De ce se îngraşă copiii? Explică dr. Sorin Velici – chirurg

Cauzele directe ale obezităţii la copii sunt clar legate de dezechilibrarea balanţei dintre ce şi cât mâncăm vs ce consumăm. Lor li se adaugă sedentarismul.
  • Publicat:
  • Actualizat:
De ce se îngraşă copiii? Explică dr. Sorin Velici - chirurg
De ce se îngraşă copiii? Explică dr. Sorin Velici - chirurg, foto arhiva

Nu trebuie să ai studii în domeniul medicinei sau al nutriţiei ca să observi că în foarte multe ţări din Europa printre care şi România tot mai mulţi copii au probleme de greutate încă de la vârste mici. Care sunt cauzele? Am stat de vorbă despre acest subiect cu dr. Sorin Velici, medic primar chirurgie generală/chirurgie bariatrică.

CSÎD: De ce se îngraşă copiii astăzi?
Dr. Sorin Velici:
Mecanismele dezvoltării obezităţii nu au fost în totalitate elucidate, dar unii factori au fost identificaţi şi studiaţi bine şi definiţi ca factori predispozanţi: factori de mediu, stilul de viaţă al părinţilor şi copiilor, mediul socio-cultural, factori genetici, factori familiali, factori psihologici, etc. Toţi aceşti factori sunt predispozanţi. Cauzele directe sunt însă clar legate de dezechilibrarea balanţei dintre ce şi cât mâncăm vs ce consumăm. O dietă cu aport crescut de calorii şi grăsimi, consumul de sucuri (conţin mult zahăr), porţii mai mari de mâncare, la care se adaugă un declin progresiv al implicării în activităţi fizice, reprezintă cauza reală a obezităţii.

Copiii graşi – stilul de viaţă de acum un secol obliga copiii să nu fie sedentari

CSÎD: De ce nu se îngrăşau aşa de mult în trecut, acum 100 de ani?
Dr. Sorin Velici:
Răspunsul ar fi: alt stil de viaţă. Se mânca mai sănătos (nu atât de gras, nu atât de dulce, nu atât de mult). Copiii aveau activităţi fizice mai intense, nu existau televizorul şi jocurile video care fac acum copiii să devină foarte sedentari. Practic privim la aceeaşi balanţă energetică discutată anterior, dar înclinată în partea sănătoasă.

Obezitate copii – ce rol are genetica

CSÎD: Gene sau stil de viaţă – până la urmă care este adevărul?
Dr. Sorin Velici:
Clar, stilul de viaţă este răspunsul corect. Factorii genetici joacă întradevăr un rol important în dezvoltarea obezităţii la copii, adolescenţi şi adulţii tineri. Unele studii arată ca BMI (indicele de masă corporală) este moştenit în 25 până la 40 % din cazuri. Totuşi, această predispoziţie genetică afectează greutatea doar dacă este cuplată cu factori de mediu şi comportamentali. Există şi obezitate determinată de sindroame genetice (cauzate de schimbarea unei singure gene sau a unei întregi regiuni cromozomiale). Sunt descrise cca 100 de astfel de sindroame, cele mai frecvente fiind Bardet Biedl şi Prader Willi. Aceste sindroame asociază malformaţii diverse şi o gamă variată de probleme de sănătate, ele fiind considerate, însă, cauze rare de obezitate, nereprezentând mai mult de 5%.

Porţii normale de mâncare, mai puţine dulciuri şi multă mişcare – soluţia pentru păstrarea limitelor de masă corporală la copii

CSÎD: Ce soluţii sunt pentru a păstra greutate copiilor în limitele normalităţii?
Dr. Sorin Velici:
O alimentaţie sănătoasă şi alegerea activităţilor fizice în detrimentul celor sedentare. De asemenea, trebuie subliniată puterea exemplului şi faptul că obiceiurile părinţilor sunt transmise copiilor.
CSÎD: Ce alimentaţie trebuie să aibă copiii pentru a nu se îngrăşa?
Dr. Sorin Velici:
O alimentaţie sănătoasă, care să cuprindă toate principiile nutritive, mai puţin bogată în grăsimi şi zaharuri, mai multe fructe şi legume, limitarea consumului de sucuri şi nu în ultimul rând, fără a exagera cu porţiile de mâncare.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Boala de reflux gastroesofagian: ce presupune diagnosticul?