Laptele de scroafă, ingredientul de bază pentru cea mai scumpă brânză din lume. Cu cât ajunge să se vândă un kilogram

Suntem obișnuiți deja cu laptele de vacă și s-au auzit și foarte multe povești despre laptele de măgăriță, dar te-ai gândit vreodată că laptele de scroafă se poate consuma și el?
  • Publicat:
Laptele de scroafă, ingredientul de bază pentru cea mai scumpă brânză din lume. Cu cât ajunge să se vândă un kilogram
Foto: envato

Suntem obișnuiți deja cu laptele de vacă și s-au auzit și foarte multe povești despre laptele de măgăriță, dar te-ai gândit vreodată că laptele de scroafă se poate consuma și el?

Brânza din lapte de scroafă a fost produsă prima oară de o mică fermă din Olanda, acest produs fiind mai scump chiar și decât brânza din lapte de măgăriță. Erik Stenink, proprietarul fermei Piggy’s Palace, este cel care stă în spatele experimentului, după ce a vrut să vadă cum este brânza de scroafă. Inițial, proprietarul a reușit să producă doar jumătate de kilogram de brânză, deoarece scroafele sunt foarte greu de muls. Cumpărătorul a dorit să rămână anonim, iar banii au fost donați în scopuri caritabile. Fiind greu de produs, această brânză se face numai la comandă și pe o sumă de bani impresionantă.

După mai multe încercări eşuate, fermierul a obţinut brânza folosind un amestec din doi litri de lapte de scroafă şi opt litri de lapte de vacă. Rezultatul: jumătate de kilogram de brânză.

Valori nutriționale

Brânza obținută din lapte de scroafă este mult mai bogată în proteine comparativ cu brânza de vacă și este mult mai hrănitoare pentru organism. Tot oamenii de știință spun că laptele de scroafă are un conținut de grăsime de 8,5%, comparativ cu cel al laptelui de vacă, de 3,5%.

Cât costă brânza obținută din laptele de scroafă?

Specialiștii susțin că pentru a obține zece litri de lapte de scroafă, fermierii trebuie să muncească aproximativ 40 de ore. Și asta pentru că o scroafă produce lapte doar 30 de secunde la fiecare două ore, de aceea colectarea laptelui necesar este foarte complicată, iar prețul este extrem de ridicat.

Asta înseamnă că un kilogram de brânză de scroafă costă în jur 2.300 de dolari. În Toscana însă, la licitație, un kilogram de brânză de scroafă, denumită porcorino, poate costa chiar și 2.500 de euro.

Ce gust are brânza de scroafă?

Experţii care au fost invitaţi să încerce produsul s-au declarat încântaţi de gustul său unic. Cine nu ştie despre ce brânză este vorba o poate confunda destul de uşor cu o telemea de vacă semi-maturată, cu care seamănă la gust, doar că este mai sărată şi mai cremoasă.

Surse: Adevărul, Infoactual, Bucătăraș

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări: