Gabriela Cristea, fosta prezentatoare TV, a dezvăluit rețeta sa delicioasă pentru friptura de miel, perfectă pentru masa de Paște. Secretul ei? Marinarea cărnii cu o zi înainte, pentru un gust bogat și fraged.
„Mă apuc să fezandez mielul. Fac un baiț, pe care o să îl pun peste bucățile de miel. Eu am ales coaste de miel, cotlet de miel și o pulpă de miel”, a spus Gabriela Cristea.
✔ Ceapă verde
✔ Usturoi verde
✔ Sare
✔ Fulgi de chilli
✔ Cimbru
✔ Boabe de piper
✔ Foi de dafin
✔ 2 pahare de vin rose
✔ Oțet balsamic
✔ Sirop de rodie
✔ Oțet de mere
✔ Ulei de măsline
🟢 Pregătirea marinadei:
Gabriela Cristea începe prin a toca ceapa și usturoiul verde, adăugând o cantitate generoasă în baiț. Se adaugă sare, fulgi de chilli, cimbru, boabe de piper și 6-7 foi de dafin.
🟢 Adăugarea ingredientelor lichide:
Peste condimente, Gabriela toarnă două pahare mari de vin rose, o cantitate generoasă de oțet balsamic, apoi adaugă sirop de rodie pentru o notă dulceagă. La final, pune oțet de mere și ulei de măsline, pentru a da frăgezime cărnii.
🟢 Marinarea cărnii:
Toată compoziția este amestecată bine și turnată peste bucățile de miel – coaste, cotlet și pulpă. Carnea trebuie întoarsă din când în când, pentru a se impregna bine cu arome. Se acoperă cu o pungă și se lasă peste noapte în frigider.
„Am aici ceapă și usturoi verde. Ne apucăm, le curățăm bine, dar să e mănunchi, nu ne jucăm. Ori punem, ori nu mai punem. Punem sare generoasă. Am aici niște fulgi de chilli. Am aici cimbru și punem generos să e. Punem câteva boabe generoasă de piper. Pun vreo 6-7 foi de dan. Vin imediat cu ingredientele umede. Am aici un pahar mare devin rose.
Și al doilea. Aici am oțet balsamic și punem destul de generos. Nu vă stresați că nu o să iasă acru. Aici am sirop de rodie, care o să îi dea dulceață. Mai am oțet de mere. Pun și din acesta. Și ulei de măsline, ca totul să meargă uns. Toate aceste lucruri le amestecăm bine. După ce amestec bine baițul acesta, este momentul ca toată compoziția asta să meargă peste miel. Punem peste tot. Până mâine mai învârtim carnea pe toate părțile, ca ea să prindă zeamă din aceasta peste tot. Adică, mai învârtim friptura până când o punem la făcut. Cu cât stă mai mult la fezandat, cu atât o să e mai bună friptura. Am pus o pungă deasupra și le las la frigider”, a spus Gabriela Cristea pe Facebook.
A doua zi dimineață, vedeta scoate carnea și o așază într-o tavă, alături de zeama de marinadă. Se coace la 130°C, la temperatură mică, timp de 4-6 ore, până când devine fragedă și suculentă.
„Mâine dimineață o să pun pulpe și costițe, cât să fie întinse. Pun și din zeama asta generos și le bag la cuptor la 130 de grade. Le las să se facă la temperatură mică și să stea la cuptor 4-5-6 ore, până se fac”, a mai spus Gabriela Cristea.
FOTO: Facebook, Shutterstock