Italia, Japonia și Costa Rica pot părea foarte diferite la prima vedere, însă împărtășesc o caracteristică comună neașteptată. Toate cele trei țări găzduiesc trei dintre cele șase „Zone Albastre” ale lumii, regiuni în care se spune că locuitorii au de 10 ori mai multe șanse să ajungă la 100 de ani decât ceilalți locuitori de pe glob. Însă faptul că locuiești în afara acestor zone de longevitate nu înseamnă că trebuie să-ți pierzi speranța. Descoperiri recente evidențiază că un factor potențial determinant pentru viața lungă a locuitorilor este o practică disciplinată cunoscută sub numele de „trucul 80%” sau „Hara Hachi Bu”.
Această regulă alimentară este deosebit de incomodă pentru persoanele care preferă să consume trei mese mari pe zi. În Zonele Albastre, oamenii obișnuiesc să ia o masă mică mai târziu în cursul zilei și se opresc intenționat din mâncat când ajung la aproximativ 80% sațietate, de aici provenind și numele regulii. Se spune că această practică ajută la prevenirea senzației tipice de „comă alimentară” care urmează după mesele copioase și le permite locuitorilor să rămână activi pe tot parcursul zilei. Este practicată în principal de okinawani, pe una dintre cele mai mici insule ale Japoniei, după cum menționează cercetătorul zonelor albastre, Dan Buettner.
Potrivit unui articol publicat de Mirror, Dan Buettner susține că „Secretul pentru a mânca moderat pe termen lung este să imiți mediul și obiceiurile oamenilor din Okinawa. Există o diferență semnificativă de calorii între momentul în care un american spune „M-am săturat” și cel în care un okinawan spune „Nu-mi mai este foame”.
Cercetările anterioare arată că aceștia funcționează și într-un „deficit caloric,” consumând aproximativ 1.900 de calorii în loc de tipicele 2.000 până la 2.500, ceea ce se corelează cu un risc mai scăzut de boli asociate vârstei.
Citește și: Cel mai ieftin aliment al centenarilor. Costă mai puțin de 10 lei jumătate de kilogram
Să mănânci mai puțin ar putea ajuta chiar la încetinirea procesului de îmbătrânire. Imaginează-ți cum ar arăta 80% din porția de mâncare și propune-ți să lași în urmă 20%. Se crede că restricția calorică încetinește procesul de îmbătrânire. A mânca mai puțin reduce rata metabolică. Cu mai puține procese metabolice în desfășurare, are loc mai puțină oxidare. Stresul oxidativ stă probabil la baza dezvoltării multor boli cronice pe care le vedem astăzi, precum boli de inimă, cancer, diabet de tip 2 și demență.
De asemenea, mâncatul încet poate îmbunătăți respectarea regulii de 80%. Cercetările susțin acest lucru, deoarece un studiu din 2012 a constatat că a mânca mai lent duce la o satisfacție mai mare și la reducerea senzației de foame între mese. Nutriționiștii sunt de părere că, atunci când îți privești farfuria, dacă mănânci conștient, încet și mesteci bine fiecare îmbucătură, poți să te simți sătul consumând doar 80% din ceea ce se află în farfurie. Dieta are multe beneficii. Nu trebuie să numeri caloriile și nu există alimente complet interzise. Poate fi integrată în programul tău de lucru și în viața socială. Continui să mănânci cantități mari de alimente sănătoase și să obții o nutriție adecvată.
Foto: shutterstock