”Ce se întâmplă, Doctore cu alergiile în 2019?”, un super eveniment dedicat depistării şi tratării alergiilor

Conferinţa ”Ce se întâmplă, Doctore...cu alergiile în 2019?” a avut loc pe 30 mai, la mall Sun Plaza, din Bucureşti.
  • Publicat:
”Ce se întâmplă, Doctore cu alergiile în 2019?”, un super eveniment dedicat depistării şi tratării alergiilor

Pe 30 mai, în mall Sun Plaza din Bucureşti a avut loc conferinţa ”Ce se întâmplă, Doctore…cu alergiile în 2019?”, organizată de CSID.RO, site-ul numărul 1 de lifestyle sănătos din România, avându-le ca invitate pe Dr. Antoanela Curici – asistent universitar, medic primar medicină de laborator, director medical Synevo, Dr. Camelia Elena Berghea – asistent universitar, doctor în ştiinţe medicale, medic primar alergologie pediatrică, alergologie şi imunologie clinică şi Dr. Ana Culcer – medic primar pediatru.

Partenerii evenimentului au fost Synevo, Igienol, Aslavital şi Sun Plaza, care a asigurat locaţia evenimentului. Moderatorii conferinţei au fost Beatrice Osanu – redactor-şef, CSID.ro şi Bianca Poptean – senior editor, CSID.ro care au discutat cu invitaţii despre alergii, de la A la Z.

Deşi alergiile au devenit boala secolului şi sunt tot mai cunoscute pentru numărul lor care este în creştere, dar şi pentru faptul că sunt mai rezistente la tratament şi pot afecta pe oricine, Dr. Camelia Berghea, medic primar alergologie pediatrică, alergologie şi imunologie clinică, menţionează că “alergiile nu sunt noi. Sunt de când lumea, dar sunt din ce în ce mai frecvente. Este reacţia corpului la anumite substanţe şi poate fi vorba de alimente sau chiar praful de casă, polenul, pe care nu le putem evita”.

Cât priveşte frecvenţa alergiilor, dr. Antoanela Curici, medic primar medicină de laborator, director medical Synevo, a subliniat prezenţa în număr mare a celor respiratorii, date de praf şi polen, ce pot fi depistate prin testele de laborator. De altfel, acestea sunt extrem de valoroase în punerea în evidenţă a tipului de alergen, însă trebuie recomandate de medicul specialist alergolog, care va corela rezultatele cu examinarea medicală a pacienţilor. La ora actuală, testele performante permit depistarea a zeci de alergeni, cu ajutorul unei singure probe de sânge.

O altă problemă frecventă o reprezintă şi alergiile alimentare, cele mai alergene alimente fiind laptele de vacă, fructele de mare, roşiile şi morcovul.

Galerie foto

vezi galeria
58 foto

În cazul copiilor care consumă lapte de vacă înaintea vârstei de un an, riscul de a face alergie este foarte mare. „Cea mai mare greşeală este că femeile îşi hrănesc bebeluşul cu lapte de vacă. Este o alăptare artificială. Totul pleacă de la alimentaţia din primele zile de naştere”, a completat Dr. Ana Culcer, medic primar pediatru.

Pe parcursul evenimentului participanţii au aflat informaţii legate de cât de grave sunt alergiile, de ce devin mai agresive pe zi ce trece şi despre cum se pot proteja sau cum le pot ţine sub control. Dr. Camelia Berghea, medic primar alergologie pediatrică, alergologie şi imunologie clinică a explicat care sunt primele simptome care alertează prezenţa alergiilor, dar şi care sunt primele măsuri pe care trebuie să le ia părinţii.

“Dacă vorbim de patologie respiratorie avem rinita alergică- strănut de multe ori, nu fac febră, mă mănâncă nasul. În cazul astmului- nu e o simplă răceală dacă tusea durează prea mult sau dacă în plus faţă de tuse apare şi respiraţia greoaie sau obosesc repede. Primele măsuri pe care trebuie să le ia părinţii sunt:

  • •să meargă la medic;
  • •să nu trateze direct la farmacie ceva ce nu ştie ce este;
  • •să meargă la alergolog”.

Alergiile, de la diagnosticare la tratament

Pentru a depista dacă pacientul se confruntă cu o alergie, este necesară vizita la medicul alergolog, unde pacientul şi specialistul vor discuta despre simptomele şi obiceiurile pe care pacientul le are, dar şi despre istoricul de sănătate al acestuia. În funcţie de rezultatele discuţiei, medicul alergolog va stabili ce teste sunt necesare pentru a depista reala problemă, specialistul fiind cel mai în măsură să identifice declanşatorii alergiei. În funcţie de testele stabilite, acestea vor oferi rezultate precise în privinţa substanţei care provoacă reacţia alergică, ulterior stabilindu-se tratamentul.

În cazul unei alergii alimentare, pacientul va fi nevoit să elimine din dieta sa alimentele sau ingrediente care îi provoacă reacţiile alergice. Deşi tratamentele vor ameliora simptomele provocate de alergii, pacientul este nevoit să evite expunerea la alergenii specifici. În unele cazuri este destul de dificil. De exemplu, dacă vorbim de evitarea polenului în sezonul de primăvară-vară, indicat este ca pacientul să iasă cu ochelari la ochi astfel încât polenul să nu intre în contact cu zona ochilor sau să iasă seara sau după ploaie, când polenul este în cantitate mai mică. Acelaşi lucru îl putem spune şi despre acarienii care se întâlnesc în spaţiile închise, fie că vorbim de casă sau locul de muncă. În principiu, parful trebuie şters în permanenţă, pernele schimbate des, în special dacă vorbim de cele din fulgi.

Ca metode de tratament, există medicamente antihistaminice, decongestionantele nazale care ajută în cazurile de rinită alergică,  şi imunoterapia, cu scopul de a induce o toleranţă pe termen lung.
 
Desensibilizarea ajută persoanele care sunt expuse constant la substanţele la care sunt alergice, estompând semnificativ simptomele, iar în unele cazuri acestea chiar dispar.

Alăptarea scade riscul de alergii

Pentru a preveni apariţia alergiilor, există câteva aspecte pe care adulţii şi, în special proaspetele mămici trebuie să le ia în calcul. Alăptarea sugarilor, de exemplu, trebuie făcută minimum 6 luni pentru a putea întări sistemul imunitar al bebeluşului şi pentru a reduce riscul de alergii, care se poate moşteni de la părinţi. De altfel, acest lucru a fost frecvent accentuat de către medicii prezenţi la evenimentul „Ce se întâmplă, Doctorie…cu alergiile în 2019?”. De asemenea, publicul format din părinţi şi bunici a aflat de la  invitaţi cele mai importante reguli de prevenţie ale alergiilor, dar şi ce trebuie să facă, pas cu pas, atunci când copiii sau adulţii se confruntă cu ele, de la depistarea, la tratarea lor.

La finalul evenimentului, partenerii Aslavital şi Igienol au oferit participanţilor cadouri constând în produse de cosmetice de igienă şi îngrijire.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”
Recomandări: