Un medic a dezvăluit un „superaliment” care poate reduce colesterolul, scădea tensiunea arterială și transforma sănătatea intestinală și este și foarte accesibil. Pe măsură ce prețurile alimentelor continuă să crească, tot mai multe persoane caută modalități accesibile de a rămâne sănătoși fără să-și depășească bugetul. Potrivit experților în sănătate, unul dintre cele mai puternice și subestimate ingrediente pentru susținerea sănătății pe termen lung este chiar varza roșie, lăudată ca un adevărat concentrat de nutrienți, cu un amestec unic de beneficii.
Bogată în fibre benefice pentru intestin, antioxidanți și compuși antiinflamatori, varza roșie a fost asociată cu o digestie îmbunătățită, reducerea colesterolului și chiar scăderea tensiunii arteriale. Iar culoarea sa vibrantă nu este doar „de decor”, ci este un indiciu al conținutului ridicat de polifenoli și antocianine, care ajută la combaterea inflamației și stresului oxidativ.
Citește și: Varza roșie – calorii, beneficii pentru inimă, creier, imunitate, contraindicații
Potrivit getsurrey.co.uk, profesorul Franklin Joseph, expert în nutriție la Clinica de Slăbit și Sănătate Dr. Frank, a declarat că „Varza roșie este unul dintre cele mai subestimate superalimente din supermarket. Este bogată în fibre, săracă în calorii și plină de compuși care susțin sănătatea intestinală, reduc colesterolul LDL și întăresc sistemul imunitar. Este un aliment incredibil, mai ales dacă ținem cont de preț”.
Profesorul Joseph a explicat că fibrele sale prebiotice hrănesc bacteriile bune din intestin, contribuind la un microbiom echilibrat, aspect tot mai des legat de la digestie până la sănătatea mintală.
„Sănătatea intestinală joacă un rol esențial în totul, de la imunitate până la reglarea stării de spirit. Adăugarea a câteva linguri de varză roșie crudă sau ușor gătită în mesele tale este o modalitate simplă de a susține acest lucru”, a explicat specialistul.
Pe lângă hrănirea intestinului, varza roșie conține compuși similari sulforafanului, asemănători celor din broccoli, care se crede că joacă un rol în reducerea riscului anumitor tipuri de cancer.
„Nu e vorba doar despre fibre sau digestie. Varza roșie susține căile de detoxifiere din ficat, ajută la reducerea inflamației și a fost chiar asociată cu îmbunătățirea sănătății inimii datorită profilului său antioxidant”, a adăugat specialistul.
Foto: shutterstock