15.253 de cazuri de abuz şi exploatare sexuală a copiilor români în 2018

Nu toate cazurile de abuzuri fizice, psihice, sexuale ajung în atenţia autorităţilor. Din motive de frică, copiii tac.
  • Publicat:
  • Actualizat:
15.253 de cazuri de abuz şi exploatare sexuală a copiilor români în 2018
15.253 de cazuri de abuz şi exploatare sexuală a copiilor români în 2018, foto 123rf

Alianţa România Fără Orfani (ARFO) a anunţat printr-un comunicat de presă că în România anului 2018, Poliţia Română a înregistrat o medie de 2,5 violuri în fiecare zi. Rata recidivei pentru cei care au ieşit din închisoare a fost de 70%, în unele cazuri la doar 3 zile de la eliberare.  Asociaţia militează ca persoanele ce lucrează cu copiii să prezinte un certificat de integritate comportamentală.

Tot în 2018, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie a raportat 15.253 de cazuri de abuz şi exploatare a copiilor dintre care 977 au fost de abuz sexual şi exploatare sexuală. Iar aceasta în condiţiile în care cifrele reprezintă exclusiv cazurile raportate oficial.

Certificat de integritate comportamentală pentru cei ce lucrează cu copii

Alianţa România Fără Orfani (ARFO) are ca scop mobilizarea societăţii înspre manifestarea grijii faţă de copiii aflaţi în dificultate.  Membri acestei asociaţii militează ca orice persoană care intră în contact cu copiii la locul de muncă să prezinte un „certificat de integritate comportamentală“ care confirmă că nu este agresor sexual, prevăzută de Legea 118/2019 privind „Registrul naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni sexuale“, este o măsură preventivă necesară. Deşi util, în cazierul judiciar nu se regăsesc fapte pentru care a fost ispăşită pedeapsa ori a trecut un anumit interval de timp. Astfel, certificatul eliberat de registru pentru fapte cu risc social ridicat, are rolul de a preveni recidiva în cazul infracţiunilor sexuale, aspect extrem de sensibil şi important atunci când vorbim despre persoane care îngrijesc copii sau intră zilnic în contact cu aceştia. 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”