Simptomele din cauza cărora tot mai mulți copii ajung la Urgențe. Spitalele de pediatrie din România sunt pline!

Este sezonul virozelor respiratorii, iar cei mai afectați sunt copiii cu vârsta sub doi ani.
  • Publicat:
Simptomele din cauza cărora tot mai mulți copii ajung la Urgențe. Spitalele de pediatrie din România sunt pline!
sursa foto: capturi Observator

La fiecare început de toamnă, copiii cu vârsta sub doi ani se confruntă cu viroze respiratorii. În această perioadă, camerele de gardă primesc chiar și sute de cazuri zilnic. Medicii îi sfătuiesc pe părinți să-i ducă pe micuți la Urgențe doar dacă simptomele nu se ameliorează după trei sau patru zile. 

Copiii, afectați de viroze respiratorii

Spitalele de pediatrie din București sunt pline ochi de copii care strănută, tușeșc sau au dureri în gât. O mămică din Târgovişte a ajuns la Urgențe cu ambii copii, unul de doi şi altul de şase ani. Timp de mai multe zile, micuții au avut probleme respiratorii, printre care muci și tuse. Deși le-a administrat tratamente acasă, niciunul nu a dat roade.

„Sunt răciţi, au muci, tuse, probleme respiratorii. Am încercat mai multe, dar nu au avut efect şi a trebuit să venim la camera de gardă”, a declarat Raluca, mama copiilor, pentru observatornews.ro.

La începutul sezonului rece, virozele respiratorii sunt printre cele mai frecvente cauze de îmbolnăvire la copii, indiferent de vârstă. Micuții sunt expuși la toate virusurile evoluează permanent și își formează imunitate având manifestări mai mult sau mai puțin severe ale bolii.

„Sunt viroze foarte multe, o săptămână merge la grădiniţă, două rămâne acasă să-şi revină. Având tusea asta, îmi era frică de o pneumonie”, a mai spus un părinte, care a ajuns la spital cu copilul.

Cele mai frecvente infecții sunt cele cu rinovirus, pentru care nu există momentan vaccin. Specialiștii susțin că cei mici pot fi imunizaţi pentru gripă, COVID şi virusul sinciţial respirator.

Citește și: Răceală sau gripă? Cum le diferențiezi – simptomele care îți arată clar cu ce ai de-a face

Cum îi imunizăm pe cei mici

Medicii ne învață și cum să ne ferim copii de viroze și răceli puternice.

„Lucrul cel mai important care va trebui făcut din nou este să reînvăţăm să ne spălăm bine pe mâini. Trebuie să ne jucăm cu copiii de-a tuşitul corect, şi tuşitul corect este în plica cotului, nu la mână şi după aia să atingem jucăria sau clanţa la baie. Să ieşim cât mai mult în aer liber şi să aerisim clasele. Trebuie să ne dispară teama noastră românească de curenţi, nu ne trage curentul, din contră, ne apără de virusuri şi de bacterii”, mărturisește Mihai Craiu, pediatru.

E înfundat nasul, să desfundăm nasul, cu apă de mare, aspirăm secreţiile. Este cu durere mare, dăm un medicament analgezic. Are febră 40 de grade, dăm un antipiretic. Să nu folosim doctoriile folosite la ultima răceală sau de la fratele mai mare”, a mai adăugat pediatrul.

Vezi și: Cum ne îmbolnăvesc schimbările bruște de temperatură

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări: