Cu toate fortele impotriva lui NU

E contraindicat sa interziceti ceva copiilor folo­sind negatia, pentru ca efec­tul nu e aproape niciodata cel scontat si, pe deasupra, il si stresati pe micut.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Cu toate fortele impotriva lui NU
Cu toate fortele impotriva lui NU

De cand incep sa vorbeasca, micutii pur si simplu iubesc cuvantul „Nu”. Dar doar atunci cand il rostesc ei! De la parinti nu vor sa auda aceasta interdictie. Iar cei mari pare ca nu se mai opresc cu marele „Nu”…

Si nu e tocmai bine. Cu si­guranta, sunteti parinti grijulii si credeti ca e absolut necesar pentru siguranta mi­cutului sa ii spuneti: „Nu aler­­ga cu viteza ca iti rupi genun­chii!, „Nu pune mana pe pas­tile!” si lista e catastrofal de lunga. Psihologii insa au alta parere.

E contraindicat sa interziceti ceva copiilor folo­sind negatia, pentru ca efec­tul nu e aproape niciodata cel scontat si, pe deasupra, il si stresati pe micut. Ideal ar fi sa exprimati interdictiile fo­losind povesti pentru fiecare actiune in parte, mai ales daca aveti un copil pana in 6 ani.

Cand e vorba de lucruri foarte periculoase, alegeti o poveste infricosatoare. In loc de „Nu baga mana in priza!” incercati „In priza, exista un gandac mare si rau care te prinde de maini si de picioare si nu iti mai da drumul”.

Daca spre exemplu, sare in pat si aceasta actiune doar va deranjeaza fara ca in sine sa fie extrem de periculoasa, inventati o poveste despre sentimente: „Mi-a zis mie patul ca se supara rau pe tine cand ii faci asa.

Si e foarte trist, mai ales ca el e bun cu tine si te lasa sa dormi pe el”. E mai eficient decat: „Nu sari in pat!” Iar cand vine vorba de lucruri acceptate doar cu masura, ii stabiliti limitele tot evitandu-l pe „Nu”. In loc de „Nu manca multa ciocolata”, mai degraba respecta indicatia dvs. cu: „Dupa ce venim de afara, mancam ciorbica, mazare, carne, portocala.

Si la final, dupa ce ai mancat, frigiderul o sa ne dea sigur o bucatica de ciocolata, dar doar una”. Poate par simple povesti, dar de cand juniorul are un an, practic nu exista alta cale eficienta sa ii impuneti interdictiile.

Studiile spun ca „Nu” este cuvantul cel mai des folosit de catre parinti. Cea mai simpla si mai rapida alternativa la acest cuvant este sa-i distrageti atentia copilului spre o alta actiune, dupa ce i-ati explicat ce face rau.

O sa-i placa, mai ales ca totul il plictiseste foarte repede. Sau sa il puneti sa aleaga intre doua variante bune legate de actiunea pe care tocmai o intreprinde.

Citeste si Convinge-ti puiul sa doarma la pranz
               Suplimentele nutritive la copii

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”