Momentul în care populația planetei va scădea dramatic. Ce spun cercetătorii

  • Publicat:
Momentul în care populația planetei va scădea dramatic. Ce spun cercetătorii

Organizația Națiunilor Unite a publicat un raport intitulat „World Population Prospects 2024”, în care se afirmă că populația Pământului va atinge vârful la mijlocul anilor 2080, la aproximativ 10,3 miliarde, înainte de a scădea ușor. Această cifră este mai mică decât cea prognozată în urmă cu un deceniu.

Populația Pământului va ajunge la 10,3 miliarde în anii 2080

În prezent, populația lumii este de 8,2 miliarde și se preconizează că va atinge vârful în următorii 60 de ani înainte de a scădea la 10,2 miliarde până la sfârșitul secolului.

Motivele acestei scăderi relativ apropiate a populaţiei sunt mai multe, dar dintre toate iese în evidenţă rata scăzută a natalităţii din cele mai mari economii ale lumii, în special China – unde rata fertilităţii este mai mică de 1,4 copii pentru o femeie. În medie, la nivel mondial, femeile aflate la vârstă fertilă au astăzi un copil mai puţin decât în anii 1990.

Scăderea creșterii populației este văzută ca o evoluție pozitivă în lupta împotriva încălzirii globale, deoarece un număr mai mic de persoane care consumă mai puțin ar reduce presiunea asupra mediului.

Populația lumii va deveni tot mai bătrână

Către anul 2080, în lume vor fi mai mulţi oameni cu vârsta de peste 65 de ani decât cei sub 18 ani şi un număr mai mare de persoane în etate (peste 80 de ani) decât sugari cu vârste sub un an.

„Migraţiile internaţionale se numără printre marile tendinţe demografice care modelează lumea noastră. Dacă gestionăm provocările şi profităm de oportunităţi, putem accelera eforturile pentru a realiza o dezvoltare incluzivă şi durabilă”, subliniază Organizaţia Naţiunilor Unite în raportul său.

Mai mult, în cazul ţărilor cu niveluri de fertilitate „relativ scăzute” – şi aici intră şi Australia, Canada sau Statele Unite – imigraţia va determina o continuare a „creşterii populaţiei”.

„Peisajul demografic s-a schimbat foarte mult în ultimii ani”, a spus Li Junhua, Secretar General Adjunct al ONU pentru Afaceri Economice și Sociale.

Oficialul a adăugat că acest maximum mai scăzut va veni mai devreme decât s-a calculat anterior și că acesta este un semn pozitiv în lupta împotriva încălzirii globale: mai puțini oameni, care consumă mai puțin în total, ar însemna o presiune mai mică asupra mediului.

„Cu toate acestea, creșterea mai lentă a populației nu va elimina necesitatea de a reduce impactul mediu atribuit activităților fiecărui individ”, a spus oficialul, citat de Science Alert.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”
Recomandări: