropiatilor tai, pe care i-ai transformat incet si sigur in fumatori pasivi. Acestia sunt sotul si chiar copilul tau!

Motivul renuntarii la fumat 3: poti evita problema ingrasatului

Contrar credintelor populare care circula printre fumatori, renuntarea la acest obicei nu aduce cresteri in greutate. E adevarat ca in lipsa tigarilor esti tentata sa rontai orice, insa aici intervine vointa fiecaruia.

Daca disperarea de a trage un fum de tigara te impinge sa te razbuni pe tot ce gasesti in frigider, este absolut normal sa iei proportii. Inlocuieste nicotina cu produse substitut, cum sunt guma de mestecat sau plasturii speciali conceputi pentru cei care vor sa renunte la fumat si astfel vei evita problemele cu greutatea.

Motivul renuntarii la fumat 4: afecteaza fertilitatea

Daca planuiesti sa-ti extinzi familia in viitorul apropiat, renunta la otrava ascunsa in pachetele de tigari. Nicotina are efecte devastatoare asupra aparatului genital si, nu in ultimul rand, asupra fertilitatii. Mai mult decat atat, fumatul este unul dintre principalii factori care determina sindromul mortii subite la sugar.

Motivul renuntarii la fumat 5: o respiratie mai buna

Capacitatea pulmo­na­ra a fumatoarelor le impiedica sa faca sport. De ce mormai in barba cand una dintre sura­te­le tale are mai mult suc­­ces decat tine in randul barbatilor? Priveste-o bine: are car­nea vigu­roasa, este re­zistenta la efort si plina de viata, intr-un cuvant, e sanatoasa. Iata prototipul femeii cu care barbatii vor sa aiba urmasi. De ce ar alege o femeie ca­re nu poate sa alerge nici macar du­pa un autobuz fara sa tuseasca de parca si-ar da duhul?

Motivul renuntarii la fumat 5: fumatul imbatraneste tenul

Tenul fumatoarelor im­batraneste prematur din cauza radicalilor li­beri continuti in fumul de tigara (produc deteriorarea celulelor). De asemenea, un studiu efectuat recent de dermatologi a scos la iveala faptul ca fumatul activeaza producerea unor enzime care distrug colagenul, principala proteina ce confera elasticitate pielii.

Citeşte mai multe articole pe tema dependenţei de fumat în dosarul nostru Cum să te laşi de fumat – renunţă la dependenţă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Slabe sanse sa invingem obezitatea
Slabe sanse sa invingem obezitatea
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”