De câte ore de somn zilnic are nevoie un copil sau adolescent?

Academia Americană pentru Medicina Somnului a făcut public pentru prima dată recomandările oficiale privind numărul orelor de somn necesare copiilor şi adolescenţilor.
  • Publicat:
  • Actualizat:
De câte ore de somn zilnic are nevoie un copil sau adolescent?

De regulă părinţii ştiu că, de mici, copii au nevoie de suficient somn pentru a fi sănătoşi şi apoi capabili de a face faţă orelor şi cerinţelor de la şcoală. Însă, întrebarea pe care ne-o punem mereu este de câte ore de somn pe zi are cu adevărat nevoie un copil, în funcţie de vârsta sa?

Academia Americană pentru Medicina Somnului (AASM) a făcut public pentru prima dată recomandările oficiale privind numărul orelor de somn necesare copiilor şi adolescenţilor pentru menţinerea unei sănătăţii optime.

  • Bebeluşi între 4 – 12 luni: de la 12 la 16 ore (inclusiv perioadele de aţipeală)
  • Copii între 1 – 2 ani: de la 11 la 14 ore (inclusiv perioadele de aţipeală)
  • Copii între 3 – 5 ani: de la 10 la 13 ore (inclusiv perioadele de aţipeală)
  • Copii între 6 – 12 ani: de la 9 la 12 ore (inclusiv perioadele de aţipeală)
  • Adolescenţi între 13 – 18 ani: de la 8 la 12 ore

Somnul este esenţial pentru o sănătate bună şi începe în copilărie„, a spus dr Shalini Paruthi, medic pediatru şi membru al Academiei. „Aceste recomandări sunt un fel de un prim pas pentru a ajuta oamenii să înţeleagă că au nevoie să acorde prioritate somnului.”

Recomandările reprezintă rezultatul unui proiect ce a durat 10 luni şi a fost realizat de 13 experţi în medicina somnului fiind aprobat şi de Academia Americană de Pediatrie. Cercetătorii au analizat 864 de studii verificând modul în care durata de somn este legată de şapte elemente importante: starea generală de sănătate, de sănătate cardiovasculară, sănătatea metabolică, de sănătate mintală, funcţia imunologică, sănătate dezvoltării şi performanţei umane.

„Aceasta este prima dată când am analizat toate aceste date printr-o metodă ştiinţifică riguroasă pentru a ajunge la aceste recomandări”, a spus Paruthi.

Rezultatele au arătat că respectarea în mod regulat a numărului minim de ore de somn recomandate este asociată cu îmbunătăţiri considerabile ale atenţiei, de comportament, ale capacităţii de învăţare, memoriei, reglării emoţionale, calităţii vieţii, precum şi a sănătăţii mentale şi fizice. Aceasta ducând, de asemenea, la o mai bună performanţă la şcoală şi la îmbunătăţirea relaţiilor acasă.  

Pe de altă parte, dormitul pe durate mai mici decât cele recomandate este legat de rezultate negative asupra sănătăţii, cum ar fi hipertensiunea arteriala, obezitatea, diabetul şi probleme de sănătate mintală.

Una dintre constatările alarmante este faptul că în rândul adolescenţilor dormitul insuficient este asociat cu sentimente de inutilitate, gânduri de sinucidere şi tentative de sinucidere.

Un raport tehnic din 2014 al Academiei Americane de Pediatrie numea lipsa de somn în rândul adolescenţilor „o problemă de sănătate publică” şi recomanda ca programul şcolar să nu înceapă mai devreme de 8:30 pentru ca elevii să beneficieze de suficient somn.

Dr Shalini Paruthi sublinia că programul şcolar nu este singura problemă, copii din ziua de azi fiind în general extrem de ocupaţi, au activităţi extracurriculare, cursuri, meditaţii, plus o mulţime de distracţii, ore întregi petrecute pe computerele sau telefoanele lor, şi bineînţeles temele pentru acasă.

Beneficiile unui somn sănătos nu implică doar o durată adecvată de somn, dar, de asemenea, şi un calendar adecvat, adică o regularitate de zi cu zi, o calitate bună a somnului şi absenţa tulburărilor de somn.

Cele mai multe dintre studiile folosite fiind de natură observaţională nu putem trage o concluzie de tip cauza-efect. „Nu putem spune că deoarece a dormit mai puţin de opt ore, acest copil a vrut să se sinucidă”, a spus dr Paruthi.
Aceste recomandări au fost publicate în ediţia de iunie 2016 a revistei Journal of Clinical Sleep Medicine.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mihaela Arsene
Am intrat in domeniul presei scrise dintr-o intamplare, in 1995, dar pasiunea pentru acest domeniu s-a nascut odata cu prima revista pe care am condus-o, o revista de frumusete. Apoi am lucrat la Avantaje, iar odata cu aparitia internetului m-am dedicat online-ului si dezvoltarii site-urilor. Sanatatea, ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”