Ghid de supravieţuire de sărbători când eşti gravidă

Dragelor, veţi fi mămici în curând! Ce bucurie! Aveţi grijă de sfaturile unui medic ginecolog care vă spune ce aveţi de făcut dacă sunteţi gravide de Sărbători!
  • Publicat:
  • Actualizat:
Ghid de supravieţuire de sărbători când eşti gravidă

Te-au „prins” sărbătorile însărcinată anul acesta? Înseamnă că îţi vor fi de două ori magice. L-am rugat pe Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate să ofere câteva sfaturi pentru acelea dintre voi care vor aduce pe lume un pui de om în 2020. “Deşi am mai spus-o, o repet: a fi însărcinată nu înseamnă că eşti bolnavă şi trebuie să stai în pat când ceilalţi petrec şi nici să mănânci iaurt şi supă când ceilalţi se bucură de sarmale şi cozonac”, ne-a declarant medicul. “Este suficient să fii atentă la ce îţi cere şi permite organismul să mănânci şi să faci, doar să nu exagerezi nici într-un caz, nici în celălalt.”

Fără eforturi

Primul meu sfat este să nu te epuizezi făcând curăţenie în casă. Eforturile peste limita puterilor tale nu au cum să rămână fără urmări. Acceptă ajutor pentru treburile care sunt prea grele pentru starea ta din prezent. Evită să ridici greutăţi şi să te urci pe mobile de pe care ai putea să cazi. Atenţie mare şi la folosirea soluţiilor pentru curăţenie, al căror miros şi toxicitate îţi pot cauza neplăceri. Nu ar trebui nici să mergi la cumpărături, în marile magazine. În aglomeraţiile de oameni cu siguranţă că  „se înghesuie” şi viruşii de sezon, de care nu ai în niciun caz nevoie acum. La urma-urmei nici să cari greutate nu trebuie. Deleagă pe altcineva să se ocupe de aceste aspecte.

Eşti frumoasă, oricum

Chiar dacă eşti însărcinată, tot o femeie cochetă ai rămas, nu-i aşa? Şi nu poţi accepta să nu arăţi impecabil în seara de Ajun a Crăciunului sau în noaptea de Anul Nou. Înainte de a merge la salonul de înfrumuseţare gândeşte-te la lucrurile care i-ar putea dăuna bebeluşului din burtica ta. Dacă eşti în primul trimestru de sarcină, renunţă la vopsirea părului. Sau dacă insişti să o faci, alege un produs fără amoniac. De creme autobronzante nici nu încape discuţie! Dihidroxiacetona, substanţa de bază a acestora, se absoarbe în piele şi traversează placenta, ajungând la făt. Nici cremele de faţă şi corp care conţin retinol nu sunt…. bine văzute în această perioadă. Excesul de retinol riscă să producă malformaţii ale sistemului nervos la făt. Cu siguranţă că eşti frumoasă aşa cum eşti, cu strălucirea din ochii tăi, din părul şi pielea ta, pe care ţi-o oferă maternitatea.

Doar ce îţi face ţie bine

Organismul tău ştie cel mai bine ce tolerează şi ce nu, când vine vorba de preparate culinare. Dacă nu ai nicio problemă în a consuma carne de porc, o poţi face în continuare. Numai să fie verificată din punct de vedere sanitar-veterinar şi să nu exagerezi cu cantităţile. Nu o tolerezi bine? Atunci nu trebuie să o consumi numai pentru că din ea se fac preparatele tradiţionale de sărbători. Pune pe primul loc confortul tău digestiv şi mănâncă în locul ei carne de pasăre sau peşte (somon, sardine, păstrăv, hering). Atenţie, NU specii de peşti care conţin cantităţi mari de mercur, precum rechin, peşte-spadă sau macrou.
De sărbători, în mod inevitabil se ciocnesc pahare. Îţi este permis să închini paharul alături de meseni, dar cu condiţia ca apoi să îl laşi pe masă, neatins. Alcoolul este adesea responsabil de malformaţii ale copilului, retard sau chiar avort spontan. Dacă tot n-ai pus gura pe alcool de când esti însărcinată, de ce ai face-o acum, de sărbători? Numai ca să faci pe placul celorlalţi?! Şi apropo de „ceilalţi”, mai ales de cei care fumează, cere-le să nu o facă în preajma ta. De dragul bebeluşului din burtică.

Nu îţi testa rezistenţa la oboseală

În cazul în care petreci sărbătorile la munte, la zăpadă, reţine că nu îţi sunt indicate sporturile de iarnă. Nici măcar saniuşul, pentru că şi acesta poate deveni periculos pentru tine. Nu poţi risca o căzătură, sub nicio formă. Odihneşte-te ori de câte ori simţi că eşti obosită, dormi ori de câte ori îţi este somn. Acesta nu e un motiv pentru care ceilalţi petrecăreţi să se supere. Tu beneficiezi acum de circumstanţe atenuante.
Şi, NEAPĂRAT! dacă lucrurile nu decurg aşa cum trebuie şi apar unele probleme, ia legătura cu medicul care îţi supraveghează sarcina.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”