Top 10 legume care reduc inflamația din corp! Ce au scos la iveală studiile

  • Publicat:
Top 10 legume care reduc inflamația din corp! Ce au scos la iveală studiile

Inflamația este un ucigaș tăcut. Conform Școlii de Medicină de la Harvard, inflamația persistentă și de mică intensitate (denumită și inflamație cronică) poate duce la unele dintre cele mai mari cauze de deces la nivel mondial, precum bolile de inimă, diabetul de tip 2 și cancerul. Vestea bună este că poți combate inflamația prin dietă, iar integrarea mai multor legume antiinflamatorii este una dintre cele mai bune modalități.

Legumele sunt esențiale pentru reducerea inflamației deoarece sunt pline de vitamine, minerale, fibre, antioxidanți și fitochimicale, care, conform studiilor, sunt benefice în reducerea inflamației cronice. Acești nutrienți ajută la combaterea stresului oxidativ și neutralizează radicalii liberi – doi vinovați comuni care pot declanșa inflamația. În plus, cercetările sugerează că un consum regulat de legume poate îmbunătăți sănătatea intestinelor, datorită conținutului lor ridicat de fibre. Un microbiom intestinal echilibrat și divers poate ajuta la întărirea sistemului imunitar și la reducerea inflamației.

Iată un top 10 cele mai bune legume pentru a reduce inflamația și pentru a te ajuta să faci alegeri mai sănătoase în ceea ce privește ce pui pe masă: 

Spanacul 

Spanacul este bogat în vitaminele A și C și antioxidanți precum quercetina și kaempferol, care ajută la combaterea inflamației. Acestă legumă cu frunze versatile poate fi consumată crudă în salate sau gătită în diverse feluri de mâncare, oferind o modalitate convenabilă de a adăuga nutrienți care combat inflamația la mesele tale. Conținutul său ridicat de fibre susține, de asemenea, sănătatea digestivă și poate contribui la gestionarea greutății.

Varza kale 

Conform unui studiu din 2023, varza kale poate ajuta la prevenirea inflamației induse de tractul gastro-intestinal și la îmbunătățirea sănătății intestinale. Este plină de nutrienți esențiali precum antioxidanți, minerale, fibre și vitaminele A, C și K, care contribuie la sănătatea intestinală și pot reduce inflamația.

Varza kale poate fi o completare excelentă la supe, legume la tigaie și smoothie-uri, oferind un plus de nutrienți pentru orice rețetă. În plus, datorită conținutului său ridicat de calciu contribuie la sănătatea oaselor și poate ajuta la reducerea riscului de osteoporoză. 

Broccoli 

Broccoli este o sursă excelentă de sulforafan, un antioxidant cu efecte antiinflamatorii puternice. De asemenea, este bogat în vitaminele C și K și în fibre, care pot ajuta la reducerea inflamației și la îmbunătățirea rezistenței la insulină.

Indiferent dacă este fiert la aburi, copt sau adăugat la legumele la tigaie, broccoli oferă o modalitate delicioasă de a integra compuși antiinflamatori în dietă.

Ardeiul gras 

Ardeii grași sunt bogați în vitaminele A și C și antioxidanți care pot ajuta la reducerea inflamației și la protejarea împotriva bolilor degenerative. Disponibili în diferite culori, ardeii grași adaugă gust și o textură crocantă la felurile de mâncare, furnizând o doză generoasă de antioxidanți pentru a combate inflamația și pentru a susține funcția imunitară.

Roșiile 

Roșiile sunt bogate în licopen, un antioxidant cu proprietăți antiinflamatorii puternice. Acestea sunt delicioase în salate, sosuri și sandvișuri și oferă o sursă bogată de licopen, care a fost asociat cu reducerea inflamației și scăderea riscului de boli cronice. În plus, conținutul lor ridicat de potasiu ajută la reglarea tensiunii arteriale și susține sănătatea inimii.

Morcovii 

Morcovii sunt o sursă fantastică de beta-caroten, un pigment natural alimentar care se convertește în vitamina A în organism. Vitamina A este cunoscută pentru proprietățile sale antiinflamatorii care pot ajuta la combaterea inflamației și la întărirea sistemului imunitar. Indiferent dacă sunt consumați cruzi ca gustare crocantă sau gătiți în tocănițe și la cuptor, morcovii oferă un gust dulce împreună cu o mulțime de nutrienți antiinflamatori. Conținutul lor de beta-caroten susține, de asemenea, sănătatea ochilor și poate reduce riscul de degenerare maculară legată de vârstă

Sfecla roșie 

Un studiu din 2021 a descoperit că sfecla roșie conține compuși numiți betalaine care ajută la reducerea inflamației. Sfecla poate fi coaptă, fiartă sau adaugată crudă în salate, oferind o dulceață unică împreună cu beneficiile antiinflamatorii. Nitrații acesteia pot îmbunătăți performanța sportivă și circulația sângelui, contribuind la sănătatea cardiovasculară. 

Usturoiul 

Conform unei analize extinse din anul 2020, usturoiul conține compuși sulfurici și antioxidanți care pot ajuta la reducerea inflamației și la protejarea împotriva bolilor cronice, inclusiv a bolilor cardiovasculare și a cancerului.

O bază în multe bucătării, usturoiul adaugă profunzimea gustului la multe feluri de mâncare, oferind în același timp efecte antiinflamatorii puternice. Proprietățile sale antimicrobiene pot ajuta, de asemenea, la combaterea infecțiilor și susținerea sănătății orale.

Ceapa 

Ceapa conține quercetină, un flavonoid cu efecte antiinflamatorii dovedite. De asemenea, este bogată în vitamina C, care poate ajuta la reducerea inflamației și la susținerea funcției imunitare. În plus, fibrele prebiotice pe care le conține hrănesc bacteriile intestinale benefice, susținând sănătatea digestivă.

Țelina

Țelina este un aliment cu conținut scăzut de calorii, bogat în antioxidanți și compuși antiinflamatori. Studiile experimentale sugerează că țelina oferă beneficii antiinflamatorii și antifungice. În plus, proprietățile sale naturale diuretice pot ajuta la reducerea balonării și la susținerea sănătății rinichilor.

Sursă foto: Shutterstock

Sursă: eatthis.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân