Uită de creme! 11 superalimente care te întineresc după 40 de ani

Din fericire, există superalimente pe care, dacă le consumi cu regularitate, ajuți la încetinirea procesului de îmbătrânire.
  • Publicat:
Uită de creme! 11 superalimente care te întineresc după 40 de ani
Uită de creme! 11 superalimente care te întineresc după 40 de ani

Pentru unii, procesul de îmbătrânire poate fi un lucru minunat, în timp ce alții se tem de el și de aspectele cu care vine la pachet. Trebuie să recunoaștem că nu mereu lucrurile stau roz, așa cum ne-am dori, mai ales că vedem cum corpul trece prin diferite schimbări, atât pe interior, cât și pe exterior și asta poate fi extrem de frustrant, mai ales că îmbătrânirea în sine este un factor de risc pentru numeroase boli. Din fericire, există superalimente pe care, dacă le consumi cu regularitate, ajuți la încetinirea procesului de îmbătrânire.

Termenul de „superalimente” este definit de Clinica Cleveland ca un aliment care conține diferiți nutrienți și un aport caloric redus. Introduse în dietă, pot ajuta chiar și în privința procesului de îmbătrânire. Necesarul nutrițional se poate schimba odată cu trecerea anilor, iar aceste alimente ne pot ajuta să trăim o viață sănătoasă la bătrânețe.

Așadar, am descoperit care sunt superalimentele care ajută la încetinirea îmbătrânirii la 40, 50, 60 și chiar 70 de ani. Pentru unii, vârsta de 40 de ani este momentul perfect pentru a începe să ai obiceiuri sănătoase, mai ales că organismul începe să se schimbe: apar schimbările hormonale asociate menopauzei, pierderea masei musculare, fluctuațiile de greutate și chiar modificări în structura osoasă.

Afine

Afinele se numără printre cele mai sănătoase alimente pe care le poți consuma odată cu îmbătrânirea. Aceste fructe minunate sunt bogate în antioxidanți numiți flavonoide, care ajută la combaterea stresului oxidativ și inflamațiilor, doi factori majori care contribuie la îmbătrânire.

Mai mult, consumul de afine sprijină sănătatea creierului și poate încetini îmbătrânirea cognitivă. Mai exact, previne demența, boala Azlheimer și declinul cognitiv, datorită conținutului generos de antioxidanți.

Căpșuni

Căpșunile sunt o sursă excelentă de vitamina C și compuși vegetali, două componente cu proprietăți anti-aging. Potrivit unei cercetări publicate în Journal of Alzheimer’s Disease, consumul unei cantități adecvate de vitamina C te protejează împotriva declinului cognitiv.

Unele studii arată că atunci când mănânci fructe de pădure mai mult de două ori pe săptămâni, reduci riscul de declin cognitiv cu până la 2.5 ani. Fructele de pădure protejează celulele de deteriorarea radicalilor liberi și reduce riscul de boli cardiovasculare și cancer.

Avocado

Cercetările arată că multe persoane încep să-și piardă elasticitatea pielii odată cu înaintarea în vârstă și observă primele semne de îmbătrânire începând cu vârsta de 20 de ani, iar asta pentru că atunci când îmbătrânim, corpul produce mai puțin colagen și mai puțină elastină, care impactează textura și aspectul întinerit al pielii. Aceste schimbări sunt naturale și nu trebuie să ne temem de ele, dar dacă suntem în căutarea unor modalități sănătoase de a ne redobândi elasticitatea, dieta poate fi de ajutor în acest sens.

Avocado este un fruct bogat în grăsimi sănătoase, în special grăsimi mononesaturate, care ajută la reducerea inflamațiilor, sprijină aspectul întinerit al pielii. În plus, acesta conține vitamina E, care reduce inflamațiile, sprijină îmbătrânirea sănătoasă și oferă un aspect întinerit al pielii reparând „daunele”. Ah, să nu uităm de creșterea producției de colagen!

Migdale

Pentru că vorbim de o piele sănătoasă și întinerită, migdalele nu trebuie să lipsească de pe listă! Sunt bogate în vitamina E, un antioxidant care ajută protejează pielea de razele UV și sprijină repararea și regenerarea ei. Într-un studiu publicat în Phytotherapy Research, femeile la post-menopauză care au consumat migdale zilnic, ca gustare, au putut observa o reducere a intensității ridurilor.

Rodie

Rodiile sunt bogate în antioxidanți asociați reducerii factorilor de risc asociați bolilor cardiovasculare, îmbunătățește sănătatea creierului și sănătatea cognitivă și protejează pielea odată cu îmbătrânirea. Indiferent că alegi să consumi semințele de rodie sau sucul de rodie, te vei bucura de beneficiile antioxidante asupra pielii, inimii și creierului.

Turmeric

Dacă nu ai folosit până acum acest condiment este vremea să începi să-l integrezi în preparatele tale, iar asta pentru că are beneficii asupra procesului de îmbătrânire. Într-un studiu publicat în jurnalul Molecules s-au descoperit rezultate pozitive privind consumul de suplimente cu turmeric pentru bărbații de vârstă mijlocie și femeile trecute de menopauză.

Turmericul conține un compus numit curcuma, care are proprietăți antiinflamatorii și antioxidante, protejând astfel împotriva îmbătrânirii și sprijinind sănătatea și longevitatea.

Fisticul

Radicalii liberi atacă celulele sănătoase din corp, iar asta contribuie la apariția inflamațiilor și stresului oxidativ. Astfel apare îmbătrânirea accelerată la nivel celular, aspect care joacă un rol important în apariția afecțiunilor cronice, inclusiv în bolile de inimă și cancer.

Rezultatele studiilor sugerează că dacă mănânci un pumn de fistic poți afecta pozitiv îmbătrânirea celulară și longevitatea, în special în rândul pacienților cu pre-diabet. Fisticul conține luteină, un antioxidant care sprijină sănătatea ochilor.

Somonul

Un alt superaliment care încetinește procesul de îmbătrânire este somonul, unul dintre cei mai buni pești grași. Este o sursă excelentă de proteină slabă, un nutrient important pentru menținerea masei musculare și este bogat în acizi grași omega-3, care reduc riscul de boli cardiovasculare.

În urma unui studiu publicat în Neurology s-a descoperit că participanții în vârstă de 40 și 50 de ani care consumau somon aveau o cantitate mai mare de omega-3 în celulele roșii și o funcționare cognitivă mai bună.

Merișoare

Dacă ești fan merișoare sau suc de merișoare avem vești bune, pentru că acest superaliment ajută la încetinirea procesului de îmbătrânire. Merișoarele sunt bogate în compuși vegetali care încetinesc procesul de îmbătrânire, în special atunci când vorbim de îmbătrânirea cognitivă.

Roșii

Roșiile ajută și ele la încetinirea procesului de îmbătrânire. Anumite alimente de culoare roșie, precum roșiile, conțin licopen, un antioxidant care luptă împotriva radicalilor liberi care apar odată cu înaintarea în vârstă. Licopenul se mai regăsește și în grepfrut și pepene roșu și ajută la reducerea colesterolului, îmbunătățirea sănătății cardiovasculare și ajută la reducerea riscului de accident vascular cerebral și cancer de prostată.

Verdețuri

Verdețurile precum salata kale și spanacul sunt bogate în vitaminele K și E, care previn pierderile de memorie și reduc îmbătrânirea creierului. Într-un studiu publicat în American Academy of Neurology s-a ajuns la concluzia că o porție de verdețuri pe zi reduce declinul cognitiv, iar asta și datorită antioxidanților precum luteină și beta caroten, acid folic și nitrați.

Foto: shutterstock

Surse:

  • https://health.clevelandclinic.org/what-is-a-superfood/
  • https://www.nature.com/articles/s41598-023-39269-1
  • https://content.iospress.com/articles/journal-of-alzheimers-disease/jad111853
  • https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ptr.6495
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8398038/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35893856/
  • https://www.neurology.org/doi/10.1212/wnl.0000000000201296
  • https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2022.849902/full
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5772164/
Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân